Metabolisk syndrom påvirker overlevelsen for brystkræftoverlevere
Forstyrrelse i kroppens forbrænding af fedt og sukker er forbundet med større risiko for tilbagefald og død hos personer, som har haft brystkræft.

Brystkræftoverlevere, der også har metabolisk syndrom, lever kortere og har større risiko for tilbagefald af sygdommen sammenlignet med dem uden metabolisk syndrom. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine. Studiet bygger på data fra over 42.000 brystkræftoverlevere, og det understreger vigtigheden af at fokusere på livsstil i behandlingen og opfølgningen af brystkræftpatienter.
Metabolisk syndrom er, når ens livsstil medfører risikofaktorer som højt blodtryk, højt blodsukker, fedme omkring maven og unormale kolesterolniveauer, der samlet øger risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme og diabetes. Ifølge studiet har brystkræftoverlevere med metabolisk syndrom en betydeligt større relativ risiko for tilbagefald og for død relateret til brystkræft sammenlignet med overlevere uden metabolisk syndrom.
Behov for nye retningslinjer
- Resultater peger på, at der kan være et behov for systematisk screening og behandling af metabolisk syndrom hos brystkræftoverlevere, siger Sixten Harborg, der er læge på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.
- Ved at sætte ind overfor metaboliske risikofaktorer som svær overvægt, forstyrrelser i blodets fedtstoffer og højt blodsukker kan vi potentielt forbedre både overlevelse og livskvalitet for denne patientgruppe.
Fokus på livsstil og forebyggelse
Forskerne anbefaler, at der indføres nye kliniske retningslinjer, der omfatter metabolisk screening og indsatser som kostændring, fysisk aktivitet og medicinsk behandling.
- Gennem fremtidig forskning bør der udvikles effektive indsatser mod metabolisk syndrom, og metabolisk sundhed bør integreres i behandlingsstrategier for brystkræft for at reducere risikoen for tilbagefald og forbedre overlevelsen, siger Signe Borgquist, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.
Studiet viser, at livsstilsændringer kan have en betydelig effekt. For eksempel kan vægttab og kontrol af blodsukker reducere risikoen for metabolisk syndrom og forbedre kræftprognosen.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Et systematisk review og metanalyse
Samarbejdspartnere: Kræftafdelingen og Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, samt Lunds Universitet i Sverige.
Ekstern finansiering: Ingen
Interessekonflikter: Nej
Nøgleord
Kontakter
Sixten Harborg
Læge på Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
Ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
P.t. gæsteforsker på Harvard T.H. Chan School of Public Health, USA
Email: sixten.harborg@oncology.au.dk
Tlf. +46 07 03 47 74 70
Signe Borgquist
Ledende overlæge på Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
Klinisk lærestolsprofessor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet
Mail: signe.borgquist@auh.rm.dk
Tlf: 22 62 45 25
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkBilleder

Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum