Finanstilsynet ændrer regnskabsregler for succesfulde vækstvirksomheder efter forslag fra Finans Danmark og DI
Efter forslag fra Finans Danmark og Dansk Industri tilpasser Finanstilsynet nu reglerne, så bankerne bedre kan understøtte en række vækstvirksomheder med lån.
Bankerne har længe haft svært ved at tilbyde finansiering til en gruppe af vækstvirksomheder med nye forretningsmodeller inden for f.eks. digitale løsninger og deleøkonomi. Virksomheder som leverer stor fremgang i indtjeningen, men straks investerer den fuldt ud i vækst og produktudvikling. Det resulterer naturligt i negative bundlinjer - helt i tråd med virksomhedernes forretningsplan.
Under Finanstilsynets hidtidige regnskabsregler for såkaldt OIK-vurdering (objektive indikationer for kreditforringelse) har disse lån skullet markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, fordi virksomhederne ikke har leveret sorte tal på bundlinjen. Det kan gøre banklån til disse virksomheder uforholdsmæssigt dyre og hindre deres adgang til dem.
Derfor har DI og Finans Danmark foreslået, at Finanstilsynets regnskabsregler tilpasses, så vækstvirksomheder med underskud ikke automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder. I stedet bør der i højere grad tages hensyn til de særlige behov og udfordringer, vækstvirksomheder står over for i deres tidlige faser, hvor vækst ofte prioriteres frem for overskud.
"Finans Danmark har haft en god og konstruktiv dialog med Finanstilsynet om denne vigtige sag, og det er glædeligt, at de har lyttet til vores forslag og nu anerkender behovet for en mere nuanceret vurdering af vækstvirksomheders økonomiske situation. Med de nye regler får bankerne bedre muligheder for at finansiere levedygtige vækstvirksomheder, som skaber innovation, arbejdspladser og velstand," siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.
”Mange iværksættere og vækstvirksomheder satser alt, når en idé skal ud over rampen. Begynder væksten at tage fart, er det altafgørende, at finansieringen følger med. De nye og bedre muligheder for at yde finansiering er derfor en stor sejr for IværksætterDanmark, da det gør vejen for opskalering nemmere for succesfulde vækstvirksomheder. Dette vil samtidig hjælpe os med at fastholde flere potentielle guldæg i Danmark", siger Sine Linderstrøm, chef for SMV og iværksætteri i DI.
Ændringen tager dermed bedre højde for en gruppe vækstvirksomheders særlige situation og giver bankerne bedre mulighed for at støtte virksomhederne på deres vækstrejse. Tiltaget styrker iværksætterkulturen og bidrager til Danmarks langsigtede økonomiske velstand.
Behov for tilpassede regler
Forslaget blev først rejst i Erhvervslivets EU- og regelforum og gik videre til regeringen, som tog positivt imod det. Herefter fulgte en dialog mellem Finanstilsynet og Finans Danmark, og Finanstilsynet har nu justeret regnskabsreglerne, så vækstvirksomheder med underskud ikke længere automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, hvis de opfylder en række kriterier. Bl.a. skal virksomheden som minimum have rejst 10 mio. kr. i egenkapitalfinansiering, ligesom virksomheden skal have positiv egenkapital og forvente at have det fremadrettet.
Baggrund
De nye regler er et resultat af et fælles ønske om at forbedre rammevilkårene for vækstvirksomheder og styrke adgangen til finansiering. Analyser fra Finans Danmark og DI har vist, at adgang til risikovillig kapital og banklån er afgørende for vækstvirksomheders succes, hvilket har været en vigtig drivkraft bag denne udvikling.
Ifølge de nye regler skal vækstvirksomheder med underskud ikke automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, hvis de lever op til følgende kriterier:
- Have rejst minimum 10 mio.kr. i egenkapitalfinansiering.
- Positiv egenkapital og forventning om fortsat positiv egenkapital fremadrettet.
- Omsætningsvækst på minimum 20 pct. hvert af de foregående tre år.
- Dokumentation for, at virksomheden kan opnå overskud inden for 12 måneder ved implementering af et fallback-scenarie fokuseret på profitabilitet frem for fortsat omsætningsvækst.
- Virksomheden har den nødvendige likviditet og kapital til at kunne realisere dette fallback-scenarie
- Dokumentation for villighed til at tilføre yderligere likviditet og kapital fra ejerne/investorerne, hvis nødvendigt.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Tre år i træk uden et eneste bankrøveri i Danmark3.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2024 blev der ikke begået et eneste bankrøveri i Danmark. Dermed fortsætter den positive tendens fra 2023 og 2022. I stedet er den økonomiske kriminalitet blevet digital – og røverierne foregår oftest via den enkeltes computer eller telefon.
Falske bankbude har svindlet sig til over 20 mio. kroner i år20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken i telefonen og lokker sine ofre til at overføre penge til de kriminelles konti, har været en stærkt stigende kriminalitetsform de senere år. Men de kriminelle stopper ikke der. Falske bagmænd banker i stigende grad på døren hos særligt ældre og franarrer dem betalingskort og kontanter. Med den metode stjal de kriminelle samlet over 20 mio. kroner i år.
Høringssvar - ændring af markedsføringslov, lov om forbrugeraftaler og forbrugerklageloven19.12.2024 15:18:01 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Flere huse skiftede ejer i løbet af årets tre første kvartaler18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra januar til oktober i år har danskernes appetit på at købe hus har været større end samme periode året før. Samtidig har de også været villige til at betale mere for det nye hjem. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Danske realkreditobligationer anerkendt som sikkerhed af London Clearing House17.12.2024 12:25:53 CET | Pressemeddelelse
London Clearing House (LCH), en af verdens førende clearinghuse, har besluttet at acceptere danske realkreditobligationer som sikkerhedsgrundlag. LCH tilbyder clearing- og risikostyringstjenester for en bred vifte af finansielle instrumenter, hvilket bidrager til at øge den finansielle stabilitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum