Har du styr på din boligskat i 2025?
Ny opdateret version af den populære boligskatteberegner gør det nu muligt for dig at få en indikation af din boligskat i 2025. Er du blandt de mange boligejere, som har fået en for høj skatterabat, kan du samtidig se, hvor meget du risikerer at skylde.
Den populære boligskatteberegner er nu klar i en opdateret version. Her kan du blandt andet se, hvad du som boligejer skal betale i boligskat (ejendomsværdiskat og grundskyld) i 2025.
»Siden vi lancerede boligskatteberegneren for godt et år siden, er der foretaget mere end 1,2 millioner beregninger. Det understreger med al tydelighed, at boligskat er et emne, som danskerne i den grad går op i. Og lige nu er ingen undtagelse. Boligskat er igen blevet et meget varmt samtaleemne, fordi mange ønsker mere klarhed om deres boligøkonomi i 2025. Derfor har vi nu opdateret og udbygget vores beregner,« siger Mik Kristensen, der er adm. direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig.
På forskudsopgørelsen kan du se, hvad du i første omgang skal betale i boligskat i 2025. Udviklingsdirektør i Nykredit Mægler, Martin Dam Magnussen, bemærker dog, at mange boligejere vil have mulighed for at tilnærme sig et mere præcist estimat for deres boligskat med beregneren:
»Den grundskyld, man som boligejer får oplyst på sin forskudsopgørelse er teknisk beregnet, og tager ikke i alle tilfælde højde for de fradrag, der måtte være for forbedringer på den specifikke grund. Det tager beregneren højde for. Samtidig kan vi estimere, hvor mange penge, man potentielt risikerer at skylde, hvis man er blandt de mange, der har fået brev om, at man har betalt for lidt i boligskat,« siger han.
Flere hundrede tusinde boligejere risikerer at skylde
Ved overgangen til det nye boligskattesystem, som trådte i kraft den 1. januar 2024, blev der indført en skatterabat. Rabatten tilfalder boligejere, hvis bolig er steget i værdi og som har ejet den før – eller senest overtaget deres bolig – den 31. december 2023.
Hører du til denne gruppe af boligejere, bliver rabatten trukket fra din boligskat hvert år, indtil du sælger boligen. Det skal sikre, at du ikke kommer til at betale mere i boligskat med de nye boligskatteregler end du skulle have betalt med de gamle regler.
Problemet er bare, at skattevæsnet har udfordringer med at beregne en samlet skatterabat på tværs af ejendomsværdiskatten og grundskylden. Ved en fejl bliver stigningen i den ene skat ikke udlignet af faldet i den anden.
Vurderingsstyrelsen anslår, at godt 720.000 danske boligejere har fået en for høj skatterabat på deres forskudsopgørelse for 2024 og 2025. Er du blandt disse boligejere, vil din korrekte skatterabat først blive beregnet ifm. årsopgørelsen for skatteårene 2024 og 2025, hvor du kan blive opkrævet en restskat.
Som noget nyt er boligskatteberegneren derfor opdateret med et vejledende estimat for, hvor meget skatterabatten er for stor – og dermed hvor meget du risikerer at skylde:
»På baggrund af de beregninger, vi har foretaget, kan vi se, at der for cirka 33.000 ejendomme er givet en skatterabat, der er minimum 10.000 kr. for stor, mens knap 7.000 ejendomme har fået en skatterabat, der har været minimum 20.000 kroner for stor,« siger Martin Dam Magnussen.
Vigtigt at reagere inden årsskiftet
Hvis du er tilmeldt indefrysningsordningen på forskudsopgørelsen inden udgangen af 2024, får du automatisk et tillægslån, som dækker den manglende boligskat. Ønsker du derimod ikke et tillægslån til at dække den manglende boligskat, skal du fravælge det på din forskudsopgørelse senest den 31. december 2024.
Tillægslånet er betinget af, at du er tilmeldt indefrysningsordningen. Fravælger du indefrysningsordningen på din forskudsopgørelse inden årsskiftet, får du derfor heller ikke et tillægslån.
Hvis du fravælger tillægslånet eller indefrysningsordningen, vil lånebeløbet indgå i din samlede skat på årsopgørelsen for 2024. Martin Dam Magnussen understreger dog, at den manglende boligskat ikke nødvendigvis medfører en restskat i sidste ende:
»Det er vigtigt at sige, at den manglende boligskat ikke nødvendigvis fører til en restskat. Der kan gøre sig forskellige forhold gældende, som beregneren ikke har mulighed for at tage højde for, og som har betydning for beregningen af årsopgørelsen. Det gælder for eksempel personlige fradrag eller nedslag i ejendomsværdiskatten. Men beregneren kan om ikke andet tjene som en nyttig rettesnor,« siger han.
Opdateret kortfunktion visualiserer boligskatten i 2025
Endelig gør boligskatteberegneren det også muligt for dig, at se boligskatten i dit lokalområde – eller for en bolig, du f.eks. overvejer at købe.
»Det er svært at komme uden om, at boligskat er et parameter, når danskerne kigger på bolig. Derfor har vi også opdateret beregneren med et kort, der visualiserer boligskatten i 2025 i ens nabolag eller et område, man overvejer at bosætte sig i,« siger Martin Dam Magnussen, og fortsætter:
»Det giver boligejerne et indblik i, hvad boligskatten er for sammenlignelige ejendomme i deres lokalområde. Samtidig kan det være med til at konkretisere, hvad det vil få af betydning økonomisk, hvis man beslutter sig for at flytte. Og det er en information, vi oplever, at rigtig mange kunder efterspørger.«
Estimatet er baseret på offentligt tilgængelige oplysninger om den specifikke ejendom fra OIS, BBR, Tinglysningsretten, Slots- og Kulturstyrelsen, Geodatastyrelsen, Vurderingsstyrelsen og Skatteforvaltningen.
Prøv boligskatteberegneren på Nybolig.dk.
Nøgleord
Kontakter
PresseNybolig (v. Nykredit Mægler)
Tlf:+45 4455 1504Tlf:+45 5123 8432Links
Om Nybolig
Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere, er Nybolig én af Danmarks allerstørste ejendomsmæglerkæder.
Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig
Her går husene som varmt brød10.12.2024 14:08:52 CET | Pressemeddelelse
Det kan tage tid at sælge sit hus. Men nogle steder i landet går det hurtigere end andre. Og særligt ét sted går det hurtigere end alle andre steder.
Huspriserne nærmer sig rekordniveau27.11.2024 17:08:11 CET | Pressemeddelelse
I sommeren 2022 nåede de danske huspriser det højeste niveau nogensinde. Men den rekord står måske snart for fald. Med endnu et nøk opad fra september til oktober, nærmer huspriserne sig nu rekordniveauet alt imens boligsalget buldrer afsted.
Huspriserne nærmer sig rekordniveau27.11.2024 11:02:11 CET | Pressemeddelelse
I sommeren 2022 nåede de danske huspriser det højeste niveau nogensinde. Men den rekord står måske snart for fald. Med endnu et nøk opad fra september til oktober, nærmer huspriserne sig nu rekordniveauet alt imens boligsalget buldrer afsted.
»Winter is Coming« – Er din bolig klædt på til vintervejret?21.11.2024 09:35:17 CET | Pressemeddelelse
Vinteren nærmer sig, og den første sne er allerede faldet. Se, hvordan du klæder din bolig på til at modstå vinterens prøvelser, så du undgår skader, dyre reparationer og en stor varmeregning.
Det skal du have styr på, når din forskudsopgørelse bliver frigivet7.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 12. november lander forskudsopgørelsen for 2025. Er du en af dem, der plejer at sidde klar ved tasterne, når Skattestyrelsen åbner for adgangen? Så er det nu du skal have styr på hvad, der kan have betydning for din skat næste år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum