Aarhus Universitet: Arts

Digital publikation udforsker hedens tusindårige historie

Del

Den 4. februar udkommer publikationen A Place for the Heathlands? En publikation, der gennem tværfaglige bidrag fra arkæologi, historie, økologi og kunstnerisk forskning dykker ned i hedens tusindårige historie. Baseret på fem års forskning i det europæiske projekt HEATHLANDS udforsker publikationen, hvordan mennesker, dyr og miljøer gensidigt har påvirket hinanden i hedelandskaberne gennem historien.

Hederne brød frem i Nordeuropa for mere end 5000 år siden i takt med, at de første agerbrugssamfund begyndte at fælde og afbrænde skove. Kultiveringen gjorde det muligt for lyngplanten at sprede sig i stort omfang. Siden har hedelandskaberne spillet en væsentlig rolle for mennesker og dyr op gennem historien.  

En ny publikation samler og formidler resultaterne fra det europæiske forskningsprojekt HEATHLANDS, der gennem fem års arbejde har undersøgt hedens komplekse økologiske, kulturelle og historiske betydning. Gennem tværfaglige bidrag, der spænder fra arkæologi, historie og økologi til kunstnerisk forskning og praksis, udforsker den digitale publikation, hvordan mennesker, dyr og miljøer har formet og blevet formet af disse landskaber over tid.

Publikationen bidrager også med nye perspektiver til aktuelle dagsordener som den grønne omstilling og naturforvaltning ved at sætte spørgsmålstegn ved, om der stadig er plads til heden i en tid præget af moderne landbrug og klimaforandringer.

”Hedens lange historie gemmer på en række tankevækkende indsigter om forholdet mellem menneske og natur, som ryster det romantiske og lidt statiske billede mange har. Med den dynamiske digitale udgivelsesform ønsker vi i stedet at fremhæve hedens rolle som et levende og foranderligt landskab, der har formet og inspireret menneskelig forståelse og praksis og fortsat gør det i dag,” udtaler projektleder Mette Løvschal.

Gratis tilgængelig publikation og international konference
Publikationen udgives i samarbejde med Jysk Arkæologisk Selskab og vil være frit tilgængelig for alle på www.heathland.place.
Publikationen udkommer samme dag som åbningen af konferencen med samme titel (A Place for the Heathlands?). Her deltager over 70 forskere fra ind- og udland.

Om projektet
Hedeprojektet (ANTHEA) er finansieret af Det Europæiske Forskningsråd. Projektet huses af Aarhus Universitet og løber over en periode på fem år med start i 2020. Projektet dækker perioden 2800 f.Kr. til 1000 e.Kr. med særligt fokus på hedens tidligste spredning og hvordan denne landskabstype overlever igennem årtusinder.
https://projects.au.dk/anthropogenic-heathlands/

Kontakter

Mette Løvschal, professor i Arkæologi
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet og Moesgaard
Mail: lovschal@cas.au.dk
Mobil: 2288 9205/ 2225 3395

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye