”Stop grisenes lidelser”
Stifterne af gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver handling – det er tid til at tage dyrevelfærd alvorligt
Danmark bryster sig af at være i top, når det gælder dyrevelfærd, men det ifht. de lande, som Danmark gerne vil sammenligne sig med, blandt andet Sverige og Norge indenfor den konventionelle industri med griseavl, så halter Danmark bagud.
Den konventionelle svineproduktion medfører omfattende lidelser for millioner af grise hvert år. Gruppen “Stop grisenes lidelser – forbedr dyrevelfærden nu” opfordrer til politisk handling og et opgør med en industri, der sætter profit over dyrenes velfærd.
Uacceptable forhold i industrien:
• Halekupering: Over 95% af smågrisene i Danmark får halerne kuperet rutinemæssigt – på trods af EU-lovgivning, der forbyder denne praksis. Halekupering er en konsekvens af dårlige forhold i staldene, som forårsager stress og aggression blandt dyrene.
• Høj dødelighed i staldene: Omkring 9 millioner smågrise og 150.000 søer dør årligt i de danske stalde – ofte som følge af sygdomme, stress og uacceptable forhold.
• Transport af smågrise: Hvert år transporteres mere end 15 millioner smågrise til opfedning i udlandet. Transporterne medfører stor belastning, og alene i 2024 døde cirka 28.000 smågrise undervejs. Gruppen opfordrer til øget fokus på denne problematik, selvom det ikke er en del af det aktuelle borgerforslag.
Efter TV2 dokumentaren ”Hvem passer på grisene”, hvor forfærdelige billeder og videoer vises igennem en times rædsler for grisene, er det tid til at råbe nogle op. Politikere, men også den almene forbruger. Størstedelen af den danske befolkning går desværre ikke ind for dyrevelfærd, når de står ved køledisken. Primært af økonomiske årsager. Man er ikke klar til at betale en højere pris for at grisen har haft et bedre liv.
På trods af, at forbrugerne ikke er villige til at bruge flere penge på dyrevelfærd, håber stifterne dog, at politikerne vil tage et ansvar og gøre Danmark til foregangsland nummer 1 ved at skærpe og stramme regler og straffe for dyremishandling, samt at udfase den konventionelle industri på sigt. Men her nu og vil vi stille nogle krav til Folketinget:
Gruppens krav til politikerne:
Gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver, at der tages ansvar for at sikre bedre forhold for dyrene. Konkret ønsker vi:
1. Et fuldt stop for halekupering og forbedringer af grisenes levevilkår, så de kan udleve deres naturlige adfærd.
2. Fiksering af søer skal udfases inden 2027, hvor et endeligt forbud uden forbehold skal være forbudt.
3. Nedsættelse af en ekspertgruppe bestående af fagfolk med kompetencer indenfor landbrug, naturfredningsforeningen, dyreværnsorganisation, samt en repræsentant for Dyreetisk råd skal nedsættes senest i 2026. En plan for udfasning af den konventionelle svineproduktion og en overgang til bæredygtige og dyrevenlige produktionsformer skal være iværksat inden udgangen af 2027.
Borgerforslaget – en løsning på bordet
Gruppen har lanceret et borgerforslag, der sigter mod at forbedre forholdene for grise i Danmark og sikre, at dyrevelfærd prioriteres højere. Vi opfordrer borgere over hele landet til at støtte forslaget og vise, at dyrevelfærd er en fælles sag.
Støt borgerforslaget her:
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-19002
En nødvendighed for Danmark
Danmark er en førende eksportør af svinekød, men den status må ikke opretholdes på bekostning af dyrenes velfærd. Som et samfund, der bryster sig af at tage ansvar, bør vi være foregangsland for bedre forhold for produktionsdyr.
Link til gruppen på META/Facebook: https://www.facebook.com/share/g/17EWYe1gAT/?mibextid=wwXIfr
Kontakt:
Nana Løcke Buttenschøn, mail: nanaloeckebut@gmail.com
META: https://www.facebook.com/share/1N6Rzp2gw8/?mibextid=wwXIfr
Mikkel Nordkap Nielsen, mail: Mikkel.nielsen007@gmail.com
META: https://www.facebook.com/share/18PXgz1svZ/?mibextid=wwXIfr
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Nordkap Nielsen, dyreaktivist“Stop grisenes lidelser”
mikkel.nielsen007@gmail.comBilleder
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum