Eksperter er enige: Behandling af tuberkulose hos migranter kan blive bedre
Et internationalt ekspertpanel sætter fokus på, hvordan migranter i Europa kan beskyttes bedre mod tuberkulose og få bedre behandling.

Tuberkulose er en sygdom, der kan forebygges og behandles infektionssygdom, men den er stadig en af de største globale årsager til dødsfald som følge af en infektion.
Migranter er særligt udsatte
Selvom tuberkulose er sjælden i lande som Danmark, rammer sygdommen særligt migranter, der ofte har en højere risiko for:
- Alvorlig tuberkulosesygdom
- Antibiotikaresistens
- Samtidig HIV- infektion
- Dårligere behandlingsresultater
Det skyldes blandt andet, at migranter ofte har vanskeligere adgang til sundhedstilbud og kommer senere i behandling.
Eksperterne bag anbefalingerne
Et internationalt netværk af eksperter (TBNET) er enige: Tuberkulose "importeres" ikke i stor skala til Europa, men vi kan gøre mere for at beskytte migranter mod sygdommen. Anbefalingerne peger på:
- Forbedret screening for tuberkulose blandt migranter
- Fri adgang til behandling
- Indsatser, der tager højde for migranters særlige behov
”Det er afgørende, at europæiske eksperter er enige om anbefalingerne om, at vi skal finde og forebygge tuberkulose hos migranter ved at sikre fri adgang til behandling, og at tilbud til migranter om forebyggelse og behandling skal tage højde for deres særlige behov”, siger Christian Morberg Wejse, overlæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og professor i global sundhed ved Aarhus Universitet samt medlem af European Center of Disease Control (ECDC) task force om tuberkulose hos migranter.
”Påvisning og forebyggelse af tuberkulose hos migranter uden stigmatisering er nøglen til at eliminere tuberkulose i lande med lav forekomst af sygdommen”, tilføjer professor Christoph Lange, medicinsk direktør på Borstel Hospital samt professor i lungemedicin og international sundhed ved Lübeck Universitet, Tyskland.
Christian Morberg Wejse og Christoph Lange er begge seniorforfattere af TBNET-konsensuserklæringen, der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift European Respiratory Journal.
Kontakter
Professor og overlæge Christian Morberg Wejse
Klinik for Kompleks og Tværkulturel Medicin, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital
GloHAU Center for Global Health, Aarhus Universitet
T: +45 51944519
E -mail: wejse@clin.au.dk
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkBilleder

Links
- Kunst H, Lange B, Hovardovska O, Bockey A, Zenner D, Andersen AB, Hargreaves S, Pareek M, Friedland JS, Wejse C, Bothamley G, Guglielmetti L, Chesov D, Tiberi S, Matteelli A, Mandalakas AM, Heyckendorf J, Eimer J, Malhotra A, Zamora J, Vasiliu A, Lange C for TBNET. Tuberculosis in adult migrants in Europe: a TBnet consensus statement. Eur Respir J. 2024 Dec 13:2401612. doi: 10.1183/13993003.01612-2024. Epub ahead of print. PMID: 39672603.
- TBnet
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum