Ny forskning om borderline personlighedsforstyrrelse
Psykolog Ole Jakob Storebø har forsvaret sin doktorafhandling om, hvordan man bedst undersøger behandling af personer med borderline personlighedsforstyrrelse (BPF). Forsvaret fandt sted den 24. januar på Syddansk Universitet.
Hvad handler forskningen om?
Borderline personlighedsforstyrrelse er en psykisk lidelse, hvor man kan opleve stærke humørsvingninger, impulsive handlinger, problemer med sin identitet og selvskadende adfærd. Mange med diagnosen kæmper også med angst og depression.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, men det er svært at afgøre, hvilke der virker bedst. Storebøs forskning ser nærmere på, hvordan man kan forbedre undersøgelser af psykoterapeutisk behandling, så man får mere præcise svar på, hvad der hjælper.
Hvad har Storebø fundet ud af?
Han har gennemgået ni vigtige videnskabelige studier og peger på en række problemer i tidligere forskning. Disse problemer kan gøre det svært at stole på resultaterne og træffe gode valg om behandling.
For eksempel har han undersøgt:
- Bias (skævheder i forskningen, der kan påvirke resultaterne)
- Forskelle mellem patientgrupper, der gør det svært at sammenligne studier
- Hvordan Kontrolgrupper (hvordan forskellige typer af sammeligningsgrupper i kliniske forsøg) påvirker forskningsresultater
- Behovet for mere præcise metoder, så behandlingsanbefalinger bygger på solid evidens
Hans forskning understreger, at vi har brug for bedre og mere præcise studier, så patienter kan få den bedst mulige behandling.
Bedømmelseskomiteen bestod af:
- Benjamin Hummelen, overlæge, Oslo Universitets Hospital
- Mads Gram Henriksen, lektor, Københavns Universitet
- Elsebeth Stenager, klinisk professor, SDU (formand for bedømmelseskomitéen)
Forsvaret blev ledet af professor Kjeld Andersen fra SDU.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Patienter med øjensygdom kører bil, selvom de er utrygge4.2.2025 12:43:47 CET | Pressemeddelelse
Øjensygdommen våd AMD påvirker synet. Et nyt studie fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital viser, at hver femte patient, som kører bil og har våd AMD, er utrygge i trafikken.
International konference om softwarearkitektur kommer til Danmark for første gang4.2.2025 08:43:38 CET | Pressemeddelelse
Fra 31. marts til den 4. april finder International Conference on Software Architecture (ICSA) sted på Syddansk Universitet i Odense. Konferencen bliver kaldt en af verdens vigtigste af sin slags.
Professor Erik Albæk fylder 70 år31.1.2025 12:07:29 CET | Pressemeddelelse
Professor Erik Albæk fylder den 1. februar 70 år. Han blev i 2005 hentet til Syddansk Universitet for at lede forskningen ved universitetets nyoprettede journalistuddannelse. I løbet af de 20 år, der er gået, er det lykkedes ham at skabe et internationalt højt estimeret journalistikforskningsmiljø. I de første år efter sin ansættelse hjemtog han et betydeligt antal store forskningsbevillinger, som satte ham i stand til at ansætte og uddanne en række unge, kvikke ph.d.-studerende, hvoraf de fleste i dag har stillinger på danske eller udenlandske universiteter. Center for Journalistiks stærke forskningsprofil afspejles i, at Erik Albæk og hans unge kolleger har vundet adskillige internationale priser som anerkendelse af deres forsknings høje kvalitet. Blandt andet modtog han i 2016 sammen med tre kolleger Harvard Universitets prestigefulde ’Goldsmith Book Prize’ for bogen Political Journalism in Comparative Perspective. Erik Albæk er en afholdt underviser, som ofte har fungeret som akade
Forskere kortlægger hjernens selvhelbredende evner efter slagtilfælde24.1.2025 10:41:09 CET | Pressemeddelelse
Hjernen forsøger at reparere skader efter et slagtilfælde ved hjælp af sine egne reparationsceller, der fungerer som små håndværkere, men deres arbejde hæmmes ofte af betændelse. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet og Milano Universitet.
Nyt nationalt ph.d.-akademi er en investering i fremtidens forskningstalenter22.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har fået en bevilling på 500 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at etablere et nationalt ph.d.-akademi med fokus på talentudvikling og forskeruddannelse. Akademiet kommer til at ligge på SDU, og aktiviteterne er for ph.d.-studerende bredt i den danske universitetssektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum