Akademikerne

Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”

Del

Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.

Aftalen bag kandidatreformen er åbnet og justeret.

Reformen skal lave 30 procent af landets kandidatuddannelser om, men for kort tid siden vurderede det kandidatudvalg, som skal føre aftalen ud i livet, at de politiske ambitioner i aftalen ikke kunne realiseres.

En af de store udfordringer var at få lavet en realistisk model for en ny erhvervskandidat, der i fremtiden skal fylde 20 procent af kandidatuddannelserne, og hvor den studerende arbejder sideløbende. Det har aftalepartierne nu justeret, så det nu ser mere realistisk ud at kunne lykkes.

Fra én til to

Reformens overordnede målsætninger om omlægning til nye kandidatuddannelser fastholdes, men med tillægsaftalen løsner partierne op for flere ting:

En ny ”1+2”-model, som Akademikerne og flere andre har efterspurgt, giver mulighed for en erhvervskandidat, der kombinerer fuldtidsstudie med deltidsstudie og sideløbende beskæftigelse. Den kommer til at udgøre op til 5 procent af fremtidens erhvervskandidater og vil gælde for STEM og IT.

De afkortede 1-årige kandidater vil få lidt mere tid til deres uddannelse ved at annullere den ellers aftalte tidligere studieafslutning.

Endelig er det aftalt, at der i 2028 skal gennemføres en evaluering af udviklingen i kandidatoptaget. Evalueringen erstatter den tidligere aftalte erfaringsopsamling. 

Formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz, siger

  • Jeg er sådan set lettet og tilfreds. Der er kommet en mere realistisk løsning på, at vi kan få langt flere af de nye spændende erhvervskandidater. Dem bakker vi op om. De nye 1-årige kandidater får samtidig mere tid på studiet. Og politisk vil man følge op med evalueringer, så man sikrer sig, at det hele lever op til det, man har aftalt og vil politisk.
  • Det vil vi i Akademikerne spille konstruktivt med i. Det er nyt ubetrådt land at lave så mange af vores uddannelser så grundlæggende om. Det kræver samarbejde og sammenhold, for at det skal lykkes.
  • Der hviler et ansvar politisk. På universiteterne. I erhvervslivet og ikke mindst hos os selv for at levere. Vi repræsenterer de nye kandidater på arbejdsmarkedet. Og taler for samlet set en halv million mennesker med videregående uddannelser. Og vi vil arbejde for at få en helt naturlig plads i den videre proces, hvor det kunne vise sig at blive svært. Men ikke umuligt.

Kontakter

Billeder

Lisbeth Lintz
Lisbeth Lintz
Download

Om Akademikerne

Akademikerne er den akademiske fagbevægelses Hovedorganisation og er talerør for 500.000 med videregående uddannelser.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye