Danmark skal satse på forskning og innovation i det globale kapløb om grøn teknologi
Den globale konkurrence om fremtidens energiteknologi, arbejdspladser og eksportindtægter udfordrer Danmarks grønne førerposition. Vi er nødt til at føre en konkurrencedygtig forskningspolitik, så virksomhederne fortsætter med at udvikle energiteknologi i Danmark, mener Green Power Denmark, som opfordrer regeringen til at styrke den danske testinfrastruktur og skabe langsigtede, stabile rammer for investeringer i grøn innovation.
Vindmøller og komponenter bliver stadigt større og mere effektive. Det er en udvikling, der ser ud til at fortsætte i mange år frem. Derfor er det nødvendigt at fremtidssikre testcentrene, så det bliver muligt at teste større vindmøller. Der er helt centralt for virksomhedernes mulighed for at udvikle teknologien.
- Vindmølleproducenterne opstiller vindmøller i hele verden, men de udvikler og producerer dem her i landet. Det gør de fordi, vi kan teste - og dermed kvalitetssikre - de første og største prototyper af nye vinger, naceller og hele vindmøller. I takt med at teknologien udvikler sig, skal testfaciliteterne vokse for at følge med udviklingen. Udvidelserne udfordrer de traditionelle finansieringsmodeller, da lange tilbagebetalingstider skaber usikkerhed for både brugere og investorer, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.
Man er nødt til at finde nye metoder til at sikre den nødvendige finansiering. Det er nødvendigt at se på ejerskabsstrukturen og lade staten tage en del af risikoen. Derfor foreslår Green Power Denmark, at der for eksempel bliver indgået et offentligt-privat partnerskab om den danske testinfrastruktur.
Et tæt samarbejde mellem forskning, erhvervsliv, klynger og fonde har gennem årene skabt stærk grobund for udvikling af grønne teknologier i Danmark. Men i dag investerer mange lande massivt i grøn teknologi med det formål at tiltrække kompetencer, arbejdspladser og eksportindtægter.
Derfor er det vigtigt, at politikerne sikrer konkurrencedygtige vilkår, så det er muligt at tiltrække og fastholde grøn forskning, innovation og udvikling. Der er brug for stabile og konkurrencedygtige rammer, som kan sende et tydeligt signal til de virksomheder og universiteter, der skal foretage langsigtede investeringer i udvikling af energiteknologi.
Green Power Denmark anbefaler blandt andet, at man stopper modregning af støttekroner fra EU i det offentlige forskningsbudget, startende med EU’s store innovationsfond.
- Dansk forskning går glip af milliarder, når vi modregner EU-midler. Det er en gevinst for Danmark, når vi lykkes med at hive milliarder hjem til grønne projekter. Men for hver en krone vores virksomheder og forskningsinstitutioner henter i EU’s støttepuljer, reducerer den danske stat desværre sine investeringer tilsvarende. Det udhuler både gevinsten og incitamentet til at hjemtage grønne midler, siger Jan Hylleberg.
Han påpeger, at regeringens seneste udspil til en grøn forskningsstrategi er et skridt i den rigtige retning. Men hvis vi fortsat skal være centrum for udvikling, test og produktion af grønne teknologier, er der brug for at træffe vigtige beslutninger.
- Innovation sker ikke af sig selv. Derfor er der brug en langsigtet indsats, der gør, at vi kan blive ved med at tiltrække de dygtigste forskere, de mest ambitiøse virksomheder og de nødvendige investeringer. Vi skal fortsætte udviklingen af innovativ teknologi til vindmøller, grøn brint, elnet og integration af vores energisystem. Letter vi foden fra speederen, risikerer vi i løbet af en kort årrække, at arbejdspladser og udviklingsaktiviteter rykker andre steder hen i verden, siger Jan Hylleberg.
Green Power Denmark anbefaler:
- Flere investeringer i testinfrastruktur
- Finansieringen til grøn forskning skal stabiliseres
- Prioritér det danske innovationsmiljø
- Uddannelsesreformen skal gentænkes
- Fokusér på de danske styrkepositioner
Nøgleord
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkLinks
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Regeringen har nu ét år til at sætte turbo på elektrificeringen af Danmark31.1.2025 10:32:26 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har droppet at gennemføre udbuddet af havvindmøller i de indre farvande, og planerne om Energiø Bornholm er udskudt. Til gengæld vil regeringen gennemføre et nyt udbud af havvindmøller i 2026. Hvis vi skal ud af den nuværende krise og igen gøre det økonomisk attraktivt at opføre vedvarende energi i Danmark, skal forbruget af grøn strøm stige markant. Regeringen har nu et år til at lave en plan for, hvordan vi erstatter fossil energi med grøn strøm i industrien, husstandene og transportsektoren, mener Green Power Denmark.
Brintrøret bliver en kæmpe gevinst for Danmark31.1.2025 10:31:40 CET | Pressemeddelelse
Et brintrør mellem Esbjerg og den tyske grænse, som er vigtigt for den grønne omstilling og udbygningen med vedvarende energi, er kommet et afgørende skridt tættere på at blive til virkelighed. Regeringen har sænket kravet til forhåndsreservation, så virksomhederne lettere kan forpligte sig til at bruge røret. - Vi har arbejdet hårdt for denne løsning, som vil få stor betydning for Danmark, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Trumps sats på sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs20.1.2025 19:24:35 CET | Pressemeddelelse
Præsident Trump vil øge produktionen af dyr og forurenende olie og naturgas. Men forretningsmanden Trump vil opdage, at det på længere sigt langt fra vil gøre USA til en vindernation, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Den gennemsnitlige elpris er den laveste i fire år18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
53 øre har det i gennemsnit kostet at bruge en kilowatt-time strøm i 2024. Det er den laveste gennemsnitlige elpris i fire år, viser en opgørelse fra Green Power Denmark. Hvis det ikke var for elafgiften, ville de danske forbrugere betale en af Europas laveste elpriser.
Danmark har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum