Borgerne kan sige nej til solceller men ikke til svin
Borgernes og dermed de lokale folkevalgtes indflydelse på miljøet er vidt forskellig, når det f.eks. drejer om solceller og svin. Det viser to sager fra nabokommunerne Samsø og Syddjurs. Ja, man kan sige, at igen er det landbruget, der trækker det længste strå

På Samsø er tre års arbejde for en 150 hektar stor solcelle park spildt. Et flertal i kommunalbestyrelsen har sagt nej til solcelleanlægget på den sydlige del af øen.
Årsagen er, at der ikke er lokal opbakning til solcelleanlægget, og at det vil skæmme naturen og dermed skade turismen. Det afviser en af lodsejerne bag projektet, jordbæravler Mogens Mahler. Han finder det desuden i klar modstrid med, at Samsø er internationalt kendt som Danmarks energiø nummer 1. - Så er det jo absurd at sige nej til dette grønne projekt, siger han til DR.
Modsat går der for sig i nabokommunen Syddjurs. Her har borgerne og dermed de lokale politikere ingen indflydelse på udvidelsen af en svinefabrik på Forpagtervej i Rønde. Virksomhedens ejer vil udvide med 50 %. Den lokale modstand er stor, men de folkevalgte kan intet gøre, fordi kommunerne ikke har indflydelse på sådanne sager, oplyser TV2 Østjylland.
Bonnesen: - Det kan de godt glemme!
Den manglende lokale indflydelse skyldes fødevare- og landbrugspakken fra 2016. Den forhindrer, at kommuner kan tage hensyn til klager fra naboer og hensyn til turismen eller ønsker om en grønnere kommune. Derfor vil Syddjurs Kommune gerne have loven ændret, så kommunen og dermed borgerne får indflydelse.
-Men det kan kommunen glemme alt om, siger MF Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre til TV2 Østjylland.
- Vi ved jo godt, at der fra tid til anden kommer nogle få enkeltsager op rundt omkring, men det man skal holde sig til, er, at reglerne om afstand eller miljø bliver holdt, siger Bonnesen.
- Man kan ikke bare have, at det er tilfældige steder, der siger ja eller nej afhængigt af, hvordan vinden blæser. Derfor skal vi have ensrettede nationale regler, siger Erling Bonnesen fra Venstre.
Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Syddjurs Kommune, Jesper Yde Knudsen, mener, at denne sag viser, at der mangler kommunal medbestemmelse. - Vi vil have muligheder for at kunne sige nej til udvidelser af svineproduktionen, siger han til TV2 Østjylland.
Flertal for en ændring
Byrådet i Syddjurs Kommune har besluttet at appellere til Folketinget om en ændring. Beslutningen er truffet med 14 stemmer for mod 13 imod.
Flertallet ønsker, at det skal være muligt for landets kommuner at regulere store projekter i landzone, når det gælder husdyrproduktion. Kirstine Bille fra SF i kommunalbestyrelsen begrunder ønsket om en ændring:
- I vores forslag står der netop, at vi er enige i, at der skal være centralt fastsatte minimumsregler. Men i alle andre tilfælde – når det ikke handler om landbrugsproduktion – er kommunen involveret i beslutninger om, hvor der må bygges i det åbne land. Vi tager hensyn til vores egen natur, til særligt bevaringsværdige landskaber og til fortidsminder. Men dette kan vi altså ikke, når det gælder landbrugs- og husdyrproduktion. Derfor mener vi, det er relevant at bede regeringen og Folketinget om at genoverveje dette, sagde hun.
Blandt de Konservative i byrådet mødte forslaget langt fra begejstring, og samtlige partimedlemmer stemte også imod.
- Det her er jo en gammel, slidt kæphest, som Enhedslisten igen har trukket frem. Alt i alt handler det mest af alt om symbolpolitik. Vi har allerede regler for, hvornår man kan udvide en svineproduktion, og det er reguleret centralt. At give kommunerne mere indflydelse vil ikke gøre processen bedre – det vil blot skabe mere bureaukrati og ekstra arbejde, lød det fra Bjørn Jensen fra Konservative.
Nøgleord
Kontakter
Flemming SeiersenJournalist
Tlf:40169122fs@hojgaard-okologi.dkBilleder





Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum