Det kniber med motivationen for at spise mindre kød – hybridprodukter kan være første skridt
En ny rapport fra Aarhus Universitet har undersøgt danskernes villighed til at erstatte kød med såkaldte hybridprodukter, der er en blanding af kød og planter. Næsten halvdelen af danske forbrugere har prøvet produkterne, og denne gruppe er positivt stemt, viser undersøgelsen.

Danskerne har generelt et ønske om at ændre deres kostvaner, men få af os gør noget ved det. Hvis ikke kødet skal tages helt ud af ligningen, kan hybridprodukter være en af vejene til at få danskerne til at spise mere klimavenligt.
Den type "genvej" har nemlig potentiale, fordi de ikke kræver en kostomlæging, fortæller forskere i en ny rapport fra Aarhus Universitet, hvor danskernes motivation, barrierer og holdninger, når det kommer til hybridprodukter er blevet undersøgt.
Hvad er hybridprodukter?
I rapporten har forskerne defineret hybridprodukter som kød tilsat planteprotein og/eller grøntsager eller andre planter.
I køledisken vil forbrugere typisk møde dette som hakket kød tilsat grøntsager, ærteprotein eller lignende.
Hybridprodukter dækker i denne kontekst altså ikke over nyere tiltag, hvor producenter blander forskellige typer kød – for eksempel oksekød og kylling – for at tilbyde forbrugeren et produkt med et mindre klimaaftryk.
Flertallet er tilbageholdende Rapporten viser, at de forbrugere, der allerede har prøvet produkterne, er overvejende positivt stemt, mens dem, der endnu ikke har prøvet produkterne, er anderledes skeptiske.
Generelt ser forbrugerne hybridprodukter som et mere bæredygtigt alternativ, og det afspejles også i den gruppe forbrugere, der har prøvet produkterne.
”De danskere, der har prøvet hybridprodukter, er generelt mere bekymrede for klimaet og har mere fokus på at spise sundt,” forklarer Esben Durhuus Lejsgaard, videnskabelig assistent ved MAPP Centeret ved Aarhus Universitet. Centeret forsker i værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund.
Motivationen er lav
Undersøgelsen peger på, at motivationen for at spise mindre kød er lav. Ni ud af ti danskere spiser kød hver dag eller regelmæssigt hver uge, og forskerne ser ikke en stor villighed til at ændre på dette.
”Størstedelen af forskningen viser, at det kniber med motivationen, når vi taler kostomlægning,” siger Esben Durhuus Lejsgaard.
En af de ting, der afgør, hvor villig en forbruger er til at skifte kød ud med planter, er et begreb, der kaldes kødtilknytning. Det dækker bredt set over, hvilke positive følelser og holdninger forbrugeren har i forhold til kød.
Generelt har danskerne en høj kødtilknytning, og jo højere kødtilknytning, jo lavere villighed er der til at prøve hybridprodukter med kød og planter, fortæller forskeren.
”Det er en interessant tendens, fordi det handler jo ikke nødvendigvis om, at forbrugeren ikke vil have blandet kød og grøntsager. Folk tilbereder jo allerede hybridmåltider, de tilsætter bare selv grøntsagerne,” siger han.
Grænse omkring 20 procent
Hybridprodukter er en relativt ny tendens, der har bredt sig over landet det seneste årti. Forholdet mellem kød og planter har været varierende, og i nogle tilfælde var andelen af grøntsager helt oppe på 50 procent.
Forskernes undersøgelse peger på, at der er en øvre grænse for, hvor stor en andel grøntsager eller bælgfrugter, forbrugerne er villige til at acceptere.
Undersøgelsen indikerer, at den øvre grænse ligger på omkring 20 procent planteindhold, hvis produkterne skal have succes i en bredere del af befolkningen.
”På nuværende tidspunkt ser vi et maksimalt accepteret planteindhold på omkring 20 procent, men det kan ændre sig, som forbrugeraccepten af disse produkter stiger,” siger Esben Durhuus Lejsgaard.
Kan være en genvej
Undersøgelsen peger på, at forbrugerne generelt opfatter hybridprodukter som mere bæredygtige end rene kødprodukter.
På nuværende tidspunkt har næsten halvdelen prøvet et hybridprodukt, og dem, der har, er positivt stemt, når det kommer til både smag og prissætning. Derfor tror forskerne også på, at produkterne kan udbredes til en bredere del af befolkningen.
”Vi ser i vores undersøgelse, at hybridprodukterne ikke afskrækker forbrugerne – faktisk tværtimod – dem der har prøvet dem, vurderer dem relativt højt,” siger han, og konstaterer:
”Alt i alt tyder undersøgelsen på, at hybridprodukter kan være et første skridt på vejen mod en kost, der i højere grad er plantebaseret.”
Undersøgelsen er en del af det årligt tilbagevendende Kvalitetsindeks. Her stilles omkring 1000 danskere hvert år en række allerede fastlagte spørgsmål samt en række spørgsmål, der relaterer sig til årets tema.
Nøgleord
Kontakter
Mette BjerreJournalist og kommunikationskonsulentDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Tlf:93588283mb@dca.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum