OL-stjerne vil støtte andre med psykiske udfordringer
At tale højt om psykisk sygdom har stor betydning. Det ved bordtennisspiller Anders Lind nu, efter at han begyndte at tale åbent om at have autisme. Mange unge og forældre beder ham om råd, og nu løfter OL-deltageren den opgave sammen med Psykiatrifonden.

Anders Lind har trods sine kun 26 år allerede nu sikret sig en plads i historiebøgerne som en af Danmarks bedste bordtennisspillere nogensinde med flere internationale topresultater. Men at smashe og skrue bolde er ikke det eneste, han evner. Han er også rigtig god til at tale åbent om det at have en psykiatrisk diagnose.
Anders Lind har autisme, og det talte han åbent og ufiltreret om under OL i Paris i sommeren 2024, hvor danskerne for alvor lærte ham at kende.
”Hvis man ikke er åben og ærlig, så er man jo ikke sig selv. Det er noget af det vigtigste i hele verden, at man tør sige det, som man synes er rigtigt. At man tør stå inde for den, man er,” siger han.
Bliver ambassadør for Psykiatrifonden
Anders Lind er en af dem, der ved, at hverdagen kan være svær, når man lever med psykiske udfordringer. Efter at han selv begyndte at tale højt om sin autismediagnose, er han blevet kontaktet af mange, der søger råd og vejledning om at have psykisk sygdom inde på livet, og det behov drømmer han om at imødekomme.
Med den hjertesag som drivkraft har Anders Lind og Psykiatrifonden derfor indgået et ambassadørskab, som gør det nemmere for bordtennisspilleren at indfri ønsket om at hjælpe så mange som muligt.
Opbakning betyder meget
Efterspørgslen på råd, støtte og vejledning om psykisk sygdom er Anders Lind ikke alene om at mærke. I Psykiatrifondens rådgivning er der flere og flere, der henvender sig.
"Anders Linds opbakning betyder rigtig meget, da det er præcis det, vi selv arbejder for hver eneste dag - at hjælpe så mange med psykisk sygdom inde på livet som muligt i tide. I 2024 havde vi knap 25.000 samtaler. Det er rigtig mange mennesker, der alle søger hjælp, og det tal har været stigende de seneste år. Det understreger, hvor vigtigt det her område er," siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.
Deler råd og erfaringer
For Anders Lind er det ikke vigtigt at være et forbillede for andre. Det vigtigste for ham er at gøre sit for at hjælpe med det, han kan, nemlig at lytte, vise interesse og vise andre, at de ikke er alene.
”Alle har brug for, at nogen viser, at de er interesserede i dem. De har ikke nødvendigvis brug for en rollemodel; de har bare brug for at vide, at der er en, som ved, hvordan det er at være dem,” siger han.
Han brænder for at stå til rådighed for andre mennesker, dele sine erfaringer og vise dem, at det er muligt at komme ovenpå. Derfor giver han syv gode råd:
7 gode råd fra Anders Lind
- Bliv klog på dig selv og vær dig selv – prøv at finde ud af, hvordan din diagnose ser ud for netop dig. Accepter de hensyn, netop du har brug for. Det er okay, og du er god nok.
- Øv dig på de ting, der er svære. F.eks. sociale situationer – dem kan du øve dig på, så du er bedre forberedt på, hvordan du gerne vil reagere. Så skal det nok gå meget bedre med tiden.
- Struktur og disciplin kan være svært. Men hvis det er dét, du har brug for, for at trives med din diagnose, så tillad dig selv at øve dig på at få mere af det. Husk, at det er okay at fejle, mens du øver dig i at finde en bedre vej for dig selv.
- Udfordringer er okay at have. Prøv at acceptere dem og så langsomt pushe dig selv alligevel. Du vil nok fejle, men med små skridt bliver du bedre, og det er det vigtigste.
- Søvn er vigtigt og den bedste måde at forbedre alt på, både fysisk og mentalt.
Har du svært ved at falde i søvn – som jeg havde – så er mit råd, at du skal slukke computer, telefon og tv mindst en halv time, før du skal i seng. - Restitution er ofte ekstra vigtigt, når man har en diagnose. F.eks. kan sociale situationer dræne mig totalt, så jeg skal sørge for at have nok ro til at lade batterierne op bagefter. Så husk at indlægge tid til restitution mellem de ting, du skal.
- Du kan ikke vinde alene. Tal med andre om det, der er svært for dig, og om hvilke hensyn der kunne hjælpe dig. Du vil garanteret mærke, at langt flere gerne vil hjælpe, end du troede.
Husk, at du altid kan kontakte Psykiatrifondens rådgivning. Se de forskellige tilbud og åbningstider her.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum