Nyt projekt vil reducere cements CO2-fodaftryk med elektrificering
Et nyt banebrydende forskningsprojekt vil skabe avancerede elektriske opvarmningsteknologier, der kan reducere kulstofudledningen fra cementproduktion markant. Innovationsfonden investerer næsten 21 millioner kroner i det fireårige projekt.

Cementproduktion er ansvarlig for over fire procent af Danmarks årlige CO2-udledning og syv-otte procent af den årlige CO2-udledning på verdensplan. En stor del af denne CO2 stammer fra nedbrydningen af kalksten til calciumoxid og CO2 fra de indledende faser af cementproduktionen, kendt som kalcinering.
Et nyt forskningsprojekt retter sig mod disse udledninger med formålet om at kommercialisere nye elektriske kalkstenskalcinerings-teknologier, der er kompatible med kulstofopsamling, -udnyttelse og -lagring (carbon capture, - utilization, and –storage (CCUS)) i stor skala. De pågældende løsninger vil understøtte Danmarks overgang til en bæredygtig lavemissionsøkonomi og positionere landet som verdensførende inden for vedvarende energi og industrielle processer med netto-nuludledning.
-Visionen for ECem-projektet er intet mindre end en revolution inden for cementproduktion. Det sigter mod at levere nye elektriske kalcineringsteknologier, der vil blive en hjørnesten i fremtidens cementfabrikker, så industrien kan reducere CO2-udledningen betydeligt og indtage en førende rolle i kampen mod klimaforandringer, siger Christopher Ashworth, President, FLSmidth Cement.
De to målrettede elektriske kalcineringsteknologier leverer procesvarme via infrarød eller induktiv opvarmning. Den præcise proces- og temperaturstyring, som elektrisk opvarmning tilbyder, giver en ensartet klinkerkvalitet, som er en kritisk cementkomponent. Det sikrer overlegne cementegenskaber og opfylder de strenge kvalitetskrav i de globale byggestandarder og kundernes forventninger, som er væsentlige krav til enhver ny cementproduktionsproces.
Den forventede næste opgave i projektet er udforskning af begge opvarmningsmuligheder på prototypeniveau. Arbejdet skal grundlægge vejen til yderligere udforskning af teknologien på et pilotanlæg.
Projektet er et samarbejde mellem FLSmidth Cement (projektleder og kommercialiseringspartner), Teknologisk Institut (DTI), Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR), Aalborg Universitet (AAU), Cementos Argos og European Energy (EE).
Kontakter
Kiranmai Sanagavarapu
FLSchmidt Cement
Kiranmai.Sanagavarapu@flsmidth.com
Line Skouboe
Presse- og kommunikationsrådgiver
line.skouboe@innofond.dk
Tlf: 61905039
Om Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Kvantestrategi giver pote: Lovende tendenser i ansøgninger peger mod en stærk dansk kvantefremtid3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med store investeringer, stigende international interesse og stærk erhvervsinvolvering er Danmark godt på vej mod en styrket position i det globale kvantekapløb. Over tre år investerer Innovationsfonden mere end 300 mio. kroner i kvanteprojekter. Fire nye, stærke projekter er søsat, mens yderligere en stribe projekter af høj kvalitet er på vej igennem ansøgningsprocessen.
Kan samtaler med en robot mindske stress og fange tidlige tegn på sygdom?2.7.2025 08:38:52 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan interagerer kunstige samtaleagenter med mennesker? Hvordan kan de bruges til at træne vores sociale færdigheder, forbedre vores mentale sundhed og opdage tidlige tegn på demens eller alzheimers? Nyt forskningsprojekt vil forbedre vores mentale sundhed gennem tidlig diagnosticering og præventive løsninger med brug af AI-modeller. Innovationsfonden investerer 19,2 millioner kroner i projektet.
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum