Professor Erik Albæk fylder 70 år

Professor Erik Albæk fylder den 1. februar 70 år. Han blev i 2005 hentet til Syddansk Universitet for at lede forskningen ved universitetets nyoprettede journalistuddannelse. I løbet af de 20 år, der er gået, er det lykkedes ham at skabe et internationalt højt estimeret journalistikforskningsmiljø. I de første år efter sin ansættelse hjemtog han et betydeligt antal store forskningsbevillinger, som satte ham i stand til at ansætte og uddanne en række unge, kvikke ph.d.-studerende, hvoraf de fleste i dag har stillinger på danske eller udenlandske universiteter. Center for Journalistiks stærke forskningsprofil afspejles i, at Erik Albæk og hans unge kolleger har vundet adskillige internationale priser som anerkendelse af deres forsknings høje kvalitet. Blandt andet modtog han i 2016 sammen med tre kolleger Harvard Universitets prestigefulde ’Goldsmith Book Prize’ for bogen Political Journalism in Comparative Perspective.
Erik Albæk er en afholdt underviser, som ofte har fungeret som akademisk mentor for unge kolleger og studerende, ikke mindst elitesportsudøvere. Han har utrætteligt arbejdet for at udvikle journalistikuddannelsen, så de journaliststuderendes kompetencer styrkes, når uddannelsens akademiske, metodiske og håndværksmæssige fag integreres.
Erik Albæk har i sin karriere påtaget sig mange faglige tillidshverv både i dansk og international sammenhæng. Han var således medlem Forskningsrådet for Samfund og Erhverv 2000-2006 og formand 2001-2005; han var medlem af bestyrelsen for Nordisk Statskundskabsforbund 1999-2008 og formand 2005-2008; og han var 2011-13 sekretær for Journalism Studies Division i The International Communication Association. 1997-99 var han sammen med afdøde professor Lise Togeby redaktør for tidsskriftet Scandinavian Political Studies.
Erik Albæk var i begyndelsen af 1990’erne primus motor for oprettelsen af et af de første initiativer, der gav unge fra de nyligt selvstændige baltiske lande mulighed for at studere i Danmark. Allerede i januar 1991 ankom de første ti unge baltere til Erik Albæks daværende arbejdsplads, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Det er den mest succesrige gruppe af studerende, Erik Albæk har undervist. Den tæller blandt andet en EU-generaldirektør, flere ambassadører og to tidligere udenrigsministre. Erik Albæk bidrog også aktivt til oprettelsen af statskundskabsuddannelserne i de tre baltiske lande og var 2001-2002 gæsteprofessor ved Vilnius Universitet. For sin indsats modtog han i 2010 den litauiske stats ’Millenium Star Medal of Honor’.
Foruden Vilnius har Erik Albæk været gæsteforsker ved M.I.T. og Harvard Universitet i USA, Potsdam Universitet i Tyskland, Amsterdam Universitet og Det Pavelige Katolske Universitet i Santiago de Chile. Til maj bliver han gæsteprofessor i Suzhou i Kina.
Erik Albæk stiller beredvilligt sit store internationale netværk til rådighed for både sine kolleger og studerende. Adskillige tidligere studerende takker Erik Albæk for, at han stærkt tilskyndende dem til at tage på et længerevarende og formativt uddannelsesophold i udlandet, i mange tilfælde et ophold, som lykkedes, ved at Erik Albæk trak på sine internationale kontakter.
Erik Albæk har i de allerseneste år kombineret en mangeårig interesse for arkitektur med sin forskningsmæssige baggrund i journalistik, således at han i dag også forsker i arkitektur som politisk kommunikation.
Kontakter
KatjaDet Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:24611614Tlf:24611614kabro@sam.sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
Stigende interesse for SDU’s uddannelser via kvote 217.3.2025 11:25:07 CET | Pressemeddelelse
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote 2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en stigning i antallet af ansøgere for tredje år i træk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum