Kræftsyge i Thyborøn-Harboøre skal tjekkes for forureningen fra Cheminova
Region Midtjylland har bevilget 598.000 kr. til et forskningsprojekt, der skal kigge nærmere på, om der er en sammenhæng mellem kræft og forurening i Thyborøn-Harboøre. Kræftens Bekæmpelse har også bidraget med den anden halvdel af pengene. Formanden for regionsrådets hospitalsudvalg, Purnima Erichsen, fortæller til gylle.dk, at hun er rigtig glad for beslutningen, fordi det er vigtigt at finde ud af, hvad der ligger bag de mange kræfttilfælde
En undersøgelse, som blev offentliggjort i 2021, viste en 20 pct. forøget forekomst af alle kræfttyper sammenlagt hos personer, der boede i Thyborøn-Harboøre i 1968-1970. Mere specifikt var der for både mænd og kvinder omtrent en fordobling af forekomsten af nyre- og blærekræft (i alt 39 tilfælde af nyrecancer og 107 tilfælde af blærecancer).
For tilflyttere/nytilkomne fandt man ingen forøget risiko for cancer sammenlignet med tilflyttere til Holmsland og Hanstholm.
Da dette var en registerbaseret undersøgelse, kunne man dog ikke tage højde for betydningen af rygning og andre livsstilsfaktorer.
Gamle kræfttumorer undersøges
For at komme en eventuel årsagssammenhæng nærmere ønsker forskergruppen bag de ovenstående resultater derfor at undersøge, om der er forskel på tumorvævet fra patienterne med kræft i nyre eller urinblære fra Thyborøn-Harboøre sammenlignet med patienter fra de tidligere Hanstholm og Holmsland kommuner. Tumorvævet ligger opbevaret på de patologiske afdelinger i Viborg og Aalborg tilbage til 1970 og kan findes frem til undersøgelsen.
Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond har vurderet ansøgningen ud fra fondens fire overordnede vurderingskriterier, som er: forskningens videnskabelige kvalitet, forskningens relevans for sundhedsområdet i Region Midtjylland, forskningens mulighed for at blive gennemført og forskningens resultat.
På den baggrund blev ansøgningen fagligt bedømt af de to eksperter i 2023, der vurderede, at projektet var gennemførligt, at projektet levede op til de faglige standarder for området, samt at projektgruppen har de rette tværfaglige kompetencer for at kunne drive projektet.
Regionsrådet erkender sit ansvar
Det var et enigt regionsråd, der besluttede 18. december 2024 at bevilge de 598.000 kr. til kræftundersøgelse.
Formand for regionsrådets hospitalsudvalg, Purnima Erichsen, siger: ”Vi blev alle sammen klogere af den undersøgelse, der blev offentliggjort i 2021 og viste en øget forekomst af kræft hos borgere, der boede i Thyborøn 1968-1970. Nu går vi et spadestik dybere i forhold til om det kan knyttes direkte til den forurening, der er i området. Jeg er glad for regionsrådets beslutning, for det er vigtigt, at vi som myndighed tager vores del af ansvaret for at komme til bunds i det her. Det skylder vi vores medborgere i den vestlige del af regionen”.
Hvis undersøgelsens resultater peger på årsagsmæssige sammenhænge, vil denne viden kunne bidrage til den internationale klassifikation af stoffer, der er kræftfremkaldende for mennesker.
Sundhedsvæsenet i Region Midtjylland vil ikke umiddelbart skulle handle på eventuelle resultater af den aktuelle undersøgelse i forhold til konkrete patienter, da den øgede forekomst af kræft allerede er kendt.
Læs ansøgningen her.
Cheminova har skiftet navn til FMC Agro, men producerer stadig masser af farlige sprøjtegifte. De er for længst forbudt i Europa, men fabrikken eksporterer dem til udviklingslandene uden for EU:
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/14058331/sprojtegifte-er-for-farlige-til-eu-men-cheminova-sender-dem-stadig-i-store-maengder-ud-til-resten-af-verden?lang=da
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
- Region Midtjyllands beslutning om at støtte kræftundersøgelsen.
- Ansøgningen fra forskerholdet.
- Markant flere kræftsyge.
- Cheminova har skiftet navn til FMC Agro, men producerer stadig masser af farlige sprøjtegifte. De er for længst forbudt i Europa, men fabrikken eksporterer dem til udviklingslandene uden for EU.
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
Krise, kaos, krig – velkommen til 2025!6.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Sådan lød overskriften på Mette Frederiksens nytårstale, lige da vi gik ind i det nye år. Hun nævnte overhovedet ikke N-ordet eller B-ordet, og K-ordet blev kun presset ind i en lille sætning. I stedet snakkede hun med højtidelig stemme om "vores danske værdier", og især om "vores tillid". Frederiksen hævdede, at "de fleste af os stoler på hinanden. På myndighederne og medierne."
Vanskeligt at få tilladelse til nye havbrug i Danmark3.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Der skal lukkes dambrug på land eller braklægges landbrug, hvis nye havbrug skal have lov til at udlede mere kvælstof
Amerikansk undersøgelse afslører sammenhænge mellem en række pesticider og prostatakræft2.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Data fra USA fremhæver nogle særlige pesticider, der muligvis kan øge både risikoen for og dødeligheden af prostatakræft. Flere af disse pesticider er blevet brugt i dansk landbrug. Resultaterne er blevet delt online af Wiley i tidsskriftet Cancer, som er godkendt af American Cancer Society.
HVER DAG MISTER VI NOGET VIGTIGT30.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Når udvikling bliver afvikling og vækst bliver til misvækst. En julehilsen fra Det Fælles Bedste.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum