Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.

Clarissa Schwab forsker i, hvordan man kan bruge bakteirer til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.
Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.
”Det her er et forskningsområde med et svimlende potentiale,” siger hun. Hun mener, vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.
Med udgangspunkt i sin forskning peger Clarissa Schwab på fem bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år.
1: Avanceret fermentering
Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer. Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.
2: Personliggjort mad
Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom. Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.
3: Mindre kemi og industriel forarbejdning
Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering. Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.
4: Funktionelle fødevarer
Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier. Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte.
5: Klimavenlige produktionsmetoder
Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der I dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.
Til daglig er Clarissa Schwab professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet. Her leder hun universitetets forskning inden for funktionel mikrobe-bioteknologi med fokus på fødevarer og sundhed.
Læs hele artiklen om Clarissas forskning her: https://ingenioer.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/ny-professor-vil-bruge-bakterier-til-at-udvikle-mad-med-sundhedsfremmende-egenskaber
Nøgleord
Kontakter
kim harelTechnical Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:+4541893302kimh@au.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Forskere et skridt tættere på at forstå sodødeligheden i danske svinestalde6.2.2025 11:05:16 CET | Pressemeddelelse
Organdrejninger og traumer i forbindelse med faring ser ud til at være de hyppigste årsager til sodødelighed. Det antyder en stikprøve bestående af 108 døde søer, som er obduceret af forskere fra AU Viborg.
Ung forskers resultater kan gøre insektproduktion endnu grønnere4.2.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ved at undersøge om insekter optager PFAS og pesticider fra deres foder, er ph.d.-studerende Ida Elisabeth Berggren med til at bane vejen for, at insekter kan fodres med husholdningsaffald.
Søg midler til økologiforskning!28.1.2025 11:24:38 CET | Pressemeddelelse
Har du en god idé til et økologiprojekt? Så har du nu mulighed for at søge midler fra en pulje på 55 millioner kroner, som Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS), udbyder under Organic RDD-programmet i samarbejde med Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram (GUDP).
Millionbevilling skal styrke det tværfaglige samarbejde om den grønne omstilling22.1.2025 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 millioner til et nyt projekt, der skal styrke tværfagligt samarbejde i forskningen til gavn for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. Bag projektet står landets otte universiteter.
Kan forsyningssikkerhed og klimapolitik gå hånd i hånd?22.1.2025 13:34:30 CET | Pressemeddelelse
Ja. Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at det for en 10% merpris faktisk er muligt at sikre en stabil og driftssikker energiforsyning i et fremtidigt vedvarende europæisk energisystem, som samtidig giver en netto-nul CO2-udledning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum