Hvor er alle fuglene?
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Tal fra fuglestationer i Danmark, Norge og Sverige bekræfter, at der har været et markant fald i antallet af småfugle på træk i efteråret 2024. Tal fra de tre fuglestationer, som DOF/BirdLife Danmark driver, viser sammen med tal fra norske og svenske fuglestationer et tydeligt dyk i antallet af ringmærkede fugle i forhold til året før. Dykket er en fortsættelse af de seneste ti års tendens.
Blåvand Fuglestation har i efteråret 2024 fanget og ringmærket 2.634 fugle. Det er 644 færre end de 3.278 fugle, som stationens ringmærkere havde i efteråret 2023. For Gedser Fuglestation er der en nedgang fra 3.009 ringmærkninger i 2023 til 1.363 i efteråret 2024. For Skagen Fuglestation er der sket en nedgang fra cirka 1.690 til cirka 910. Ved Skagen og Gedser er der tale om fald på 52 og 55 procent. I Blåvand er det omkring 20 procent af det samlede antal ringmærkede fugle, der er udeblevet.
Tilsvarende viser ringmærkningstal fra den svenske fuglestation ved Falsterbo en halvering fra 13.473 ringmærkninger i efteråret 2023 til 6.786 i 2024. Ved Lista og Jomfruland i Sydnorge er der tale om nedgange på 30 og 46 procent.
Tilbagegang i både Danmark og Norge
Dykket er en fortsættelse af de seneste ti års tendens. En graf, som er lavet af Gedser Fuglestations dataanalytiker Bo Kayser på basis af tal fra fuglestationerne i Skagen, Blåvand og Gedser, viser endnu større nedgange fra 2016 til 2017 og derefter en stigning, men markante fald igen i 2020-2021 og fra 2023 til 2024. Der er således snarere tale om, at faldet i efteråret 2024 opleves som et markant fravær af fugle, fordi dykket er foregået fra et niveau, der allerede var lavt.
I bearbejdningen fra DOF’s fuglestationer i Skagen, Blåvand og Gedser er der brugt standardiserede tal fra stationernes systematiske ringmærkning, som foregår i samarbejde med Ringmærkningscentralen ved Statens Naturhistoriske Museum i København. Analysen bygger på tal for antallet af fugle fanget til ringmærkning per 60 meter net i løbet af fem timer hver dag gennem efterårssæsonen. På den måde kan tal fra forskellige år uden videre sammenlignes med hinanden, og de viser den samme faldende tendens med konkrete ændringer i form af ubrudte linjer i grafen og stiplede linjer som den lineære udvikling.
Desuden er ringmærkningstal fra den norske fuglestation Jomfruland medtaget i grafen. ”Det interessante er, at de alle viser den samme udvikling, så vi taler om hele Skandinavien og ikke kun om et dansk fænomen”, siger Bo Kayser. Ved ringmærkningerne fanges der langt overvejende sangfugle og andre små arter som mejser, fuglekonger og finker.
Færre småfugle betyder mindre mad til spurvehøgen
I træktællingerne er der samme markante fald i antallet af spurvehøge, som næsten udelukkende lever af småfugle og derfor kan antages at være påvirket af udviklingen blandt de arter, som de jager. Desuden forekommer spurvehøgene i så store antal, at de kan bruges i statistiske sammenligninger.
Ved Gedser Odde har fuglestationens træktællere gennem flere efterårsperioder registreret over 3.000 spurvehøge ved de daglige standardiserede tællinger på fem timer i perioden 11. august – 20. december, men i efteråret 2024 faldt observationerne til 2.169 spurvehøge; det er 54 procent af de 3.996, der trak mod syd i 2023.
Samme nedgang har der været i træktællingerne på Sydlangeland, hvor trækobservatør Frank Jensen-Hammer i en foreløbig rapport på DOF Fyns hjemmeside har skrevet, at 2.826 Spurvehøge i efteråret 2024 udgør 55 procent af det normale efterårstræk i området.
Ikke bare fløjet en anden vej
Tallene fra fuglestationerne siger ikke noget om, hvorfor antallet af især småfugle og rovfugle som spurvehøge er faldet så markant, men når tendensen er den samme for såvel danske som norske og en af de store svenske fuglestationer, tyder det på en generel tendens over et stort geografisk område. Tilbagegangen kan derfor ikke forklares med, at fuglene bare er fløjet en anden vej på grund af vejrforholdene.
Simon Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation, peger på dårlig ungeproduktion i 2024 som en mulig forklaring.
”Mange småfugle trak meget tidligt mod nord i foråret med høje cifre på fuglekonger i marts og rekordtidlige ankomster af afrikatrækkende arter. I starten af april blev der rigtig koldt, hvilket kan have “overrasket” de tidligt trækkende fugle og påvirket deres dødelighed”, siger Simon Christiansen.
Redaktionen tilføjer:
Et bud på en forklaring
For nogle år siden var folk i Bruxelles og Firenze begyndt at udtrykke bekymring over det stigende antal fund af døde nyklækkede fugleunger (mejser) i deres redekasser. Da disse bekymrede personer underrettede fuglebeskyttelsesforeningen ’Vogelbescherming Vlaanderen’ og den økologiske havearbejderforening ’Velt’, satte de gang i en crowdfunding-finansieret undersøgelse.
Over 1000 mennesker fremsendte døde mejser og deres reder, som blev analyseret, og en rapport kunne offentliggøres i 2019 med chokerende resultater. ”Vi fandt i alt 36 forskellige pesticider i 95 reder,” skrev pesticidekspert Geert Gommers i en erklæring til rapporten.
Læs rapporten her.
Nøgleord
Kontakter
Ole Friis Larsen, journalistDansk Ornitologisk Forening
Tlf:40918071ofl@mail.tele.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
Kræftsyge i Thyborøn-Harboøre skal tjekkes for forureningen fra Cheminova7.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har bevilget 598.000 kr. til et forskningsprojekt, der skal kigge nærmere på, om der er en sammenhæng mellem kræft og forurening i Thyborøn-Harboøre. Kræftens Bekæmpelse har også bidraget med den anden halvdel af pengene. Formanden for regionsrådets hospitalsudvalg, Purnima Erichsen, fortæller til gylle.dk, at hun er rigtig glad for beslutningen, fordi det er vigtigt at finde ud af, hvad der ligger bag de mange kræfttilfælde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum