Når viden bliver kætteri
Det ser ud til, at mange i Folketinget medvirker næsten intetanende til afgørende skridt i afviklingen af Folketingets politiske betydning. Og selve diskussionen, om hvorvidt afviklingen foregår, afvises og forekommer for nogen nærmest kættersk (det gælder særligt folketingsmedlemmer, der også repræsenterer regeringen).
Læs med om, hvordan jeg er kommet frem til den konklusion og om, hvordan jeg ser flere tegn på den tidlige fase af en alvorlig af-demokratisering.

Magt eller lov?
I USA vil præsidenten være over loven. For at blive mere magtfuld end loven, er én metode at stække dem, som værner om love. Det gælder domstole, jurister, anklagemyndigheder mv.
En anden måde man kan sikre lovens svækkelse er ved at svække den institution, som skaber lovgivningen. I Danmark svækkes Folketingets lovarbejde og lovenes begrænsning af regeringen løbende.
Udviklingen af vores retsstat nåede ikke at forme en stærk domstolskontrol med forvaltning, love og politik. Dette er interessant, da der er meget lidt forståelse for og bevågenhed på vores samfundsmodel. Mange i Folketinget bliver enormt fornærmet, når jeg vover at påpege de dysfunktionelle elementer i vores samfund. Der er en klar forventning og antagelse - som ikke må antastes - at vi er per definition er de bedste, de mest demokratiske, etc. Derfor preller det meste af kritikken af. Og desværre er denne holdning ved at blive en hvilepude for at kæmpe for, opretholde og udvikle de politiske institutioner, der faktisk sikrer fundamentet for demokrati, politisk gennemsigtighed og rettigheder.
Mekanismen er måske den samme som for århundreder siden, hvor det tog adskillige år for videnskabsfolk at korrigere menneskers opfattelse af jordens placering i solsystemet. I en (for) lang periode var diskussionen om jordens mulige rotation om solen i sig selv kættersk.
Aktuelle eksempler
Jeg møder desværre i det daglige små og store tilbagerulninger af lovens og folketingets mulighed for at kontrollere og begrænse regeringens magt. Flere end jeg kan nå at skrive om her. Jeg håber på et tidspunkt at lave en større afhandling om bl.a. den afvikling, Europaudvalget undergår i disse år, som følge af regeringens konstante pres og institutionel stress.
Jeg snakker for tiden med ordførere for alle de andre partier om en anden sag om Folketingets forretningsorden, der tilsyneladende virker som en lille, men i virkeligheden er en meget alvorlig sag. Jeg vil fortælle mere om og forklare denne sag senere. De fleste lytter opmærksomt, interesseret og tager sagen alvorligt, når jeg fortæller om problemerne. Men det samlede indtryk efter alle mine snakke er, at ingen har kræfterne til at rejse sagen, og de fleste er også tilbøjelige til at nedtone den principielle sag ved at henvise til, hvad der er praktisk nemmest.
De fleste har simpelthen svært ved at forstå, at noget kan være principielt problematisk. At der ikke blot er tale om politiske uenigheder, men det er det institutionaliserede grundlag for den politiske uenighed, der smuldrer. Så det ser ud til, at mange medvirker næsten intetanende til afgørende skridt i afviklingen af Folketingets politiske betydning. Det er en sag, som jeg vil fortælle mere om senere.
Er der behov for mere viden om afpolitisering af klimapolitikken?
Men til en anden sag, som jeg arbejder med i øjeblikket: Problemerne forbundet med bemyndigelseslovgivning. Som en opfølgning på mit beslutningsforslag om at styrke Folketingets mulighed for at lave klimapolitik - ved at trække nogle bemyndigelser tilbage fra Energistyrelsen (som jeg skrev om i nyhedsbrevet “Det ømme punkt”) - foreslog jeg i går i Klimaudvalget et ekspertmøde om omfanget og konsekvenserne af bemyndigelser på klimaområdet.
Som jeg har nævnt, affødte forslaget i Folketingssalen en heftig debat, som afslørede ikke blot en stor politisk uenighed, men også en uenighed om, hvorvidt der overhovedet var tale om et problem. Derfor ville jeg foreslå et ekspertmøde, hvor et par eksperter kunne belyse sagens fra et neutralt perspektiv:
I Klimaudvalget sidder Socialdemokraterne tungt på udvalget og hælder alle mine forslag ned ad brættet. Det foregår på den måde, at der er få, der deltager i mødet. Da mit punkt var på dagsordenen, var der kun 1 fra Enhedslisten, 1 fra Socialdemokratiet og Formanden som også er fra Socialdemokratiet (udover to sekretærer). Ordføreren fra Enhedslisten sagde intet. Ordføreren fra Socialdemokratiet talte imod forslaget (han sagde noget pænt i retning af: “emnet var interessant, blot ikke lige relevant for klimaudvalget”. Hvorefter formanden for udvalget kunne konkludere, at der ikke var opbakning til forslaget.
Jeg har efter to år lært at håndtere det tomme udvalgslokale, hvor deltagelsen og aktiviteten er minimal, og hvor Socialdemokratiet styrer linjen. Så det var ikke så overraskende, at også dette forslag skulle nedstemmes. Men jeg kan alligevel ikke blive andet end lidt skuffet over, at der ikke er en interesse i, at udvalget bliver ordentligt belyst om relevante problemstillinger.
Foredrag om Demokratiets Tilstand
I aften kl. 19 giver jeg et foredrag om Demokratiets Tilstand og fortæller om behovet for Grønne Demokrater. Vi har over 90 tilmeldte, men kan godt klemme et par enkelte mere ind. Så skriv til groennedemokrate@outlook.com, hvis du vil nå med.
I samme ombæring må jeg dog også meddele, at begivenhederne i Odense, Aarhus og Aalborg er aflyst, da der var for få tilmeldinger. Møderne er derfor omlagt til et fælles online-møde torsdag d. 6. februar kl. 20, som kan tilgås her: https://fb.me/e/aVbvZptc0
Trumps sandkasse
Det jeg ser, og som vil være en af mine pointer i aften, er, at der er stor sandsynlighed for, at ud[af]viklingen er så fremskreden, at også grundlaget for et demokrati-partipolitisk program er forsvundet. Det er den samme konklusion, jeg har draget på klimaområdet.
Klimaforandringerne er så fremskredne, og den politiske dagsorden så umoden, at grundlaget for at lave rigtig klimapolitik er forsvundet. Man skal være fantast, hvis man skal fastholde en forestilling om, at klimapolitik stadig er værd at kæmpe for. Den realistiske og rationalistiske videnskabsperson har ikke et argument eller empirisk evidens for optimisme.
”Når nogen først får magt over loven, så smuldrer fundamentet for, at nogen kan reetablere lovens magt over den politiske magtfulde lynhurtigt”
Og her er vi tilbage ved grundproblemet mellem magt, lov og retfærdighed. Når nogen først får magt over loven, så smuldrer fundamentet for, at nogen kan reetablere lovens magt over den politiske magtfulde lynhurtigt. Det gælder både for klima- og miljøpolitik og alle andre områder. Når det først er lykkedes at underminere vidensgrundlaget for politik, så smuldrer fundamentet for at reetablere et vidensbaseret samfund.
Når viden, lov og retfærdighed svækkes, hvad er så tilbage? Det er naturtilstanden, børnehaven, hvor mere eller mindre infantile ledere, kan smide sand på hinanden i sandkassen, og konkurrere om, hvem som kan bygge de flotteste og højeste sandslotte (eller luftkasteller). Alt i mens vi andre, kan sidde magtesløse på sidelinjen og se på i forargelse.
Støt Grønne Demokrater, hvis du vil støtte arbejdet imod undermineringen af vidensgrundlaget for politik. Send en vælgererklæring her.
Nøgleord
Kontakter
Theresa ScaveniusMedlem af Folketinget
Tlf:61 62 53 46theresa.scavenius@ft.dkBilleder


Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum