Millionbevilling skal sikre et nyt banebrydende forskningsmiljø inden for bio- og life science
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har bevilliget ca. 40 millioner kroner til etableringen af et såkaldt fyrtårnsmiljø, der skal være et førende forskningsmiljø på Københavns Universitet inden for bio- og life science.
Fyrtårnsmiljøet, kaldet Colloids and Interfaces in Food and Pharma (CaIFF), skal specifikt til at beskæftige sig med bio- og life science inden for fødevarer og pharma. Derudover skal CaIFF også samle eksisterende forskningsmiljøer med ekspertise i neutronforskning inden for bio- og life science.
Danmark har en unik styrkeposition inden for bio- og life science, og med etableringen af CaiFF bliver den kun forstærket yderligere, hvilket dansk erhvervsliv også kan få udbytte af.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Dansk bio- og life science er i rivende udvikling, og vi ser derfor løbende på, hvordan vi kan understøtte vores konkurrencedygtighed med ny forskning på området. Jeg har store forventninger til, at der med det nye fyrtårnsmiljø bliver skabt forskning i verdensklasse, som kan være med til at opbygge kapaciteten på et område, der har strategisk betydning for både dansk forskning og erhvervsliv, og som samtidig kan være med til at tiltrække udenlandske topforskere og talenter.
Fyrtårnsmiljøet skal understøtte en styrket dansk udnyttelse af European Spallation Source (ESS), der er en europæisk forskningsfacilitet, som Danmark leder sammen med Sverige. ESS er et stort, højteknologisk mikroskop, der gør det muligt at undersøge nye avancerede materialer. Dette er helt afgørende inden for bio- og life science, hvor man blandt andet udvikler fremtidens lægemidler, ingredienser og fødevarer.
Fakta
- Det nye fyrtårnsmiljø på Københavns Universitet inden for bio- og life science er det fjerde ESS-fyrtårnsmiljø, der bliver etableret. De tre andre fyrtårne fokuserer på udviklingen af ny materialeteknologi inden for alt fra bæredygtighed og energi til IT og sundhed.
- Den centrale ESS-facilitet består primært af et stort mikroskop, som kan ”fotografere” og ”filme” enkelte materialers atomiske opbygning – det kan være alt fra metaller, magneter og fødevarer.
- Mikroskopet er etableret i Lund, Sverige, mens et tilhørende datacenter er etableret på DTU i Lyngby. Forskningsfaciliteten er et fælles europæisk projekt med 13 deltagende lande og koster ca. 22 milliarder danske kroner, når det det står klar i 2028.
- Der er bevilliget i alt ca. 80 mio. kr. til fyrtårnsmiljøet - 50 procent kommer fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen på baggrund af den politiske aftale om forskningsreserven for 2024, mens de resterende 50 procent kommer fra Københavns Universitet.
- Fyrtårnsmiljøet kommer som et led i den danske ESS-strategi, der blandt andet går ud på at etablere forskningsmiljøer, som kan drage nytte af de muligheder, som ESS skaber for dansk forskning. Ambitionen er, at fyrtårnsmiljøerne bliver førende på hvert deres forskningsområde.
Læs mere om den danske ESS-strategi og de andre fyrtårnsmiljøer.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen på 7231 9000 eller POK-press@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Japan for at styrke samarbejdet om kritiske teknologier8.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Japan for at styrke det dansk-japanske samarbejde om forskning og teknologi. Ministeren skal blandt andet underskrive en erklæring, der styrker samarbejdet om kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Kina for at tilpasse samarbejde om uddannelse, forskning og innovation4.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kina, hvor hun skal mødes med flere kinesiske ministerkollegaer og tilpasse dansk-kinesiske samarbejdsaftaler. Møderne skal også bruges til at drøfte muligheder og udfordringer i det bilaterale samarbejde.
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter er enige om nye fælles principper for anti-chikanepolitik18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Danmark tilslutter sig kampen mod skrot i rummet17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum