Operationen bliver mere skånsom på ny operationsstue med røntgenudstyr
De første karkirurgiske patienter er blevet behandlet på en ny hybridstue på Aarhus Universitetshospital

En hybridstue er en operationsstue, der udover bedøvelses- og operationsudstyr til åbne operationer også har avanceret udstyr til røntgenvejledte behandlinger fra indersiden af arterierne. I karkirurgien kan hybridoperationer være en fordel, hvis en patient skal have behandlet forkalkninger flere forskellige steder i blodårerne.
En operationsstue på Operation Øst 1 på Aarhus Universitetshospital er nu bygget om til en hybridstue med midler, som Regionsrådet i 2022 bevilgede som led i regionens ’Udviklingsplan for karkirurgien og de bredere amputationsforebyggende indsatser’.
- Det avancerede røntgenudstyr på den nye operationsstue understøtter kirurgernes arbejde, så vi kan lave mere komplicerede behandlinger. Det betyder også, at flere kirurger vil kunne udføre komplicerede behandlinger, og at kapaciteten til hybridoperationer øges. Det bidrager samlet set til, at afdelingen bliver mere robust, siger cheflæge Troels Fogh Pedersen.
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi har allerede én hybridstue, som var landets første, men udstyret er efterhånden forældet og kapaciteten for lille, så der har længe været behov for en endnu en hybridstue.
To operationer i én operation
Ofte vil en patient med udbredte forkalkninger i blodårerne i benene have brug for både en åben operation, hvor kirurgen fjerner kalkaflejringer i de store blodårer i lysken, og en røntgenvejledt behandlinger, hvor en kirurg eller en radiolog laver ballonudvidelser af forkalkede blodkar flere steder i benene.
- Tidligere var den store udfordring ofte, at vi ikke kunne få et kateter ind i blodårerne, før vi havde opereret og fjernet forkalkninger i lysken. Vi skulle dog typisk vente en måned på, at operationssåret helede, inden vi kunne udføre den røntgenvejledte ballonbehandling, og i nogle tilfælde udviklede patientens koldbrand sig så meget i mellemtiden, at benet måtte amputeres i stedet, siger Troels Fogh Pedersen.
- Hvis vi skulle operere det hele som åben operation, ville det blive en meget omfattende og risikabel operation. Med Danmarks mest moderne hybridstue kan vi nu udføre disse behandlinger som mere skånsomme hybridoperationer, så patienterne undgår ventetid mellem operation og ballonbehandling.
En del af en amputationsforebyggende pakke
Den nye hybridstue er et led i en række initiativer i Region Midtjylland, som skal forhindre, at patienter får en amputation, som kunne have været forebygget.
- Det vigtigste er indsatserne tæt på borgerne med hjælp til rygestop og gå-træning for et bedre blodomløb samt kolesterolsænkende medicin. Samtidig har vi fået et tættere samarbejde med sårsygeplejersker og sårklinikker, og vi har gjort det lettere at få en karkirurgisk vurdering hos os, så vi får de rigtige patienter henvist tidligere, siger Troels Fogh Pedersen.
- Endelig skal vi kunne hjælpe dem, der bliver henvist til operation. Derfor er det vigtigt, at hybridstuen giver os en teknologisk understøttelse, så vi kan nå længere ud i arterierne og arbejde kontrolleret også i små blodårer, hvis der er mange forkalkninger. De var patienter, som vi tidligere kunne blive nødt til at opgive at behandle, fordi operationen ville blive for omfattende og risikabel. Vi får nu bedre billedkvalitet, kan anvende mere moderne katetre og benytte nye teknikker til behandling af forkalkninger i både små og store blodårer.
Giver kirurgen nye muligheder og bedre overblik
En anden patientgruppe, som vil få fordel af den nye hybridstue, er patienter med en stor udposning på legemspulsåren (aortaaneurisme), hvor patienten via lysken skal have lagt en indvendig foring ind i legemspulsåren, for at forhindre legemspulsåren i at briste.
Røntgenudstyret på den nye hybridstue kan kombinere røntgenoptagelser under behandlingen med tidligere skanningsbilleder af legemspulsåren. Det giver kirurgen mulighed for i 3D at se, hvordan foringen placeres, og ved tilpasse den med laser inde i legemspulsåren.
Kontakter
Troels Fogh Pedersen
Karkirurgisk cheflæge, PhD
Tel. +45 2478 2926
troped@rm.dk
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi ▪ Aarhus Universitetshospital
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkBilleder



Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum