”Tid-til-død-effekten” er med til at redde de danske sundhedsbudgetter
En aldrende befolkning behøver ikke føre til stærkt stigende sundhedsudgifter, Udgiften til de mange flere ældres besøg hos lægen og behandling på sygehus stiger nemlig primært i de sidste år af livet – perioden med behandlingskrævende sygdom bliver ikke nødvendigvis længere, viser ny forskning finansieret af ROCKWOOL Fonden. Til gængæld må kommunerne forvente, at udgifter til plejehjem, hjemmehjælp m.v. til de mange flere ældre vil stige ganske betydeligt.
I Danmark forventes en stor stigning af ældre borgere over 80 år: Ifølge Danmarks Statistik vil gruppen af +80-årige vokse til næsten det dobbelte fra 2024 til 2050. (figur 1) bl.a. fordi de store årgange fra tiden omkring 2. verdenskrig - den såkaldte babyboom-generation – nu rammer 80-års alderen, der typisk er forbundet med mere sygdom.
Flere ældre har i en række vestlige lande drevet sundhedsudgifterne op: Fra omkring fem procent af landenes BNP i 1970 til 10 procent i 2019 (figur2). En udvikling, der bekymrer både økonomer, politikere og andre beslutningstagere, og herhjemme beregner Finansministeriet løbende udviklingen af de samfundsøkonomiske konsekvenser af den aldrende befolkning – selvom den præcise relation mellem befolkningens alder, sygdom og udgifterne til sundhed ikke hidtil med sikkerhed er påvist.
Men de danske sundhedsbudgetter behøver ikke stige ukontrollabelt. Det viser et såkaldt litteraturstudie, hvor forskere fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har gennemgået en lang række forskningsartikler på området.
” Efter at have gennemgået al væsentlig viden på området, er vores konklusion, at hvis der er politisk vilje, kan vi som samfund godt kontrollere sundhedsudgifterne, selvom der bliver næsten dobbelt så mange +80-årige. Særligt hospitalsudgifterne, kan man styre, og også i nogen grad udgifter til praktiserende læger og til medicin,” fortæller Jes Søgaard, sundhedsøkonom og professor emeritus fra Syddansk Universitet
Stram styring af sundhed
Der er ifølge forskerne især to årsager til, at de danske sundhedsudgifter ikke behøver at stige uhæmmet i en fremtid med mange flere +80-årige. For det første har Budgetloven siden 2014 lagt et loft over kommuners, regioners og statens udgifter. Netop denne udgiftsstyring har betydet, at det (bortset fra COVID-19-årene) er lykkedes regionerne at holde sundhedsudgifterne stabile på trods af, at der bliver flere ældre.
”Det er blandt andet sket med en stram prioritering i det offentlige sundhedsvæsen med nationale beslutninger for, hvilke hospitalsydelser og lægemidler, borgerne kan få tilbudt. Selvom flere ældre øger efterspørgslen på sundhedsydelser, så følger udbuddet altså ikke nødvendigvis med, og det er med til at lægge låg på, hvor stor en del af de offentlige budgetter, der skal gå til ældres sundhed,” siger Jes Søgaard.
Tid til død vigtigere end alder
Tidligere forskningsprojekter har kortlagt, at noget af det, der især presser udgifter til sundhed op, er medicinsk teknologi og praksis, som især gavner ældre. [1] Den effekt kalder sundhedsøkonomer ”aldersstejling", fordi det driver de samlede sundhedsudgifter op, hvis de gennemsnitlige sundhedsudgifter pr. borger stiger mere, jo ældre en person er[2].
Det er altså både den kraftige stigning i antallet af ældre patienter, og det faktum at den gennemsnitlige ældre patient modtager flere dyre behandlinger, som vækker bekymring.
Men i Danmark er vores sundhedsbudgetter godt hjulpet af en anden markant tendens, den såkaldte ”tid til død”-effekt. Og den er ifølge sundhedsøkonomerne vigtigere end alder i sig selv[3].
”Tid-til-død”-effekten går ud på, at omtrent 10 procent af udgifterne til sundhed bruges i patienters sidste leveår – og det er uanset, hvilken alder man har, når man dør (figur 4).
”Den ældre lever altså flere år i relativ sundhed, inden de helt dyre udgifter på sundhedsbudgettet sætter ind i det sidste leveår. Og så betyder det ikke så meget, om man er 80 eller 85 år gammel, når livet slutter,” siger Jes Søgaard.
Kommunernes udgifter til pleje af ældre stiger
Til gengæld viser forskernes gennemgang også, at det bliver svært på samme måde at dæmpe stigende plejeudgifter i kommunerne. Til trods for, at kommunerne hele tiden søger og finder nye og mere effektive måder at yde pleje til ældre borgere, vil der altid være en vis del af de ældre borgere, der er så svækkede, at de gennem lang tid har brug for meget basal pleje enten i hjemmet eller på et plejecenter.
[1] Dormont o.a., 2006
[2] Buchner og Wasem, 2006
[3] Fuchs, 1984
Forskerne bag forskningsprojektet Challenges of Aging Populations: Physical Functioning, Cognitive Functioning, and Health Economic Consequences (
Et litteraturstudie, der undersøger sammenhængen mellem befolkningsaldring og sundhedsudgifter i Danmark.
- Malene Kallestrup-Lamb, lektor, Aarhus Universitet
- Alexander O.K. Marin, postdoc., Syddansk Universitet
- Jes Søgaard, professor Emeritus, Syddansk Universitet
Fakta om sundheds- og plejeudgifter i Danmark 2023
- For alle danskere udgjorde hospitalsudgifter i 2023. samlet set godt 116 mia. kr.
- Praksissektoren koster knap 41 mia. kr.
- Medicinudgifter koster omkring 16 mia. kr.
- Udgifter til personlig ældrepleje på plejehjem/center eller i hjemmet udgjorde knap 56 mia. kr. (Danmarks Statistik, SHA1, 2024).
Kontakter
Janni Brixenjournalist og pressekonsulent ROCKWOOL Fonden
Tlf:26235501jbr@rockwoolfonden.dkOm ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Gode lederes medarbejdere har lavt sygefravær4.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Værdien af en god leder er noget der kan måles – også på offentlige arbejdspladser. Fx melder offentligt ansatte, som har gode ledere, sig markant mindre syge end ansatte med dårlige ledere. Og når chefen er væk, stiger medarbejdernes sygefravær. Det er bare to af resultaterne af en ny omfattende analyse fra ROCKWOOL Fonden, som måler sammenhængen kvaliteten af ledelse og teamets produktivitet ved blandt andet at sammenligne sygefravær på offentlige arbejdspladser.
Vold og voldtægt stiger dramatisk efter lønningsdag31.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Omfanget af volds- og seksualforbrydelser skyder i vejret i dagene efter udbetaling af løn og overførselsindkomst, viser ny analyse. Forsker peger på mulig løsning, der kan lette presset på politi og sundhedsvæsen.
Næsten hver tredje ledig søger kun efter job de ikke har erfaring med9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ud af 60.000 ledige, der søgte nyt job, søgte knap en tredjedel udelukkende på områder, de ingen tidligere erfaring havde med, viser et nyt forskningsprojekt. Og selv om de ledige uden relevant erfaring ofte søgte på områder, hvor der var mange jobåbninger, havde de alligevel sværest ved at få job. Forskerne bag peger på værdien af vejledning til ledige i forbindelse med jobsøgning.
Ingen forskel på skilsmissebørns trivsel uanset hvilken deleordning8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Forældres brud kan trække spor i børns trivsel i mere end ti år, men der er ingen væsentlig forskel på børnenes trivsel fra den ene deleordning til den anden, viser et nyt forskningsstudie fra ROCKWOOL Fonden. Det ser heller ikke ud til at gøre nogen forskel, om barnet efterfølgende får en hverdag med eller uden bonusforældre.
Elever, der skifter til privatskoler, er dygtigere og har færre diagnoser end elever, der skifter til andre folkeskoler18.12.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Dygtige (men utilfredse) folkeskoleelever skifter til privatskoler, mens elever med faglige og sociale problemer og/eller diagnoser i høj grad skifter til en anden folkeskole. Det viser ny analyse fra ROCKWOOL Fonden, der har kortlagt trivsel, faglige og sociale kompetencer og psykiatriske diagnoser blandt de 23.000 elever om året, der skifter deres folkeskole ud med en ny skole.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum