Den danske landmand er en sprøjtegris
Trods 40 års indsats med politiske handlingsplaner for at skrue ned for forbruget af pesticider har danske landmænd aldrig sprøjtet så meget og med så megen giftstof som i dag. Blandt de ubekymrede sprøjtegrise møder man landbrugets førstemand. Han anvender sågar kemiske midler, der er mistænkt for at fremkalde både kræft og fosterskader og med langvarige skadevirkninger for vandlevende organismer

Glem alle de smukke ord om integreret planteavl (IPM), regenerativt landbrug og conservation agriculture (CA), når de markedsføres som dyrkningsformer med potentiale til at redde både klimaet og biodiversiteten. Tester man sandhedsværdien af de rosenrøde påstande mod de hårde fakta i den seneste Bekæmpelsesmiddelstatistik, så falder lovordene til jorden med et brag.
Med en behandlingshyppighed på 5,37 sprøjteture i gennemsnit på hver eneste mark og et totalt forbrug af aktive giftstoffer på 3594 tons sætter danske landmænd en chokerende rekord. Den dementerer alle påstande om, at de meget omtalte dyrkningsformer, konventionelt regenerativt landbrug og conservation agriculture, skulle være fremtiden. Begge former bygger på den pløjefri metode, men prisen for at stille ploven væk er et stærkt øget giftforbrug. Formodentligt er det en del af forklaringen på det galopperende forbrug af sprøjtegifte.
Siden 1986 har skiftende regeringer og folketingsflertal vedtaget seks handlingsplaner, der alle sigtede mod at reducere forbruget af sprøjtegifte ud fra en voksende erkendelse af truslen fra den kemiske miljøforurening, som landbruget gør sig skyldig i. Ingen af planerne har virket, som det fremgår af de aktuelle forbrugstal, hvilket i høj grad skyldes, at de altid var baseret på ’frivillighed’.
Landbrugets førstemand er på sprøjten
Blandt de lovlige sprøjteprodukter i dag er der særdeles skrappe sager, men det afskrækker ikke rigtige landmænd. Det demonstrerer toppen af dansk landbrug.
En oplagt rollemodel for mange agroproducenter er svineproducent Søren Søndergaard fra Gadbjerg i Midtjylland. Han har været formand for lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer siden november 2020 og senest genvalgt i november 2024, så hans adfærd kan opfattes som typisk for udøvere i det danske landbrugserhverv.
Lad se nærmere på Søren Søndergaards forbrug af sprøjtegifte.
Det fremgår af en aktindsigt i de lovpligtige sprøjteindberetninger til Miljøstyrelsen, at Søndergaard anvendte 34 forskellige sprøjtemidler i dyrkningssæsonen 2023. De blev brugt til et bekæmpe uønskede planter og insekter samt forebygge svampesygdomme i korn, raps, kartofler og rajgræs.
Ser man nærmere på Miljøstyrelsens advarsler på de enkelte produktetiketter, så anvendte Søndergaard 15 sprøjtegifte, der var mærket som ”meget giftig med langvarige virkninger for vandlevende organismer”, altså næsten halvdelen (44%) var faremærket som voldsomt skadelige for biodiversiteten.
Nok så foruroligende vil det nok forekomme mange, at Søndergaard faktisk også har valgt at sprøjte med 7 produkter, der er faremærket som ”mistænkt for at skade det ufødte barn” og 5 produkter, der er faremærket som ”mistænkt for at fremkalde kræft”. Øvrige advarsler omhandlede bl.a. ”farlig for bier” og ”risiko for organskader”, ”livsfarlig ved indtag”, osv.
Se svineproducent Søren Søndergaard indberettede sprøjtninger fra planperioden 2022-23 (vedhæftet).
Hykleriet springer i øjnene
Spørgsmålet er, om Søren Søndergaard er en enestående sprøjtegris, eller om han repræsenterer gennemsnittet?
En samlet analyse af de lovpligtige indberetninger viser, at Søndergaard faktisk ligger i den mere moderate ende af hitlisten over giftbrugere. Den toppes af virksomheden Brdr. Kjeldahl I/S på Samsø, der bl.a. producerer frugt og grønt til Salling-koncernens Netto-kæde. Brdr. Kjeldahl I/S indberettede i 2022 et sprøjtemiddelforbrug på 67 forskellige produkter.
Betragter man Søndergaards giftforbrug i forhold til Landbrug & Fødevarers officielle politik for pesticider, springer hykleriet straks i øjnene. På hjemmesiden hedder det, at det er Landbrug & Fødevarers holdning, at pesticider skal bruges efter princippet ”så lidt som muligt, så meget som nødvendigt”. Lobbyorganisationen vil næppe kunne forklare og forsvare det som ”nødvendigt” for en veluddannet landmand at anvende sprøjtemidler, der mistænkes for både kræftfremkaldelse og fosterskader.
Samme diskrepans mellem de officielle ord og den faktiske virkelighed gør sig gældende i forhold til Miljøstyrelsens regulering af de skrappe sprøjtegifte. Indtil for få år siden lød den officielle erklæring, at pesticider kun bliver godkendt, hvis ”de kan anvendes sikkert i forhold til mennesker og miljø”. I lyset af de mange godkendte produkter, der mistænkes for at volde kræft og fosterskader samt langvarige virkninger på vandmiljøet virker det logisk, at denne erklæring i dag er fjernet fra styrelsens hjemmeside.
Ser stort på EU-direktivet
Værre er det, at Miljøstyrelsens politik er milevidt fra at være i overensstemmelse med EU-direktivet for bæredygtig anvendelse af pesticider. Dette direktiv introducerede integreret planteavl (IPM) i medlemsstaterne i 2009.
Direktivet ”fastsætter en ramme, der skal sikre en bæredygtig anvendelse af pesticider ved at mindske risici og virkninger for menneskers sundhed og miljøet ved at fremme anvendelsen af integreret bekæmpelse af skadegørere og alternative metoder eller teknikker så som ikke kemiske alternativer til pesticider”.
Sådan præsenterer Miljøstyrelsen direktivet, som blev vedtaget af EU i 2009. At myndighederne og landbrugserhvervet siden da har set stort på direktivet, fremgår med al tydelighed af det aktuelle rekordhøje forbrug af sprøjtegifte.
Så hvad gør den ansvarsbevidste landmand? Han holder op med at sprede sprøjtegifte, især hvis han har børn.
Og hvad gør den bekymrede forbruger? Hun holder op med at købe fødevarer, der er fremstillet ved hjælp af sprøjtegifte. Så enkelt kan det siges.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder







Vedhæftede filer
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum