Kampen om Gudenåen
Siden man byggede Tangeværket i 1921, har der været diskussion om at blokere Gudenåen, men selv efter over hundrede års debat, tør politikerne stadig ikke tage tyren ved hornene. I stedet for at tage fat på problemet, har de igen oprettet en arbejdsgruppe…

I december 2024 udkom en ny bog på 340 sider med den hidtil grundigste ”frontberetning” fra kampen for at reetablere Gudenåens enestående forløb, som hele landets store nationale naturområde.
Udover det historiske tilbageblik dokumenterer bogen de seneste 10 års intense kamp som ’Foreningen til nedlæggelse af Tange Sø’ har ført for at få reetableret dette unikke naturområde til gavn for de alle kommende generationer, hvis stemme ikke høres i debatten.
Bogen går bag om glansbilledet, og afslører, hvordan de politiske processer reelt forgår. Hvordan virksomheder som Norlys tilsidesætter egne målsætninger om bæredygtighed. Hvordan lokalpolitikere anvender lobbyismen til egne formål og hvordan en række andre implicerede spiller ind på processen på betænkelig vis – og meget mere…
Samtidig redegør bogen for historien bag Tangeværket, argumenterne for at reetablere Gudenåen, de metoder ’Foreningen til nedlæggelse af Tange Sø, har anvendt - foretræden for Folketingets Miljøudvalg, møder, demonstrationer, udgivelse af bøger og artikler mv.
Denne kamp er foregået i årtier, men nu er der måske en løsning på vej? Det skriver forfatteren Lars Vedsø i sin pressemeddelelse. Han peger på Vandområdeplanerne 2021-2027, der udskød problemet med Tangeværket til et ”genbesøg” i 2024. I 2024 er dette ”genbesøg” så atter udskudt. Nu skal der i 2025 nedsættes en ny arbejdsgruppe, noget man allerede prøvede i 2021, uden at der fremkom et resultat.
Forfatteren påpeger, at i år 2000 udtalte daværende amtsborgmester Bent Hansen fra Socialdemokratiet: ”Vi får aldrig enighed om en løsning ved Gudenåen.” Nu 25 år efter gælder den udtalelse stadigvæk.
I stedet for at komme med en politisk beslutning er kampen om Gudenåens fremtidige skæbne blevet overladt til interessegrupperne. Der er blevet skrevet rapporter, planer, projekter og meget andet. Informationerne er til rådighed. Og lige meget har det hjulpet – Gudenåens økosystem står i dag med alvorlige problemer.
Bogen ”Bæredygtighed – kampen om Gudenåen” er historien om det måske største politiske svigt, vi indtil nu har set i forhold til det tidligere helt enestående naturområde i Danmark. Bogen bidrager til en forståelse af dette svigt.
Her får du indholdsfortegnelsen:
Kapitel 1. Gudenåen før 1921
Kapitel 2. Kampen skydes i gang
Kapitel 3. Spillerne på banen
Kapitel 4. Kampen om argumenterne
Kapitel 5. Hvordan blokeres en reetablering?
Kapitel 6. Lovens lange arm og Tange sø
Kapitel 7. Metoder i kampen
Kapitel 8. Kampen om løsningen
Kapitel 9. Samlet konklusion
”Bæredygtighed – kampen om Gudenåen”
ISBN: 978-87-973349-7-3
Forfatter: Lars Vedsø.
Pris: 348,- excl. forsendelse (70 kr.)
Salg: Boghandlere & Redtag forlag, mail: info@s-e-s.dk
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum