Ny forskning om borderline personlighedsforstyrrelse
Psykolog Ole Jakob Storebø har forsvaret sin doktorafhandling om, hvordan man bedst undersøger behandling af personer med borderline personlighedsforstyrrelse (BPF). Forsvaret fandt sted den 24. januar på Syddansk Universitet.

Hvad handler forskningen om?
Borderline personlighedsforstyrrelse er en psykisk lidelse, hvor man kan opleve stærke humørsvingninger, impulsive handlinger, problemer med sin identitet og selvskadende adfærd. Mange med diagnosen kæmper også med angst og depression.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, men det er svært at afgøre, hvilke der virker bedst. Storebøs forskning ser nærmere på, hvordan man kan forbedre undersøgelser af psykoterapeutisk behandling, så man får mere præcise svar på, hvad der hjælper.
Hvad har Storebø fundet ud af?
Han har gennemgået ni vigtige videnskabelige studier og peger på en række problemer i tidligere forskning. Disse problemer kan gøre det svært at stole på resultaterne og træffe gode valg om behandling.
For eksempel har han undersøgt:
- Bias (skævheder i forskningen, der kan påvirke resultaterne)
- Forskelle mellem patientgrupper, der gør det svært at sammenligne studier
- Hvordan Kontrolgrupper (hvordan forskellige typer af sammeligningsgrupper i kliniske forsøg) påvirker forskningsresultater
- Behovet for mere præcise metoder, så behandlingsanbefalinger bygger på solid evidens
Hans forskning understreger, at vi har brug for bedre og mere præcise studier, så patienter kan få den bedst mulige behandling.
Bedømmelseskomiteen bestod af:
- Benjamin Hummelen, overlæge, Oslo Universitets Hospital
- Mads Gram Henriksen, lektor, Københavns Universitet
- Elsebeth Stenager, klinisk professor, SDU (formand for bedømmelseskomitéen)
Forsvaret blev ledet af professor Kjeld Andersen fra SDU.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
Stigende interesse for SDU’s uddannelser via kvote 217.3.2025 11:25:07 CET | Pressemeddelelse
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote 2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en stigning i antallet af ansøgere for tredje år i træk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum