Denne risikable fejl begår mange: Glemmer selen i turistbussen
Det er lovpligtigt at bruge sele i turist- og fjernbusser. Men mange glemmer det, hvilket er risikabelt, advarer Rådet for Sikker Trafik og SOS International i forbindelse med vinterferien.

I vinterferien tager tusindvis af danskere bussen, når de skal rundt i Europa eller Norden fx for at stå på ski.
Men det er ikke alle, der husker en vigtig ting: Ligesom i bilen og på flyet, så skal selen også være spændt i fjern- og regionalbusser, når du sidder på sædet.
Hvis bussen bremser hårdt op, kolliderer med andre eller vælter, så sikrer selen, at du bliver siddende i sædet og ikke kastes rundt i kabinen og skader dig selv eller andre.
Mens de fleste husker selen i bilen, glemmer mange desværre at bruge den, når de sætter sig i bussædet på vej til feriedestinationen. Vi har tidligere set alvorlige busulykker med feriegæster, hvor selen kunne have begrænset skaderne. Fysikkens love holder ikke ferie, hvis ulykken er ude. Derfor er det ikke nok at huske pas og penge på ferien – selen skal også huskes, uanset om man rejser i bil, fly eller bus," siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik
Selv om bussen er et meget sikkert transportmiddel og at busser sjældent kører galt, er det vigtigt, at du er spændt fast. Turistbusser og langdistancebusser kører ofte med høje hastigheder, og der sker stort set hvert år trafikulykker med fx turist- eller skibusser på vej til eller fra feriedestinationer.
Hos SOS International, der tager sig af at hjælpe tilskadekomne skandinaver på ferie i udlandet, opfordrer de også til, at flere husker at spænde selen i busserne, når de kører til og fra ferie.
Vi har jævnligt sager med rejsende, der er kommet til skade i turistbusser. Heldigvis er det ikke altid lige alvorligt, men vi ser desværre også meget alvorlige ulykker. For at være godt sikret, også forsikringsmæssigt, opfordrer vi derfor til, at man husker at spænde sikkerhedsselen i turistbussen. Det gælder også, selvom man er sted med en rejsearrangør, hvor man regner med, at der er styr på det hele, siger divisionsdirektør for Travelcare hos SOS International, Karin Tranberg.
Vigtig viden og gode råd:
- Spænd altid selen, når du sætter dig i sædet i en turist- eller fjernbus.
- Hvis I er flere sammen, så er det en god idé, at du sikrer dig, at alle er spændt fast, før bussen kører.
- Hvis du ser, at nogen i bussen ikke har spændt selen, så bed buschaufføren om at huske alle på det.
Fakta:
I 2020 undersøgte Rådet for Sikker Trafik, hvor mange der spænder selen, når de kører i turist- eller fjernbusser i Danmark. Kun fire ud af ti svarede, at de altid spændte selen.
I 2023 påviste Avisen Danmark, at mange buspassagerer ikke bruger sele i turist- og fjernbusser.
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du se reglerne for, hvem der har ansvar for, at passagerne har sele på, hvad bøden er for ikke at bruge sele etc.
Nøgleord
Kontakter
Rådet for Sikker Trafiks pressekontakt
Tlf:39163969presse@sikkertrafik.dkNina Juhl Østergaard, presserådgiverSOS International
Tlf:29746122Billeder

Rådet for Sikker Trafik er en privat organisation, der arbejder for at øge trafiksikkerheden. Medlemmerne af Rådet er dels offentlige myndigheder og dels private organisationer.
Rådet for Sikker Trafiks arbejde omfatter bl.a. kampagner, undervisningsmaterialer og rådgivning. Administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik er Jakob Bøving Arendt.
Se mere på www.sikkertrafik.dk

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Sommeren er højsæson for spiritusulykker3.7.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
3 ud af 10 alvorlige spritulykker sker i sommermånederne juni, juli og august. Lad bilen stå, hvis du skal nyde alkohol, særligt hvis du er ny bag rattet.
17-årige bilister må snart køre uden ledsager. Forældre opfordres til stadig at køre med25.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på tirsdag bliver det lovligt for 17-årige at køre bil i dagtimerne uden at have en erfaren bilist ved deres side. Men forældrene kan stadig spille en stor rolle for, at deres 17-årige søn eller datter får en sikker start som bilist, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.
Snart træder lavere promillegrænse for nye bilister i kraft17.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli træder ny lovgivning i kraft, som betyder, at nye bilister reelt ikke kan drikke alkohol og køre bil. Ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik skal oplyse de nye bilister om regelændringen.
Varebiler har travlt - for høj fart er udbredt2.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Når håndværkere, pakketransporter og andre erhvervsdrivende i varebiler kører på landevejen, er tempoet oftere for højt end det er i personbiler. Den travle adfærd kan også aflæses i ulykkesstatistikken, hvor varebiler er overrepræsenterede.
Undersøgelse: For mange unge dropper sikkerhedsselen – det koster liv (regionale tal)27.5.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Generelt er danskerne gode til at bruge sikkerhedsselen. Men der er stadig mange unge, der dropper selen eller kører flere i bilen, end der er seler til. For at ændre det sender Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden trafikskadede og pårørende til trafikdræbte ud på skolerne. Det har en effekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum