Aarhus Universitet: Arts

Nyt forskningsprojekt bringer kvantevidenskab og kunstig intelligens ind i demokratiske beslutningsprocesser

Del

European City Squared-projektet er et Horizon Europe-finansieret initiativ, der kombinerer kvantevidenskab, kunstig intelligens og innovative afstemningsmetoder for at forbedre demokratisk beslutningstagning. Et projekt, som Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet koordinerer og bidrager til.

European City Squared (EC²)-projektet kombinerer de nyeste teknologier, som kvantevidenskab og kunstig intelligens, med moderne ideer om, hvordan man træffer demokratiske beslutninger. Projektet sigter mod at løse nogle af de største problemer i dagens demokratier, som for eksempel politisk polarisering og manglende tillid til regeringen.

En central del af projektet er en ny metode til at stemme kaldet Quadratic Voting (QV). Denne metode gør det muligt for folk at udtrykke, hvor meget de bekymrer sig om et emne. På den måde bliver det lettere at træffe beslutninger, der tilgodeser flest mulige mennesker på en fair måde.

Projektet anvender både ægte og kunstige data til at teste disse idéer i praksis, og alle data bliver håndteret forsvarligt for at sikre overholdelse af persondatareglerne (GDPR). Et af målene er at udvikle bedre beslutningsværktøjer, som kan bruges i virkeligheden – for eksempel i byer som Aarhus.

Kristoffer Nielbo, professor ved Center for Humanities Computing forklarer, hvordan dette kan ændre den måde, vi træffer beslutninger på i demokratier:

”Ved at kombinere kvantevidenskabelig og AI-forskning med agentbaseret modellering udvikler vi grundlaget for QV - i dag har QV udfordringer med skalering, brugeres strategisk manipulationer samt brugerforståelse af algoritmen -  og skaber dermed en mere retfærdig og operationel QV model, der kan anvendes til at styrke konkret demokratisk beslutningstagning for eksempel i Danmark og Schweiz.”

”Udover at være projektkoordinator af EC², leder vi to arbejdspakker, der henholdsvis designer agentbaserede simulationer og udvikler kultursensitiv sprogteknologi til EC² for at øge simulationernes kompleksitet, forklarlighed og realisme. EC² anvender også vores cloud-infrastruktur samt data management services.”

Om Center for Humanities Computing (CHC)
CHC er et forskningscenter, der fokuserer på anvendelsen af teknologi og digitale metoder inden for humaniora. Centeret arbejder på tværs af fagområder for at integrere digitale værktøjer og metoder i humanistisk forskning, herunder dataanalyse, digital humaniora og computational social science.

Om European City Squared-projektet
European City Squared-projektet vil som svar på de presserende udfordringer, moderne demokratier står overfor, anvende både virkelige og syntetiske data sammen med de nyeste fremskridt inden for kvantevidenskab og klassisk beregningsorienteret samfundsvidenskab til at udvikle et agentbaseret computersimuleringsmiljø, der integrerer de nyeste videnskabelige og teknologiske fremskridt med social choice theory (teori om sociale valg). Projektet vil involvere førende forskere, myndigheder, universiteter, iværksættere og repræsentanter for civilsamfundet.

Projektet realiseres med bevilling fra Horizon Europe
Bevillingsstørrelse: 2 972 396,25 €

Omtale på baggrund af pressemeddelelse fra European Institute of Science in Management

Kontakt

Kristoffer Nielbo
Center for Humanities Computing
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mobil: +45 2683 2608
Mail: kln@cas.au.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Digital publikation udforsker hedens tusindårige historie31.1.2025 11:56:43 CET | Pressemeddelelse

Den 4. februar udkommer publikationen A Place for the Heathlands? En publikation, der gennem tværfaglige bidrag fra arkæologi, historie, økologi og kunstnerisk forskning dykker ned i hedens tusindårige historie. Baseret på fem års forskning i det europæiske projekt HEATHLANDS udforsker publikationen, hvordan mennesker, dyr og miljøer gensidigt har påvirket hinanden i hedelandskaberne gennem historien.

Ny forskningsoversigt: AI kan understøtte læring – men ikke erstatte underviseren16.12.2024 10:47:36 CET | Pressemeddelelse

Med lanceringen af Chat GPT i 2022 blev generativ AI allemandseje på rekordtid, og den nye teknologi er allerede i gang med at vende op og ned på vores uddannelser. En ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet i e-bogsserien Pædagogisk indblik har gennemgået 141 internationale forskningsstudier fra årene 2018-2024 om brugen af Chat GPT og andre AI-chatbots på videregående uddannelser og giver indblik i både pædagogiske muligheder og udfordringer i den nye teknologi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye