Vanskeligt at få tilladelse til nye havbrug i Danmark
Der skal lukkes dambrug på land eller braklægges landbrug, hvis nye havbrug skal have lov til at udlede mere kvælstof

Det er vanskeligt at få tilladelse til nye havbrug i de danske farvande. Det følger af de miljømål og indsatsplaner, der er resultatet af Loven om Vandplanlægning.
For at få tilladelse til et havbrug, synes en afgørelse fra Natur- og Miljøankenævnet at vise, at du som ansøger skal kunne neutralisere udledningen af kvælstof fra havbruget. Det vil sige, at du skal kunne påvise, hvor du kan stoppe udledningen af en tilsvarende mængde kvælstof. For eksemepel hvis du har et dambrug på land, der kan lukkes. Eller du køber landbrugsjord og stopper udledningen af kvælstof derfra.
- Det er resultatet af vandplanlægningsreglerne, nærmere betegnet den såkaldte indsatsbekendtgørelse, siger chefkonsulent i Miljøstyrelsen, Yvonne Korup, til www.gylle.dk
Derfor har mange ansøgere til nye havbrug fået nej. En af dem er DKMA Aps. i Kalvehave, som Bent Mikael Højgaard står bag. Han søgte i 2018 om at oprette et havbrug nordvest for Hesselø i Kattegat. Han kaldte havbruget Margrethe den 1. Det fik han afslag på i 2022 af Miljøstyrelsen. Bent Mikael Højgaard ankede afslaget til Miljøklagenævnet, som har stadfæstet afslaget.
DKMA Aps har dog ikke givet op. Selskabet har søgt om at anlægge syv nye havbrug i Kattegat. Det fremgår dog ikke af ansøgningerne, hvordan selskabet vil neutralisere udledningen af mellem 100 og 200 tons kvælstof fra hvert af de syv havbrug. Derfor har Miljøstyrelsen anmodet DKMA og andre ansøgere til nye havbrug om at svare senest den 25. februar næste år.
Redaktionen har undersøgt, hvor i lovgivningen der står, at nye havbrug skal reducere udledning af kvælstof og fosfor i samme omfang, som de ønsker at udlede fra et nyt havbrug. Det står på lovsprog i § 8 Indsatsbekendtgørelsen, Bek. nr. 797 af 13/6-24 797, i den tilhørende vejledning, VEJ nr. 9210 af 18/4-24. Nemlig, at der kan arbejdes med en neutralisering af den udledte næringsstofmængde, hvis miljømålet for vandområdet ikke er opfyldt.
Citat fra Indsatsbekendtgørelsen:
”I § 8, stk. 3, fastsættes, at myndighederne kun kan træffe afgørelse, der indebærer en direkte eller indirekte påvirkning af et overfladevandområde eller grundvandsforekomst, hvor miljømålet ikke er opfyldt, hvis afgørelsen ikke medfører en forringelse af overfladevandområdets eller grundvandsforekomstens tilstand, og ikke hindrer opfyldelsen af det fastlagte miljømål, herunder gennem de i indsatsprogrammets fastlagte foranstaltninger.
Ved vurderingen af, om afgørelsen vil hindre opfyldelse af det fastlagte miljøformål, kan det tages i betragtning, om påvirkningen neutraliseres (udlignes) senere i planperiode, og således ikke vil forhindre, at de fastlagte mål nås. Dette kan ske som integreret del af et projekt f.eks. i form af specifikke kompenserende foranstaltninger eller af andre mere generelle forhold, som medvirker til nedbringelse af på virkningen samlet set (fx generel regulering. Det er dog altid et krav, at der skal være effekt- og tidsmæssig sammenhæng mellem påvirkningen og den neutraliserende faktor, da midlertidige forringelser af vandforekomsternes tilstand ikke må ske. Påvirkningen må heller ikke modvirke en planlagt forbedring af vandforekomsternes tilstand” – citat slut.
Konklusionen er altså, at Miljøstyrelsen kan kræve, at udledningerne fra nye havbrug skal neutraliseres, men da der indtil nu kun er en afgørelse fra Miljøankenævnet, der siger det, bruger chefkonsulent Yvonne Korup formuleringen ”afgørelsen synes at vise…” i indledningen til denne artikel.
Klagenævnet behandler i øjeblikket 14 lignende afslag fra Miljøstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Flemming SeiersenJournalist
Tlf:40169122fs@hojgaard-okologi.dkBilleder



Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum