Blæsevejr og regn kan sende fyrværkeri på farlig kurs nytårsaften
Vejrudsigten lyder på blæst og regn. Det påvirker, hvordan fyrværkeri opfører sig, og man skal derfor være ekstra opmærksom i morgen, når man omgås fyrværkeri.
Nytårsaften nærmer sig, og mange ser frem til at fejre overgangen til det nye år med festligt fyrværkeri. Men i år melder vejrudsigten både regn og kraftig blæst, hvilket kan skabe farlige forhold for affyringen af fyrværkeri. Sikkerhedsstyrelsen opfordrer derfor alle til at være ekstra opmærksomme på sikkerhedsafstandene for at minimere risikoen for fyrværkeriulykker.
- Nytårsaften er lige om hjørnet, men vejrudsigten kræver, at vi udviser større forsigtighed. Blæst og regn kan få fyrværkeri til at opføre sig uforudsigeligt, hvilket øger risikoen for skader og brande, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Op til dobbelt så stor sikkerhedsafstand
For at øge sikkerheden anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at afstanden til bygninger og beplantning, der kan antændes, skal være dobbelt så stor, når det blæser. Det betyder, at der skal være mindst 20 meter til åbninger i bygninger, og man skal holde sig mindst 400 meter fra bygninger med stråtag og brændbart materiale.
I regnvejr anbefales det, at man tager ét stykke fyrværkeri ud ad gangen og lader resten opbevares tørt. På den måde står det ikke udenfor og bliver gennemblødt af regnen, inden man skal tænde det.
- Med de vejrforhold, vi har, er der risiko for, at fyrværkeriet bliver vådt. Det kan føre til ustabile eksplosioner, hvilket øger risikoen for ulykker betydeligt. Kraftig vind kan sende fyrværkeri på afveje, og derfor er det ekstra vigtigt, at man overholder sikkerhedsafstandene. Det gælder både for antændere og tilskuere, tilføjer Nicoline Zederkof Jensen.
For yderligere information om sikkerhedsafstande og sikker fyrværkeripraksis, besøg vores hjemmeside.
De fem fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller
- Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
- Hold sikkerhedsafstanden, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
- Gå aldrig tilbage til en fuser.
Nøgleord
Kontaktoplysninger
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt
Tlf.: 2238 4451
Mail: presse@sik.dk
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Lidt flere fyrværkeriulykker ved nytåret 2024/20253.1.2025 09:00:29 CET | Pressemeddelelse
Antallet af fyrværkeriskader, der blev behandlet på landets skadestuer 31. december og 1. januar, var lidt højere end ved forrige nytår. Men andelen af alvorlige skader, som krævede behandling på andre sygehusafdelinger, var noget højere end for et år siden, og en af fyrværkeriulykkerne ved dette nytår resulterede desværre i et dødsfald.
Sådan anmelder du farligt eller defekt fyrværkeri1.1.2025 10:16:39 CET | Pressemeddelelse
Hvert år fejler fyrværkeri på nytårsdagen. Ikke alle fejl bliver opdaget under test. Derfor har du som forbruger muligheden for at hjælpe med at finde fejlene og sikre, at de produkter ikke kommer tilbage på markedet til næste nytår. Se her, hvordan du anmelder fyrværkeri.
Sikkerheden skal tages frem sammen med fyrværkeriet30.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Affyringsperioden begynder i morgen, hvor det bliver tilladt at fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar. Men man skal huske sikkerheden, uanset om man antænder, eller bare er tilskuer.
Seks forhandlere havde fyrværkeri der ikke må sælges30.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 15. december, hvor sæsonens fyrværkerisalg startede, har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret fyrværkeriet på cirka 140 salgssteder landet over. Og resultaterne fra kontrollen viser, at langt de fleste forhandlere har godt styr på, hvilket fyrværkeri det er tilladt at sælge.
Børn og unge under 18 år udgør knap halvdelen af alle fyrværkeriskader til nytår27.12.2024 12:55:28 CET | Pressemeddelelse
Lige under halvdelen af alle de tilskadekomne ved nytåret 2023/2024 var under 18 år, og en stor del var ikke gamle nok til selv at kunne købe fyrværkeri. Derfor bringer Sikkerhedsstyrelsen igen i år fokus på fyrværkerisikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum