Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen
Tallene taler deres tydelige sprog. Det er fjernvarmen, som skrotter naturgasfyrene i Danmark, og det er fjernvarmen, der holder hånden under en stabil udfasning af naturgassen i private boliger. Det viser en status fra Evida, som har opgjort tal for naturgasudfasning.
![Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen](/data/images/public/3320505/14259855/c5688b19-0839-4e3e-bcc9-10a009f1e849-w_720.jpg)
74,5 procent af de naturgasforbrugere, som har opsagt deres gasaftale i 2024, har angivet at de skiftede til fjernvarme. Det er et markant hop i forhold til årene før. Det viser en ny status lavet af Evida, som har opgjort udviklingen af naturgaskunder på gasnettet.
Tallene illustrerer, at fjernvarmen leverer som forventet. At naturgassen udfases til fordel for grøn og stabil fjernvarme, og at de mange kommunale varmeplaner og fjernvarmeselskabernes udmøntning med konverteringsprojekter er i gang med at blive udrullet i Danmark.
- Vi kan se, at fjernvarmen netop leverer, som der er blevet lovet. Naturgasfyrene skrottes, og fjernvarmen flytter ind. Unikt for fjernvarmen er, at det udfaser gas i bundter, hvor store områder og mange kunder kan afkobles gasnettet på samme tid. Det er en kæmpe fordel for gasudfasningen og for Danmarks ambition om at få naturgassen ud af rumopvarmningen, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Energikrisen i 2022 kickstartede fjernvarmeudrulningen med klimaaftalen om grøn varme og strøm i Danmark. Det er især på baggrund af den aftale, at fjernvarmeselskaberne i disse år konverterer i gennemsnit ca. 1600 naturgasfyr om måneden.
Knap 94 procent vurderer at skifte til fjernvarme i 2026
Evida har allerede fået meldinger om gasopsigelser i 2025 og 2026, hvor fjernvarmen topper som den primære varmekilde forbrugerne skifter til. Fremskrivningen er et billede på fjernvarmens fordel overfor individuelle varmeløsninger. At der er en løbende og stabil udfasning af naturgasfyr.
93,8 procent boligejere, der planlægger at opsige gassen i 2026 forventer at skifte til fordel for fjernvarme.
- Det viser netop det, som er fjernvarmens klimagevinst. At der konstant arbejdes for at udrulle mere grøn og billig fjernvarme til danskerne. Og det sker i et tempo, hvor markedet og samfundet kan være med. Vi så i energikrisen, at der var en øget efterspørgsel på individuelle løsninger, som pressede priserne og leveringstiden enormt. Nu er efterspørgslen praktisk talt forsvundet, fordi en investering på over 150.000 kr. for den enkelte boligejer ikke opleves som rentabel, siger Rune Moesgaard og fortsætter:
- Vi ser selvfølgelig også en lavere efterspørgsel på fjernvarme, men der bliver stadig konverteret naturgasfyr ude i landet.
Hvis klimamålene skal opfyldes, og Danmark skal gå ind i en klimaneutral fremtid, er der behov for øgede politiske værktøjer, som kan hæve incitamentet til at skrotte naturgassen, mener Dansk Fjernvarme.
- Naturgasprisen har ramt et stabilt højt niveau, men gasforbrugerne kan ikke gennemskue deres årlige udgifter, da de modtager 8 regninger om året. 4 kvartalsvise regninger fra henholdsvis Evida og gassælgeren, og ugennemsigtigheden fjerner et stærkt incitament fra forbrugerne til at skifte varmekilde, siger Rune Moesgaard og slutter:
- Hvis Christiansborg kunne melde klart ud om en slutdato for levering af gas i gasnettet, har både forbrugere og fjernvarmeselskaber et mål at arbejde ud fra i forhold til at udrulle fjernvarme og konvertere. Derudover mener vi, at der bør være prisgennemsigtighed for forbrugeren, som i stedet bør modtage en årlig opgørelse for de samlede udgifter til sin gasforsyning.
Kontakter
Sofie Karoline HøgedalPresserådgiver
Tlf:+45 22 53 27 44skh@danskfjernvarme.dkBilleder
![Evida har kortlagt naturgasforbrugernes opsigelse på gasnettet. Tabellen viser, at det er fjernvarmen, som overtager langt størstedelen af forbrugerne og samtidg holder hånden under en kontinuerlig naturgasudfasning.](/data/images/public/3320505/14259855/c34a9f10-5b77-4c98-bc0a-0d5a168a8095-w_240.png)
Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 78 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Nu skal udbygning med grøn strøm igen på skinner31.1.2025 11:26:52 CET | Pressemeddelelse
Hos Dansk Fjernvarme er man meget tilfreds med, at der nu igen kommer tempo på udbygningen af grøn strøm. Fjernvarmeselskaberne investerer massivt i elektrificering disse år. Det er store eldrevne varmepumper og elkedler, som branchen forventer vil kunne blive drevet af grøn strøm.
Vejen til grøn og billigere fjernvarme er endelig banet17.1.2025 09:26:33 CET | Pressemeddelelse
Udskældte regler, der begrænser effektiv brug af overskudsvarme, bliver med ny politisk aftale nu kasseret. Det skaber stor begejstring i energisektoren, der ser frem til at kunne levere mere grøn og billigere varme til fjernvarmekunderne.
Dansk Fjernvarme: Folketinget baner vejen for CO2-fangst med ny lovgivning19.12.2024 13:38:53 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har netop vedtaget en ny lov om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren, der er helt central for etableringen af CO2-fangst på affaldsenergianlæg og biomasseanlæg i fjernvarmesektoren. Med de langsigtede rammevilkår på plads kan sektoren for alvor komme i arbejdstøjet.
Positivt at Skatteministeriet fjerner CO₂-afgift ved CCS9.12.2024 12:07:15 CET | Pressemeddelelse
Når man ikke udleder CO₂, så skal man ikke betale CO₂-afgift. Så simpelt kan og bør det siges. Det sikres nu med skatteministerens underskrift på en bekendtgørelse, der gennemfører en såkaldt aftaleordning, hvorigennem virksomheder, der etablerer anlæg til CO₂-fangst og lagring kan få tilbagebetalt CO₂-afgiften for den del af udslippet, som de indfanger.
CO2-fangst er nødvendig for at nå klimamål29.11.2024 12:10:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme støtter anbefalinger fra Klimarådet om, at CO2-fangst er en nødvendighed for at sikre, at det danske samfund kommer i mål med sine klimamål frem mod 2035.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum