Spildevand giver indsigt i kommende covid-19-indlæggelser
Forskere på Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en avanceret statistisk model, der kan estimere antallet af patienter indlagt med covid-19 op til to uger frem. Modellen kombinerer spildevandsdata med andre overvågningsdata og kan give et billede af den aktuelle og kommende sygdomsbyrde.
Spildevandsovervågning har tidligere vist sig at være en værdifuld metode til at spore smitteudvikling, og nu kan disse data også bruges til at estimere, hvor mange patienter med covid-19, der vil blive indlagt i de kommende uger.
Den nye model bygger på data fra hospitalsindlæggelser samt målinger af SARS-CoV-2-virus i spildevand.
"Modellen giver os et velfunderet bud på antallet af indlæggelser på grund af covid-19, og det er et værdifuldt værktøj, som sammen med viden fra vores andre overvågningssystemer kan bruges til at vurdere sygdomsbyrden på kort sigt," forklarer epidemiolog ved SSI Aina Gudde, der har været med til at udvikle modellen.
Forbedret præcision og hurtigere overblik
Normalt er det fulde overblik over hospitalsindlæggelser først tilgængeligt med en vis forsinkelse på grund af efterregistreringer af indlæggelser og årsager.
Den nye model kan dog også bruges til at estimere et mere præcist antal indlagte i både den indeværende uge og de foregående to uger, hvor data ellers først ville være tilgængelige senere.
"Ved at inkludere spildevandsdata i modellen får vi en god vurdering af antallet af indlæggelser på grund af covid-19 i indeværende uge. Denne viden er ellers ikke tilgængelig før tre uger senere, på grund af efterregistreringerne, men i den løbende overvågning er det vigtigt at have indsigt i den aktuelle og nærtstående sygdomsbyrde," siger seniorforsker og sektionsleder ved SSI Lasse Engbo Christiansen, som også står bag modellen.
Et fleksibelt værktøj til overvågning
Modellen er særlig anvendelig til overvågning, fordi den løbende kan tilpasse sig ændringer i data, såsom forbedringer i laboratorieanalyserne af spildevandet, ændringer i vaccinationsdækningen, nye virusvarianter af SARS-CoV-2 eller ændringer i registreringen af hospitalsindlæggelser.
Det gør modellen robust i forhold til at vurdere sygdomsbyrden både aktuelt og på kort og mellemlang sigt.
Faktaboks:
- Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en statistisk model, der kan forudsige covid-19-relaterede hospitalsindlæggelser op til to uger frem
- Modellen kombinerer hospitalsdata med spildevandsdata for at forbedre forudsigelserne
- På grund af efterregistreringer er det reelle antal covid-19-indlæggelser ofte forsinket med op til tre uger – modellen reducerer denne forsinkelse
- Arbejdet med modellen er en del af EU-WISH-projektet, som har til formål at styrke spildevandsovervågningen i Europa
- Resultaterne af forskernes arbejde er nu publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science of The Total Environment
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Danske forskere identificerer fire nye arter af tuberkuloselignende bakterier16.1.2025 11:40:54 CET | Pressemeddelelse
Nye fund af bakterier fra historisk samling er et vigtigt skridt i forståelsen af såkaldte atypiske mykobakteriers rolle i sygdom. Fundet understreger værdien af Statens Serum Instituts (SSI) historiske stammesamling.
Forbrugerdata skal styrke kampen mod fødevarebårne sygdomme23.12.2024 11:50:06 CET | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Målet er færre sygdomstilfælde og en styrket fødevaresikkerhed.
Juleprognose: Covid-19-smitten er stabil, mens influenza og RS-virus ventes at stige20.12.2024 08:56:16 CET | Pressemeddelelse
Covid-19 er på et væsentligt lavere blus end sidste år. Til gengæld er smitten med influenza og RS-virus stigende, og Mycoplasma er også på spil.
Ny forskning: Gravide, der stopper med antidepressiv medicin, oplever færre helbredsproblemer hos deres nyfødte12.12.2024 15:25:37 CET | Pressemeddelelse
En ny algoritme udviklet af Statens Serum Institut (SSI) kaster lys over, hvordan antidepressiv medicin påvirker nyfødte. Resultaterne viser blandt andet, at kvinder, der stopper med antidepressiv medicin under graviditeten, har færre indlæggelser af deres nyfødte.
Sæsonen for influenza og RS-virus er nu startet11.12.2024 14:20:21 CET | Pressemeddelelse
Smitten med influenza og RS-virus er stigende, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), som forventer, at smitten vil stige i de kommende uger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum