Vigtigt skridt i Danmarks kamp for ophævelse af EU’s mindstelønsdirektiv
Generaladvokaten under EU-Domstolen kom i dag med sit forslag til afgørelsen i annullationssøgsmålet om EU’s mindstelønsdirektiv. Generaladvokaten anbefaler en fuld annullation af direktivet.
Tirsdag tog Danmark et vigtigt skridt i sagen om at få annulleret EU’s mindstelønsdirektiv. I dagens forslag til afgørelse fra generaladvokaten under EU-Domstolen foreslås det, at direktivet skal annulleres i sin helhed.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Løn skal besluttes i Danmark. Alligevel har EU vedtaget et direktiv, der efter vores opfattelse går ind over den grænse. Det er helt principielt: Der er områder, hvor vi vinder på fælles EU-løsninger. Det er jeg varm fortaler for. Men der er også områder, hvor løsningerne ligger bedst nationalt i de enkelte lande. Og i Danmark er løn forhandlet af arbejdsmarkedets parter. Det skal EU ikke blande sig i. Vi står vagt om de grænser. Derfor har vi anlagt sag for at få direktivet annulleret.
- I dag har vi fået en udtalelse fra EU-Domstolens generaladvokat, der giver os medhold. Det er vigtigt. Nu afventer vi den endelige dom fra EU-Domstolen, men for at bruge en fodboldmetafor går vi til halvleg foran 3-0.
Danmark anlagde i 2023 med støtte fra Sverige et søgsmål ved EU-Domstolen med påstand om at få annulleret mindstelønsdirektivet, da direktivet efter regeringens opfattelse er i strid med EU’s traktater. Der forventes at falde endelig dom i sagen i løbet af 2025.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Nye asbestregler skal sikre medarbejdere og borgere mod livsfarligt asbeststøv2.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny lovgivning, der skærper kravene til arbejde med asbest, er trådt i kraft. Autorisationsordningen skal beskytte både medarbejdere og borgere mod de livsfarlige sundhedsrisici, som asbest kan udgøre.
Fra 1. januar bliver det lettere for unge at få et fritidsjob1.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
En række regler for unges arbejde lempes fra årsskiftet, så flere unge kan få et fritidsjob fx på et autoværksted, kontor, plejehjem eller i en børnehave.
Nye regler fra 1. januar 20251.1.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nedrivning af asbest kræver fremover en autorisation, regler for unges arbejde lempes, og der indføres arbejdspligt for en gruppe borgere i kontanthjælpssystemet. Det er et lille udsnit af de nye regler på beskæftigelsesområdet, der træder i kraft 1. januar 2025.
Nu bliver systemet mere enkelt og værdigt for syge borgere19.12.2024 12:11:48 CET | Pressemeddelelse
Efter nytår slipper syge borgere for omkring 60.000 samtaler i jobcentrene. Forenklingerne skal give kommunerne større frihed til at tilrettelægge en mere værdig indsats for borgeren.
Minister udvider muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø19.12.2024 10:04:12 CET | Pressemeddelelse
Personer, der klager over dårligt arbejdsmiljø i fx asbestsager, vil fremover kunne give samtykke til Arbejdstilsynets brug af fx videoer og fotos som be-vismateriale. Det har Arbejdstilsynets særlige tavshedspligt hidtil forhindret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum