Statens Serum Institut

Forbrugerdata skal styrke kampen mod fødevarebårne sygdomme

Del

Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Målet er færre sygdomstilfælde og en styrket fødevaresikkerhed.

Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme.
Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Colourbox

Hvert år bliver op mod 100.000 danskere syge af fødevarebårne sygdomme. Konsekvenserne spænder fra ubehagelige maveinfektioner til alvorlige helbredsproblemer, som kan belaste både sundhedsvæsenet og den enkelte.

Derfor er tiltag, der kan bidrage til fødevaresikkerheden og opklaringen af fødevarebårne sygdomsudbrud, kærkomne – og hertil har Statens Serum Institut (SSI) netop modtaget en donation fra Sundhedsdonationer på fem millioner kroner til et nyt projekt.

Hos personer, der er ramt af en maveinfektion, og som vil medvirke og give samtykke, vil projektet få adgang til banktransaktioner og kvitteringer fra fødevareindkøb. På den måde kan SSI hurtigere og mere præcist identificere de problematiske fødevarer og spore smittekilden.

”Det er en unik mulighed for at kombinere moderne teknologi og dataanalyse til gavn for folkesundheden. Når vi kan se præcist, hvilke fødevarer de syge har købt, vil vi fx blive bedre til hurtigt at finde smittekilden, når der opstår fødevarebårne sygdomsudbrud.” siger Steen Ethelberg, som er professor og sektionsleder på SSI samt leder af det nye projekt.

”Vi forventer, at projektet vil føre til færre sygdomstilfælde og dermed øge tilliden til fødevaresikkerheden. På længere sigt håber vi, at løsningen kan danne grundlag for en sikker og uafhængig platform, der understøtter forskning og forebyggelse med forbrugerdata,” tilføjer afdelingslæge på SSI Frederik Trier Møller, der er idémanden bag projektet.

SSI forventer, at projektet, som starter i foråret 2025, vil kunne give de første resultater i løbet af 2026.

Om Statens Serum Institut

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.

Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.

Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.

Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye