Lidt flere fyrværkeriulykker ved nytåret 2024/2025
Antallet af fyrværkeriskader, der blev behandlet på landets skadestuer 31. december og 1. januar, var lidt højere end ved forrige nytår. Men andelen af alvorlige skader, som krævede behandling på andre sygehusafdelinger, var noget højere end for et år siden, og en af fyrværkeriulykkerne ved dette nytår resulterede desværre i et dødsfald.
Samlet set var der 210 tilskadekomne, mens 42 af skaderne var så alvorlige, at de krævede mere behandling, end hvad der kunne udføres på skadestuerne. Ved sidste nytår var der 192 tilskadekomne og 34 alvorlige skader.
Tallene fremgår af den landsdækkende registrering af fyrværkeriulykker, som Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital foretager hvert år i de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar. Her opgøres det bl.a. også, om de tilskadekomne har brugt beskyttelsesbriller, og det havde kun hver tredje af dem, der selv havde antændt fyrværkeriet og hver fjerde af tilskuerne.
- Udover at sørge for at holde afstand er det allervigtigste råd for at undgå alvorlige ulykker og måske livsvarige skader på grund af fyrværkeri, at man skal bruge beskyttelsesbriller. Så det er trist, at der stadig er så mange, der ikke har beskyttelsesbriller på, siger teamleder Anna Tornbo Larsson fra Sikkerhedsstyrelsen.
Hver fjerde af de tilskadekomne var børn under 15 år, mens der kun var to af de alvorlige ulykker, der ramte børnene under 15 år. Syv af de alvorlige ulykker gik ud over unge på 15-17 år, og en meget stor del af børn og unge fra 11 til 17 år havde selv antændt fyrværkeriet, som de kom til skade med.
- Der er alt for mange børn og unge, der kommer til skade og må tilbringe nytåret på et sygehus i stedet for at kunne feste og glæde sig over fyrværkeriet. Som voksne har vi et stort ansvar for at lære børn og unge, at fyrværkeri kan være farligt at omgås, hvis det ikke bliver behandlet korrekt, siger Anna Tornbo Larsson.
Sikkerhedsstyrelsen gennemfører hvert nytår informationskampagner og tilbyder undervisningsmaterialer til skoler for at øge bevidstheden om, hvordan fyrværkeri håndteres sikkert.
- Men vi skal alle bidrage til, at der sker færre fyrværkeriulykker. Det kræver en samlet indsats at få antallet af unødvendige fyrværkeriskader bragt ned, siger Anna Tornbo Larsson.
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sådan anmelder du farligt eller defekt fyrværkeri1.1.2025 10:16:39 CET | Pressemeddelelse
Hvert år fejler fyrværkeri på nytårsdagen. Ikke alle fejl bliver opdaget under test. Derfor har du som forbruger muligheden for at hjælpe med at finde fejlene og sikre, at de produkter ikke kommer tilbage på markedet til næste nytår. Se her, hvordan du anmelder fyrværkeri.
Sikkerheden skal tages frem sammen med fyrværkeriet30.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Affyringsperioden begynder i morgen, hvor det bliver tilladt at fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar. Men man skal huske sikkerheden, uanset om man antænder, eller bare er tilskuer.
Seks forhandlere havde fyrværkeri der ikke må sælges30.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 15. december, hvor sæsonens fyrværkerisalg startede, har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret fyrværkeriet på cirka 140 salgssteder landet over. Og resultaterne fra kontrollen viser, at langt de fleste forhandlere har godt styr på, hvilket fyrværkeri det er tilladt at sælge.
Blæsevejr og regn kan sende fyrværkeri på farlig kurs nytårsaften30.12.2024 08:38:27 CET | Pressemeddelelse
Vejrudsigten lyder på blæst og regn. Det påvirker, hvordan fyrværkeri opfører sig, og man skal derfor være ekstra opmærksom i morgen, når man omgås fyrværkeri.
Børn og unge under 18 år udgør knap halvdelen af alle fyrværkeriskader til nytår27.12.2024 12:55:28 CET | Pressemeddelelse
Lige under halvdelen af alle de tilskadekomne ved nytåret 2023/2024 var under 18 år, og en stor del var ikke gamle nok til selv at kunne købe fyrværkeri. Derfor bringer Sikkerhedsstyrelsen igen i år fokus på fyrværkerisikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum