Kunstig intelligens finder tonsvis af spøgelsesnet i havet
Et nyt WWF-værktøj kan ved hjælp af kunstig intelligens kortlægge opspore tabte fiskeredskaber i havet. Det bør tænkes ind i den nationale handlingsplan for spøgelsesnet, som regeringen arbejder på i de igangværende fiskeriforhandlinger.

Tabte fiskenet er én af de farligste former for plastikforurening i havet, og alene i Danmark anslås det, at der er 49.000 spøgelsesnet i vores farvande. Her fortsætter de i hundredvis af år med at fange fisk, bunddyr, fugle og havpattedyr, der lider en langsom død i nettene.
Det er meget vanskeligt at finde og fjerne fiskenettene, men det kan et nyt værktøj fra WWF ændre på. Kunstig intelligens analyserer store mængder eksisterende sonardata fra havbunden og kan med 90 procents nøjagtighed spotte, hvor der er spøgelsesnet.
”Spøgelsesnet er en stor trussel mod livet i havet, men det er både dyrt og tidskrævende at kortlægge og ikke mindst fjerne dem. Den kunstige intelligens er en gamechanger for indsatsen mod spøgelsesnet både herhjemme og i resten af verden, og vi håber, at både myndigheder og forskningsinstitutioner tager teknologien i brug,” siger havbiolog Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.
AI-værktøjet er udviklet af WWF Tyskland i samarbejde med Microsoft og Accenture. I Tyskland har WWF allerede fjernet 26 tons spøgelsesnet med hjælp fra den kunstige intelligens.
En dansk indsats mod spøgelsesnet
Den danske regering har i sit udspil til de igangværende fiskeriforhandlinger lagt op til en national handlingsplan mod spøgelsesnet, som WWF Verdensnaturfonden har kæmpet for i årevis med opbakning fra tusindvis af danskere.
Og kunstig intelligens kan spille en vigtig rolle i den danske indsats mod tabte fiskenet.
”Teknologien har virkelig stort potentiale. Nu kan vi med allerede eksisterende data blive klogere på problemet og meget mere effektivt fjerne de tabte net, der i årevis har forurenet vores farvande. Det bør uden tvivl tænkes ind i regeringens handlingsplan,” siger Thomas Kirk Sørensen.
Myndigheder og forskningsinstitutioner kan uploade sonardata på Ghost Net Zero.
WWF’s forslag til en national handlingsplan mod spøgelsesnet:
1. Der skal styr på den eksisterende lovgivning og sikres effektiv implementering, så loven følges
2. Systematiske kortlægninger af spøgelsesnet i de danske farvande
3. Oprensning af spøgelsesnet efter forureneren betaler-princippet
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Stop for USAID koster naturen milliarder9.5.2025 09:23:11 CEST | Pressemeddelelse
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum