Danske forskere identificerer fire nye arter af tuberkuloselignende bakterier
Nye fund af bakterier fra historisk samling er et vigtigt skridt i forståelsen af såkaldte atypiske mykobakteriers rolle i sygdom. Fundet understreger værdien af Statens Serum Instituts (SSI) historiske stammesamling.
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Nottingham Trent University, Københavns Universitet og Roskilde Universitet identificeret fire nye arter af tuberkuloselignende bakterier, såkaldte atypiske mykobakterier (NTM).
Fundene, der er baseret på en historisk stammesamling fra SSI, bidrager med ny indsigt i en bakteriegruppe, der i stigende grad forårsager sygdomme globalt.
"Denne opdagelse er et vigtigt skridt fremad i vores forståelse af atypiske mykobakterier og deres rolle i sygdom," siger professor Troels Lillebæk, der er afdelingschef på SSI, og fortsætter:
"Ved at identificere og analysere disse nye arter kan vi forbedre diagnostik og potentielt udvikle mere effektive behandlingsstrategier."
Bedre løsninger for patienterne
Cirka 100 personer i Danmark udvikler årligt sygdomsfremkaldende infektioner med atypiske mykobakterier, som adskiller sig fra tuberkulose ved deres udbredte antibiotikaresistens og manglen på veldokumenteret og effektiv behandling.
Identifikation og forståelse af disse bakterier er derfor afgørende, hvis man skal forbedre diagnostik, forstå resistensudvikling og udvikle mere effektive behandlingsstrategier.
"Behandlingen af NTM-infektioner er meget udfordrende og kræver meget langvarig behandling med mange antibiotika. Vores undersøgelser af disse bakterier kan bidrage til at finde bedre løsninger for patienterne," siger Troels Lillebæk.
Opdagelsen understreger dermed værdien af historiske bakteriesamlinger. SSI’s samling af tuberkuloselignende bakterier indeholder over 4.000 bakteriestammer fra de seneste 70 år, som fortsat bidrager med ny vigtig viden.
"Disse fund viser potentialet i historiske samlinger til at forbedre vores forståelse af komplekse bakterier og deres rolle i sygdom. Vi forventer at opdage endnu flere arter, som sammen med vores analyser af allerede eksisterende arter kan kaste lys over NTM-biologi og klinisk relevans," siger Troels Lillebæk.
Latinske navne med lokale danske islæt
De atypiske mykobakterier findes hovedsageligt i jord og vand og er såkaldte opportunistiske bakterier, som især forårsager alvorlige lungeinfektioner hos personer med svækket immunsystem eller kronisk strukturel lungeskade.
Med stigende levealder og mere udbredt brug af immundæmpende medicin bliver disse infektioner stadig mere almindelige. Behandlingen er ofte kompleks, varer over et år og kræver anvendelse af flere antibiotika.
De fire nyopdagede bakteriearter, som altså er blevet identificeret i SSI’s historiske stammesamling, har fået følgende navne:
- Mycobacterium wendilense: Opkaldt efter Vendsyssel i Nordjylland
- Mycobacterium burgundiense: Afledt af det latinske navn for Bornholm, Burgundia
- Mycobacterium kokjensenii: Navngivet efter den danske lungelæge Dr. Axel Kok-Jensen
- Mycobacterium holstebronense: Opkaldt efter Holstebro, hvor patienten blev behandlet i 1950'erne
”Navnene på disse bakterier afspejler deres danske oprindelse og vores ønske om at ære tidligere patienter, der har bidraget til vores forståelse," forklarer Troels Lillebæk og fortsætter:
"Herudover er den ene art navngivet efter Dr. Axel Kok-Jensen, som er kendt for sin utrættelige indsats mod lungesygdomme og tuberkulose, især blandt socialt udsatte grupper”.
Forskningen er en del af et ph.d.-projekt udført af Xenia Emilie Sinding Iversen og er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet blev realiseret i samarbejde med både nationale og internationale partnere.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Forbrugerdata skal styrke kampen mod fødevarebårne sygdomme23.12.2024 11:50:06 CET | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Målet er færre sygdomstilfælde og en styrket fødevaresikkerhed.
Juleprognose: Covid-19-smitten er stabil, mens influenza og RS-virus ventes at stige20.12.2024 08:56:16 CET | Pressemeddelelse
Covid-19 er på et væsentligt lavere blus end sidste år. Til gengæld er smitten med influenza og RS-virus stigende, og Mycoplasma er også på spil.
Ny forskning: Gravide, der stopper med antidepressiv medicin, oplever færre helbredsproblemer hos deres nyfødte12.12.2024 15:25:37 CET | Pressemeddelelse
En ny algoritme udviklet af Statens Serum Institut (SSI) kaster lys over, hvordan antidepressiv medicin påvirker nyfødte. Resultaterne viser blandt andet, at kvinder, der stopper med antidepressiv medicin under graviditeten, har færre indlæggelser af deres nyfødte.
Sæsonen for influenza og RS-virus er nu startet11.12.2024 14:20:21 CET | Pressemeddelelse
Smitten med influenza og RS-virus er stigende, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), som forventer, at smitten vil stige i de kommende uger.
EU peger på SSI: Får nøglerolle i kampen mod bakterier fra vand og fødevarer11.12.2024 11:45:47 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut skal stå i spidsen for et nyt samarbejde mellem Danmark, Holland og Italien om et såkaldt referencelaboratorium for EU. Fokus er på sygdomsfremkaldende bakterier, der kan smitte mennesker via fødevarer og vand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum