Forbrugerdata skal styrke kampen mod fødevarebårne sygdomme
Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Målet er færre sygdomstilfælde og en styrket fødevaresikkerhed.

Hvert år bliver op mod 100.000 danskere syge af fødevarebårne sygdomme. Konsekvenserne spænder fra ubehagelige maveinfektioner til alvorlige helbredsproblemer, som kan belaste både sundhedsvæsenet og den enkelte.
Derfor er tiltag, der kan bidrage til fødevaresikkerheden og opklaringen af fødevarebårne sygdomsudbrud, kærkomne – og hertil har Statens Serum Institut (SSI) netop modtaget en donation fra Sundhedsdonationer på fem millioner kroner til et nyt projekt.
Hos personer, der er ramt af en maveinfektion, og som vil medvirke og give samtykke, vil projektet få adgang til banktransaktioner og kvitteringer fra fødevareindkøb. På den måde kan SSI hurtigere og mere præcist identificere de problematiske fødevarer og spore smittekilden.
”Det er en unik mulighed for at kombinere moderne teknologi og dataanalyse til gavn for folkesundheden. Når vi kan se præcist, hvilke fødevarer de syge har købt, vil vi fx blive bedre til hurtigt at finde smittekilden, når der opstår fødevarebårne sygdomsudbrud.” siger Steen Ethelberg, som er professor og sektionsleder på SSI samt leder af det nye projekt.
”Vi forventer, at projektet vil føre til færre sygdomstilfælde og dermed øge tilliden til fødevaresikkerheden. På længere sigt håber vi, at løsningen kan danne grundlag for en sikker og uafhængig platform, der understøtter forskning og forebyggelse med forbrugerdata,” tilføjer afdelingslæge på SSI Frederik Trier Møller, der er idémanden bag projektet.
SSI forventer, at projektet, som starter i foråret 2025, vil kunne give de første resultater i løbet af 2026.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk19.3.2025 13:57:00 CET | Pressemeddelelse
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum