Lav lever livet på vågeblus
Laver er ret spændende, fordi de faktisk er en slags samarbejde mellem en svamp og nogle encellede alger. Formen og strukturen afhænger af dem begge, men det er mest svampen, der bestemmer, hvordan det hele skal se ud. Om laven skal sprede sig fladt ud eller vokse op i alle mulige retninger som små, tætte træer, skåle, trompeter eller mini-koraler – det er svampen, der har styr på det!

Mens man med længsel venter på forårets fuglekor og alt det livsaligt lysegrønne, kan man på vinterskovturen trøste sig med laverne. De byder sig til med en mangfoldighed af farver og former, når blot man standser op og stiller skarpt. De fleste kender de lysegrågrønne, krusede rensdyrlaver fra juledekorationer og gravstedspynt, ofte garneret med mos, men ellers er de op mod tusind arter laver i den danske natur hovedsageligt et interessefelt for en lille kreds af eksperter, såkaldte likenologer (liken = lav).
Ordet lav kommer fra oldnordisk lafa, som betyder ’dingle, hænge’ - og i visse gamle og fugtige skove kan laver, bl.a. skæglaver, hænge tæt ned fra grene og stammer, som lange, muganløbne kineserskæg. Sådanne mystiske eventyrskove er sjældne, men laver antager utallige former og vokser i øvrigt på en mangfoldighed af næringsfattigt underlag - udover bark, på sten, klipper, mure, tage, sandet bund og mere til. Lav kan så at sige leve på en sten, steder hvor intet andet kan gro, og denne evolutionære trumf grunder sig i en snedig strategi:
Lav er en dobbeltorganisme, et symbiotisk partnerskab mellem en svamp og encellede alger. Ud fra devisen ’sammen er vi stærke’ får de to parter gensidig fordel, der bringer dem til at kunne trives under forhold, hvor de hver for sig og alle andre levende organismer må give op. Svampen får sin næring fra algernes fotosyntese, og algerne får beskyttende værtskab af svampen, indlejret som de er i svampevævet.
Men det er et liv på vågeblus: Algecellernes produktion er lav, og svampen og konsortiet må nøjes med vand og en smule næringssalte fra nedbør og støv. Under tørke eller frost tørrer laven ind til et passivt skelet, for så igen at vækkes til live, når vand og varme forbedrer forholdene. Den årlige tilvækst er derfor yderst beskeden, den skal måles i få millimeter, og for nogle arktiske arters vedkommende i hundrededele af millimeter. Sådanne ultratræge lavskjolde på en grønlandsk klippeblok kan til gengæld blive flere tusinde år, ja næsten uendeligt gamle.
Form og struktur af en lav er bestemt af begge partnere, dog mest af svampen, der som konsortiets ’strateg’ bestemmer, om laven nøjes med at brede sig fladt ud eller gror i tre dimensioner, som et krat af tæt forgrenede lilleputtræer, eller som skåle, pokaler, lamper, trompeter, koraler, vandtårne, alt i miniformat.
Farven er bestemt af begge parter, de grønlige nuancer kommer fra algerne, andre farver fra svampevævet og især deres frugtlegemer, som f.eks. hos arter af bægerlaver er ildrøde knapper.
Lavsvampen huser foruden sine encellede grønalgepartnere også ofte de såkaldte cyanobakterier (’blågrønalger’), og hvor der derudover er andre bakterier med i konsortiet, giver det multiple symbiotiske relationer - et samvirkende netværk som et helt miniatureøkosystem.
Laver er i al deres lavmælte fremtoning fascinerende eksempler på komplekse livsudfoldelser.
Læs mere om laver, især de danske arter på sandbund, i ”Lav i klit og hede” af lavspecialisten Ulrik Søchting, lektor emeritus fra Københavns Universitet. Alene bogens fantastiske fotografier må åbne alles øjne for lavernes mageløse miniverden.
Nøgleord
Kontakter
Ian HeilmannOrganist og atomfysiker
Tlf:25891732ianutke@post.tele.dkBilleder



Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum