Venstre svinger hammeren mod svineproducenterne – men er det gummihammeren?
TV2-dokumentaren "Hvem passer på grisene?" har virkelig fået politikernes opmærksomhed på Christiansborg. I lang tid har politikerne set igennem fingrene med, hvordan svineindustrien behandler dyrene, men nu siger både folk fra Venstre, der normalt støtter landbruget, og de danske dyrlæger, at nu skal der ske noget. Bliv her klogere på, hvad det egentlig betyder…
Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen lægger ikke fingrene imellem med kritik af de svineproducenter, hvis svin var med i den grumme TV2-dokumentar ”Hvem passer på grisene” 12. december 2024.
Erling Bonnesen, der ellers er en erklæret ven af dansk landbrug, har ikke lagt skjul på, at han langt fra er tilfreds med de forhold, han så i TV2’s dokumentar:
- Med de eksempler, som vi så i går (torsdag 12.12, red.), der vil jeg bare sige, at det er totalt uacceptabelt. Dem der ikke kan passe ordentligt på sine dyr, de skal ud af erhvervet.
I et interview med Landbrugsavisen.dk lyder det videre:
- De skal have hammeren, dem der ikke kan finde ud af det, siger Bonnesen.
Men så påpeger journalisten fra Landbrugsavisen.dk, at nogle af dem, der optræder som skurke i TV2-udsendelsen, er kæmpestore svineproducenter som f.eks. Danmarks største producent Martin Lund Madsen fra Vejen, der har fået en stribe bøder for svinemishandling.
Journalisten spørger så, om de store også skal smides ud af erhvervet?
- Jamen, der er det ved det, at går du ind og kigger i statistikkerne, så er det få procenter, der ikke tager sig ordentligt af tingene. Kigger du på, hvor mange grise, som det handler om, er det jo ikke en tredjedel af alle grise, det handler om. Det er nogle ganske få procenter.
- Det skal ikke være sådan, at få dårlige enkelteksempler, ødelægger det for alle. Jeg lagde da også mærke til i udsendelsen i går aftes, at der er andre landmænd, der siger det samme, og jeg har lagt mærke til, at erhvervet også selv har været ude at sige, at de ikke kan hjælpe dem, der ikke kan passe deres dyr ordentligt. De skal ud, siger Erling Bonnesen.
Hvor bogstaveligt man skal tage regeringspartiet Venstres melding om, at svineproducenter som Martin Lund Madsen skal smides ud af erhvervet, hvis de overtræder dyrevelfærdsreglerne, står dog uklart. Bonnesen fortsætter:
- Det er ikke en ny sanktion, som jeg er ved at indføre. Det er en klar politisk melding om, at man skal passe ordentligt på sine dyr. Vi vil ikke se sådan nogle eksempler. Jeg noterer mig dog også, at 97-98 procent af landmændene passer ordentligt på dem, siger han.
Han fortæller til landbrugsavisen.dk, at han heller ikke vil komme nærmere ind på, om sanktionerne for at overtræde reglerne skal skærpes. Det afviste fødevareminister Jacob Jensen også torsdag 12/12 at komme ind på over for TV2.
Rammerne skal passe til kontrollen – ikke omvendt
Dyrlægerne har det konkrete ansvar for hensynet til svinene ude i industrien, og deres brancheforening Den Danske Dyrlægeforening er bestemt ikke stolte af TV2-udsendelsen.
Brancheforeningen har udsendt en pressemeddelelse dagen efter den skelsættende TV2-dokumentar, hvor man kræver bedre ”rammer”. Læs selv, hvad det kan betyde:
”Dyrevelfærd er et emne, der berører os alle – både som politikere, forbrugere og som professionelle i veterinærsektoren. Efter udsendelsen af dokumentaren "Hvem passer på grisene?", er det vigtigt at understrege, at dyrlægerne i Fødevarestyrelsen står i en vanskelig position dels som dyrenes beskyttere og dels som kontrollanter.
De voldsomme billeder fra dokumentaren viser konsekvenserne af manglende plads og uhensigtsmæssige forhold, som skaber stress og aggression blandt grisene. Disse udfordringer kan ikke løses med symptombehandling. Det kræver varige ændringer i rammerne for griseproduktionen, hvis Danmark, som en af verdens største griseproducenter, skal kunne stå inde for forholdene i staldene.
Rammerne svigter
Embedsdyrlægerne i Fødevarestyrelsen står i en vanskelig position, dels som dyrenes beskyttere og dels som kontrollanter. Deres arbejde og virke fastsættes af de rammer og sanktionsmuligheder, der til tider kan virke begrænsende for deres evne til at handle hurtigt og effektivt ved overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne. Sanktioneringsmuligheder som bøder er fraværende, og overtrædelser, der burde føre til klare konsekvenser, ender ofte som lange og ineffektive sagsforløb.
Der er brug for et system, der giver dyrlægerne de nødvendige redskaber til at handle. Dyrlægernes faglighed og vilje står ikke til diskussion – men uden politisk handling er de magtesløse.
Politisk handling er nødvendig
Den nylige aftale ”Sammen om dyrene” indeholder flere positive elementer, såsom øget kontrol og undersøgelse af strafskærpelser. Men intentionerne skal følges op af konkrete tiltag. Det kræver både ressourcer og vilje til at styrke dyrevelfærdskontrollen og sikre, at reglerne bliver overholdt.
Ansvaret herfor ligger hos politikere og myndigheder, som bør sikre bedre værktøjer og ressourcer til Fødevarestyrelsen, så dyrlægerne i kontrollen kan udføre deres vigtige arbejde for dyrevelfærden optimalt.”
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Svin på guldøl og lykkepiller23.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Fra fødsel til død gennemlever det danske svin en tilværelse på stadig flere kemiske krykker - med brunstsynkronisering af sopolte og kemisk kastration af orner som de nyeste påfund. Trods den omfattende anvendelse af kemiske midler deklareres ingen af disse potente lægemidler, før din flæskesteg lægges ud i køledisken. Ej heller guldøllerne som soen får, før den skal føde.
Uden hjælp dur naturen ikke20.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 125 år med landbrugsdrift på øen Hjelm ud for Djurslands østkyst har naturen tilbageerobret markerne på den 62 ha store ø. Det har medført, at biodiversiteten har ændret sig radikalt – men ikke til det bedre
Natur er kultur19.12.2024 05:55:00 CET | Aktuelt
Det svundne er ingen drøm, men kan tjene som skabelonen for en strålende fremtid. Fortidens natur er ganske vist tabt for evigt, men vi kan genskabe en helt ny natur i fremtiden, hvis bare vi accepterer menneskets medvirken. Under bygmarken danser brushønsene stadig, men uden menneskets hjælp kommer der aldrig fest igen på dansepladserne.
Du får masser af sprøjtegifte i det daglige måltid18.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis du vil undgå pesticidrester i din mad, så er det en god idé at vælge økologiske produkter. Produkter som gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede har nemlig stadig lige så mange pesticidrester som de sidste fem år. Øko er vejen frem, hvis du vil undgå sprøjtegifte fra landbruget!
Nu falmer marker trindt om land…17.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
… og det er slet ikke naturens gang, tværtimod.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum