Finans Danmark

Finanstilsynet ændrer regnskabsregler for succesfulde vækstvirksomheder efter forslag fra Finans Danmark og DI

Del

Efter forslag fra Finans Danmark og Dansk Industri tilpasser Finanstilsynet nu reglerne, så bankerne bedre kan understøtte en række vækstvirksomheder med lån.

Bankerne har længe haft svært ved at tilbyde finansiering til en gruppe af vækstvirksomheder med nye forretningsmodeller inden for f.eks. digitale løsninger og deleøkonomi. Virksomheder som leverer stor fremgang i indtjeningen, men straks investerer den fuldt ud i vækst og produktudvikling. Det resulterer naturligt i negative bundlinjer - helt i tråd med virksomhedernes forretningsplan.

Under Finanstilsynets hidtidige regnskabsregler for såkaldt OIK-vurdering (objektive indikationer for kreditforringelse) har disse lån skullet markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, fordi virksomhederne ikke har leveret sorte tal på bundlinjen. Det kan gøre banklån til disse virksomheder uforholdsmæssigt dyre og hindre deres adgang til dem.

Derfor har DI og Finans Danmark foreslået, at Finanstilsynets regnskabsregler tilpasses, så vækstvirksomheder med underskud ikke automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder. I stedet bør der i højere grad tages hensyn til de særlige behov og udfordringer, vækstvirksomheder står over for i deres tidlige faser, hvor vækst ofte prioriteres frem for overskud. 

"Finans Danmark har haft en god og konstruktiv dialog med Finanstilsynet om denne vigtige sag, og det er glædeligt, at de har lyttet til vores forslag og nu anerkender behovet for en mere nuanceret vurdering af vækstvirksomheders økonomiske situation. Med de nye regler får bankerne bedre muligheder for at finansiere levedygtige vækstvirksomheder, som skaber innovation, arbejdspladser og velstand," siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

”Mange iværksættere og vækstvirksomheder satser alt, når en idé skal ud over rampen. Begynder væksten at tage fart, er det altafgørende, at finansieringen følger med. De nye og bedre muligheder for at yde finansiering er derfor en stor sejr for IværksætterDanmark, da det gør vejen for opskalering nemmere for succesfulde vækstvirksomheder. Dette vil samtidig hjælpe os med at fastholde flere potentielle guldæg i Danmark", siger Sine Linderstrøm, chef for SMV og iværksætteri i DI.

Ændringen tager dermed bedre højde for en gruppe vækstvirksomheders særlige situation og giver bankerne bedre mulighed for at støtte virksomhederne på deres vækstrejse. Tiltaget styrker iværksætterkulturen og bidrager til Danmarks langsigtede økonomiske velstand.

Behov for tilpassede regler
Forslaget blev først rejst i Erhvervslivets EU- og regelforum og gik videre til regeringen, som tog positivt imod det. Herefter fulgte en dialog mellem Finanstilsynet og Finans Danmark, og Finanstilsynet har nu justeret regnskabsreglerne, så vækstvirksomheder med underskud ikke længere automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, hvis de opfylder en række kriterier. Bl.a. skal virksomheden som minimum have rejst 10 mio. kr. i egenkapitalfinansiering, ligesom virksomheden skal have positiv egenkapital og forvente at have det fremadrettet.

Baggrund
De nye regler er et resultat af et fælles ønske om at forbedre rammevilkårene for vækstvirksomheder og styrke adgangen til finansiering. Analyser fra Finans Danmark og DI har vist, at adgang til risikovillig kapital og banklån er afgørende for vækstvirksomheders succes, hvilket har været en vigtig drivkraft bag denne udvikling.

Ifølge de nye regler skal vækstvirksomheder med underskud ikke automatisk OIK-markeres med betydelige økonomiske vanskeligheder, hvis de lever op til følgende kriterier:

  • Have rejst minimum 10 mio.kr. i egenkapitalfinansiering.
  • Positiv egenkapital og forventning om fortsat positiv egenkapital fremadrettet.
  • Omsætningsvækst på minimum 20 pct. hvert af de foregående tre år.
  • Dokumentation for, at virksomheden kan opnå overskud inden for 12 måneder ved implementering af et fallback-scenarie fokuseret på profitabilitet frem for fortsat omsætningsvækst.
  • Virksomheden har den nødvendige likviditet og kapital til at kunne realisere dette fallback-scenarie
  • Dokumentation for villighed til at tilføre yderligere likviditet og kapital fra ejerne/investorerne, hvis nødvendigt.

Læs hele nyheden her

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye