Vildledende Coop-markedsføring af Alexandra-kartoflen som kontrolleret for sprøjtegift
Superbrugsen praler med at holde stramt styr på sprøjtegiftene i deres frugt og grønt, men det ser ud til, at reklamerne ikke passer med virkeligheden. Faktisk bliver kartoflerne sprøjtet med en del kemi, som både kan øge risikoen for kræft og skade fostre, selvom deres plakat om stram pesticidkontrol siger noget andet

Se nu en gang på billedet – står der ikke på det grønne skilt, at Coop stiller særskilt skrappe krav til brugen af sprøjtegifte på frugt og grønt?
Og læser du QR-koden, får du klar besked: ”I Coop arbejder vi løbende for at reducere anvendelsen af pesticider i produktionen af vores varer – både mængden af pesticider og antallet af forskellige pesticider, som bruges.”
Er det virkelig sandt, og hvordan udmønter det sig så i praksis? Læs videre på hjemmesiden:
”Vi har en aktionsgrænse på maksimalt 5 forskellige pesticidrester i en vare. Hvis vi finder flere pesticider end dette, tager vi fat i leverandøren for at finde en løsning på, hvordan antallet af pesticidrester fremover kan reduceres. Vi arbejder for at flere og flere af vores varer er helt fri for pesticidrester, samt at de mest problematiske pesticider slet ikke anvendes. Vi følger fremdriften i vores arbejde nøje gennem Coops eget pesticidkontrolprogram.”
Så langt, så godt, men da vi tjekkede Alexandra-kartoflerne, der ligger i kassen under det grønne reklameskilt, åbenbarede der sig en ganske anden fortælling.
Vildledende forbrugeroplysning
For det første var emballagen falsk. På bagsiden af posen blev Lammefjordens Storøhage Aps opgivet som den virksomhed, der har ”dyrket og pakket” kartoflerne, men en sådan avler findes ikke. Medmindre avleren er økologisk vil han været opført i Miljøstyrelsens register over lovpligtige sprøjteindberetninger, og det var Storøhage Aps ikke.
Vi måtte rundt om Coops kundeservice for at få opklaret, at avleren i virkeligheden hedder ”Aspagården” og med postadresse i Hørve. For at gøre forvirringen endnu større var sprøjteindberetningerne ikke indsendt fra Hørve i Odsherred. Den var foretaget fra ”Aspagården” men med adresse på Store Frederikslund 8 i Slagelse. Det viste sig at være Aspagårdens ejers domicil.
Forvirringen gør det tvivlsomt, hvad indberetningerne egentlig er værd, når man ikke kan stole på, at sprøjtetallene gælder for den adresse, der har indberettet dem. Til gengæld afslørede indberetningerne, at Aspagården har et voldsomt forbrug af i alt 31 forskellige sprøjtegifte til kartofler, rødkål, vinterhvede og vårbyg.
Masser af sprøjtegifte på kartoffelmarken
Til kartoflerne var der brugt 13 forskellige gifte på Aspagården, hvilket er ganske sædvanligt for kemisk kartoffelavl. Der er tale om fem midler mod uønskede planter, et middel mod insekter, et til at bejdse læggekartofler og seks svampemidler. Blandt de 13 sprøjtemidler var der:
- et produkt, som mistænkes for at kunne fremkalde kræft (Fenix)
- fire produkter mærket som ”kan skade det ufødte foster” (Option, Propulse SE 250, Proxanil, Shirlan Ultra)
- to der kan volde organskader (Mizuki, Option)
- fire PFAS-baserede produkter (Lamdex, Propulse SE 250, Shirlan Ultra, Zorvec Enicade)
- et produkt, der anses for skadeligt for fertiliteten (Proxanil) og
- et produkt, der var mærket som farligt for bier (Lamdex).
Stort set alle disse sprøjtemidler er forsynet med advarsler som ”meget giftig med langvarige virkninger for vandlevende organismer”.
Ikke med et eneste ord fremgår det af varedeklarationen på kartoffelposen, at der er anvendt alle disse sundhedsskadelige kemikalier for at frembringe den perfekte Alexandra-kartoffel.
At kartoflerne sprøjtes med 13 forskellige gifte er ikke ensbetydende med, at der altid kan findes rester af 13 forskellige sprøjtegifte på en Alexandra-kartoffel. Antallet afhænger af en konkret analyse og varierer vel fra batch til batch, men det er velkendt, at der faktisk forekommer rester af sprøjtegifte på kartofler, også danskproducerede, medmindre de er i økologisk kvalitet. Det fremgår af Miljøstyrelsens årlige pesticidstatistik, se den seneste fra 2023. I enkelte tilfælde konstateres der også overskridelser af de gældende grænseværdier.
Der synes at være rigelig at kontrollere for Coop, hvis forbrugerne skal tage det alvorligt, når koncernen forsikrer, at Coop ”arbejder for at flere og flere af vores varer er helt fri for pesticidrester, samt at de mest problematiske pesticider slet ikke anvendes. Vi følger fremdriften i vores arbejde nøje gennem Coops eget pesticidkontrolprogram”.
”Fremdriften” er helt åbenlyst endnu ikke nået til Lammefjordens Alexandra-kartofler.
COOP er tavs
Vi har spurgt COOP Kundeservice og COOP HR om en reaktion på følgende spørgsmål:
* erkender COOP at der afgives urigtige og vildledende oplysninger på emballagen om Alexandra-kartofler, der sælges i Coop-butikker?
* agter COOP at kræve emballagen ændret - og i givet fald, hvornår kan forbrugerne forvente at møde en korrekt varedeklaration på produktet?
Hverken COOP Kundeservice eller COOP HR har ønsket at svare.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder



Vedhæftede filer
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum