Boligejere i landdistrikterne snydes for tilbagebetaling af boligskat – minister kaldes i samråd
Skatteminister Rasmus Stoklund kaldes i dag i samråd om boligejere, der i årevis har betalt for meget i boligskat. Borgerne kan helt urimeligt ikke få deres penge tilbage, fordi skattevæsenets IT-system fejler, og de kan ikke klage over afgørelsen hos Vurderingsstyrelsen. Problemet er langt overvejende i landdistrikterne, hvor ejendomsvurderingerne har været for høje i forhold til de reelle ejendomspriser, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.

Mange danskere oplever udfordringer med forkerte beregninger af deres boligskat, og for nyligt kunne DR berette om sager, hvor boligejere, som har betalt for meget i skat over en årrække, kun delvist kan få deres penge tilbage, fordi IT-systemet fejler. Skatteudvalget kalder skatteminister Rasmus Stoklund i åbent samråd om sagen i dag kl. 14.30.
- Udover at sagen har en økonomisk slagside for de berørte boligejere, så har den også en geografisk slagside, for det er hovedsageligt i landdistrikterne, at man har oplevet ejendomsvurderinger, der lå alt for højt i forhold til boligens reelle værdi, udtaler formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og tilføjer:
- Det er helt uhørt i et digitalt samfund, at borgere står i en situation, hvor de ikke kan få udbetalt de penge, som de er blevet indkrævet for meget.
Vurderingerne har overvejende været for høje i landdistrikterne, og på Christiansborg har budskabet været, at man i landdistrikterne får penge tilbage ved for meget betalt ejendomsværdiskat.
I Hovedstadsområdet er det mellem 10 og 15 procent af vurderingerne, der rammer ”helt uden for skiven”, mens det mange steder i fx Nordjylland og Sønderjylland er over halvdelen af vurderingerne, der rammer forkert med mindst 20 procent, viser en analyse fra DR.
- Boligmarkedet er i forvejen presset i landdistrikterne, hvor mange kæmper med dårlige finansieringsmuligheder og lange liggetider, så det her er endnu et slag mod boligejere uden for de største byer, siger formanden.
Boligejere kan ikke klage over afgørelsen
Ifølge loven kan skattevæsenet undlade at udbetale kompensation, når beregningen ikke kan foretages automatisk. Dengang det blev vedtaget i 2017, besluttede man også at fjerne muligheden for at klage over afgørelsen.
I de sager, som Landdistrikternes Fællesråd er bekendt med, er der år i rækken, som simpelthen er faldet ud af opgørelsen. Der kan dog rettes op på fejlene med en manuel behandling af sagerne.
- Tusindvis af boligejere skal naturligvis ikke bøde for et dårligt IT-system. Indtil fejlen er løst, må sagerne som minimum beregnes manuelt, så borgerne kan få den for meget betalte boligskat tilbage.
- Jeg håber, at skatteministeren tager problemet alvorligt, for i nogle af de tilfælde, som vi har set, har boligejere op mod 40.000 kr. i klemme, som de ikke kan få tilbagebetalt. Det er dybt uacceptabelt og urimeligt. Så vi kommer til at følge sagen tæt, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum