Nye vinde kan være hårde for fugle på træk over Middelhavet
Flere fugleforskere mener, at klimaforandringer måske er med til, at der er færre nordiske fugle, der yngler nu. En fuglestation i Grækenland fortæller om tusindvis af trætte og døde fugle, der er blevet slået ud af den hårde modvind, når de trækker nordpå om foråret. Også i Sverige siger de, at det skiftende vejr kan spille en rolle.

En del af forklaringen på det fald i småfugle, der blev bemærket i 2024, kan være, at klimaforandringerne giver nye vindforhold, som er til ugunst for fuglene unders deres træk nordpå om foråret for at yngle. Det peger svenske forskere og en beretning fra den græske fuglestation på øen Gavdos syd for Kreta i den østlige del af Middelhavet på.
Fuglestationen på Gavdos melder om tusindvis af småfugle, som ankom til øen i en periode med hård modvind og døde af udmattelse omkring månedsskiftet april-maj 2024.
”Foråret 2024 var uden tvivl vores hidtil mest succesfulde sæson med det største antal ringmærkede fugle og 13 nye arter for fuglestationen. På den anden side blev vi også mærket af en af de mest katastrofale hændelser i de seneste årtier på øen. Trækket på øen Gavdos topper typiske mellem 18. og 21. april. Det var også i den periode, at vi fangede flest fugle i nettene, men antallet var mindre end vi havde forventet og signalerede, at der var noget galt”, fremgår det af rapporten fra den græske fuglestation.
”Det stod klart, at fuglene enten fløj forbi øen, eller de var strandet i Afrika – og vindforholdene pegede kraftigt på den sidste mulighed. Nordvestlige vinde blæste over havet i en længere periode og forhindrede sandsynligvis fuglene i at flyve mod nord. Disse vindforhold fortsatte ind i maj og efterlod fuglene med et hårdt valg. Med deres faldende fedtreserver kunne de ikke vente længere, og mange af dem prøvede at trække i modvinden”.
”Det medførte at tusindvis af udmattede fugle ankom til øen en uge forsinkede. Fuglene, som vi fangede havde brugt alt deres fedt og tæret på musklerne, så de ikke var andet end skin og ben. I de følgende dage var der totalt stille på øen. Det stod klart, at næsten alle fuglene døde i løbet af det første døgn efter ankomsten, og der blev fundet tusindvis af døde fugle overalt”.
”Et særlig trist eksempel var en flok Biædere og Bysvaler. Fuglene blev set klumpe sig tæt sammen en forblæst eftermiddag. Næste morgen var de alle døde og styrtet ned, mens de sov på klippevæggene i Karave-området”.
Folkene på Gavdos’ fuglestation peger på, at nye forårsstorme i Middelhavet ikke er hovedårsagen til fuglenes tilbagegang, men at vejrforholdene kan være en markant ny trussel mod bestande, der i forvejen har været i tilbagegang.
”Det samlede antal døde fugle er uklart, men det drejede sig om tusindvis, og vi antager, at ligeså mange er faldet døde i havet. Med fuglebestande, der allerede falder, er hændelser som denne et alvorligt tilbageslag for beskyttelsen af dem”.
Markant fald på svensk fuglestation
Nye vejrforhold kan også være medvirkende til, at den svenske fuglestation Ottenby på Öland i foråret 2024 kun ringmærkede 800 Rødhalse og Løvsangere mod normalt omkring 3.000. Det er de to arter, som fuglestationen ringmærker flest af, og det var det ringeste forår, siden fuglestationen gik i gang mes systematiseret ringmærkning for næsten 50 år siden i 1968.
”Det ser ud til at være et gennemgående mønster for de fleste fuglestationer i Norden, såvel i Sverige som i Norge og Danmark. Det, som jeg før troede var lokale afvigelser, ser nu snarere ud som en trend, og det gør mig ganske urolig. Vi har mærket en meget tydelig forandring”, siger lederen af Ottenby Fuglestation, Magnus Hellström til det svenske netmagasin Natursidan. Han peger ligesom den græske fuglestation på forandringer i vejrforholdene, men i Norden med lange perioder med kolde nordøstlige vinde som en betydelig årsag til færre fugle.
”Vi har siden 1970’erne set en tydelig trend i, at forårstrækket foregår stadig tidligere, men i de seneste fire af fem forårstræk er det foregået senere end forventet”, siger Magnus Hellström videre til Natursidan.
En anden svensk forsker peger også på vejrforandringer. Åke Lindström studerer langsigtede ændringer i fuglebestande ved universitetet i Lund. ”Fem år er egentlig en for kort periode at uddrage noget endegyldigt af,” siger han til Natursidan. ”Vi udelukker absolut ikke en nedgang, men vi vil ikke slå på stortrommen endnu”.
For Åke Lindström kan det ifølge Natursidan også være en faktor, at ringmærkning er meget vejrrelateret, og at fuglestationer ofte ligger på øde og forblæste øer og odder, hvor fuglene måske raster mindre eller undgår at komme i hårdt vejr.
Vejrforandringer længere mod vest
Det er næppe mange fugle på vej mod Danmark, der passerer så langt mod øst som Gavdos, men denne artikels forfatter har i mange år arbejdet med at registrere og beskytte trækket af rovfugle over Sicilien længere mod vest i Middelhavet. Her oplevede vi også betydelige forsinkelser i trækket af Hvepsevåger og andre rovfugle i slutningen af april og starten af maj 2024 på grund af storme med hårde vinde over havet mellem Tunesien i Afrika og Sicilien.
Vi oplevede ugelange forsinkelser i trækket, men ikke nogen nedgange. Det var dog tydeligt, at flere store fugle med GPS-sendere omkom i stormene og faldt i havet, hvor deres sendere holdt op med at virke. Småfuglenes træk beskæftiger vi os ikke med, men når store fugle ikke kan klare en storm, kan de små fugle formentlig heller ikke.
Dette blot for at påpege, at vejrforholdene også har ændret sig til ugunst for forårstrækket af fugle længere mod vest over Middelhavet, hvor det er mere sandsynligt, at fugle på vej mod Danmark bliver påvirket negativt.
Læs også denne artikel om tilbagegangen på andre fuglestationer i Skandinavien: https://gylle.dk/hvor-er-alle-fuglene/
Nøgleord
Kontakter
Ole Friis Larsen, journalistDansk Ornitologisk Forening
Tlf:40918071ofl@mail.tele.dkBilleder




Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum