Nybolig

Boligejerne er vilde med solenergi

Del

I de seneste år er prisen på solceller faldet markant. Mange boligejere har fået øjnene op for, at det kan betale sig at installere solceller. 

Håndværkere installerer solceller på tag.
Solceller er populære. Det viser tal fra Vurderingsstyrelsen. Og med god grund. De giver nemlig mulighed for både at spare på pengene og reducere CO2-udledningen. Shutterstock

Det er måske ikke altid, at det føles sådan, men i Danmark er der et stort potentiale i at udnytte solens energi. Det har et stigende antal danske boligejere fået øjnene op for.

En opgørelse fra Vurderingsstyrelsen viser således, at der i 2022 og 2023 blev etableret ikke færre end 25.000 små solcelleanlæg i Danmark. Det er mere end i de foregående otte år tilsammen, og svarer til i gennemsnit mere end 1.000 nye anlæg om måneden.

Med 25.000 nye solcelleanlæg etableret i 2022 og 2023, er det samlede antal boliger, der supplerer boligens energiforsyning med solenergi, dermed nu oppe på godt 129.000. Til sammenligning blev der kun opsat 21.000 små solcelleanlæg i perioden 2014 til 2021.

Hjælp fra nyt grønt håndværkerfradrag

Fra 2025 til og med 2027 er håndværkerfradraget genindført – denne gang med en grøn profil målrettet ”grøn istandsættelse” af hjemmet eller fritidsboligen. Det gælder f.eks. klimatilpasning eller energibesparende forbedringer. I alt er der afsat 300 mio. kr. årligt i 2025–2027 til det grønne håndværkerfradrag.

Fradraget gælder lønomkostninger og altså ikke materialeudgifter.

»Der er rigtig mange penge at hente ved at energioptimere sin bolig. Med muligheden for at få grønt håndværkerfradrag for energibesparende forbedringer og klimasikring, vil vi derfor formentlig komme til at se, at endnu flere boligejere fremover vil vælge at få installeret solceller,« siger Tina Hedegaard, der er kædedirektør i Nybolig.

Vælger du f.eks. at få monteret solceller på din bolig, kan du årligt trække op til 8.600 kr. (inkl. moms) fra i skat. Hvis du har en ægtefælle eller samlever, som du deler økonomi med, kan I dele fradraget som I har lyst til – også selvom den ene af jer har betalt hele regningen. Tilsammen vil I således kunne trække 17.200 kr. fra i skat.

Vær dog opmærksom på, at beløbet ikke overføres automatisk mellem ægtefæller. I skal derfor indtaste hver jeres andel. Samtidig er det vigtigt at bemærke, at du ikke kan modtage pristillæg til solceller eller husstandsmøller, hvis du samtidig får håndværkerfradrag for samme anlæg.

null
Nyboligs kædedirektør, Tina Hedegaard, vurderer at der er mange penge at spare for landets boligejere ved at energioptimere deres boliger - nu med hjælp fra det grønne håndværkerfradrag. Nybolig

Et godt energimærke får stadig større betydning

Stadig flere boligkøbere går efter en bolig med et godt energimærke. Således viser en ny undersøgelse, som Finans Danmark står bag, at 58 procent af de danske husejere ville gå efter et hus med minimum energimærke C, hvis de skulle købe nyt hus i dag. Det svarer til en stigning på 8 procentpoint siden 2020.

Et godt energimærke kan også være med til at gøre boligen lettere at sælge, hvis man er et sted i livet, hvor man overvejer at skifte bolig. Derfor kan der være sund fornuft i at installere solceller på taget eller gøre andre tiltag, der sparer på energien.

»Med et let omskrevet mundheld, kan man sige, at alle taler om klimaet – og flere og flere boligejere gør noget ved det. Og går man med tanker om at renovere sin bolig, eller er man i færd med at købe, så kan det være en god idé at tjekke op på, hvilke muligheder der er for at spare penge på energiregningen og samtidig gøre klimaet en tjeneste,« siger Tina Hedegaard.

Hvis du som boligejer er interesseret i at vide, hvilke tiltag, du kan gøre for at energioptimere din bolig, så er energiberegneren fra Totalkredit et godt sted at starte. Her får du vist en række forskellige muligheder for energiforbedringer og et bud på, hvad forbedringerne vil koste at udføre. Samtidig kan du også se, hvor meget CO2 din energioptimering vil spare atmosfæren for.

Prøv energiberegneren her.

Fakta om solceller

Danmark har som nation en ambition om, at landets elforbrug skal dækkes af 100 pct. vedvarende energi i 2030. Solceller er med til at bidrage til at nå ambitionen.

  • Solceller omdanner sollys til elektricitet
  • De kan placeres på bygningers tag, facade eller placeres fritstående
  • Investering i solceller har en tilbagebetalingstid på 10-15 år
  • Prisen på solceller er faldet markant de seneste år.

Det kan du bruge det grønne håndværkerfradrag til

Her kan du se nogle af de tiltag i hjemmet, som du kan bruge det grønne håndværkerfradrag til at få udført. Listen nedenfor er ikke udtømmende. Du kan finde mere præcis information her.

  • Isolering af tag og loft
  • Reparation og forbedring af skorsten
  • Udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre
  • Udskiftning af yderdøre, terrassedøre m.v.
  • Isolering af ydervægge og gulv
  • Afmontering af brændeovne
  • Arbejde på anlæg til vandbåren varme, fjernvarmeunits og varmepumper
  • Installation, reparation eller udskiftning af solceller og husstandsvindmøller
  • Installation, reparation, udskiftning eller forbedring af ventilation
  • Installation eller forbedring af visse afløbsinstallationer og dræn
  • Radonsikring

Kilde: Skatteministeriet

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Nybolig

Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere landet over, er Nybolig en helt central aktør på det danske boligmarked, og er den ejendomsmæglerkæde i Danmark, som solgte flest boliger i 2024.

Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Nybolig

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nybolig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye