Nye krav til erhvervsdrivende inden for alkohol, nikotin og tobak
Folketinget vedtog i dag ny lovgivning i forbindelse med regeringens forebyggelsesplan målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol. Det betyder, at der kommer nye krav til erhvervsdrivende.
Den 14. november 2023 præsenterede Indenrigs- og Sundhedsministeriet en ny politisk aftale om en forebyggelsesplan. De 30 initiativer i aftalen skal på sigt være med til at nedsætte børn og unges forbrug af alkohol-, nikotin- og tobaksprodukter. Flere af initiativerne krævede dog ny lovgivning, som Folketinget vedtog i dag, torsdag den 19. december 2024.
- Med den nye lovgivning får Sikkerhedsstyrelsen nu flere muskler til at slå hårdere ned på dem, som konsekvent fremmer unges misbrug af alkohol, nikotin og tobak. Så fra 1. januar 2025 kommer vi blandt andet til at indstille til højere bøder for overtrædelse af reglerne og som yderste konsekvens indstille til, at retten til at sælge tobak- og nikotinprodukter fratages, siger Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Få et overblik over Sikkerhedsstyrelsens rolle i de nye initiativer herunder, og hvad de betyder for dig som erhvervsdrivende. Sikkerhedsstyrelsen vil løbende sikre yderligere information og vejledning om de nye regler.
Initiativer gældende fra 1. januar 2025
- Hårdere straffe: Sikkerhedsstyrelsen vil fremover indstille til højere bøder ved overtrædelser, der er konstateret i forbindelse med ulovligt salg af alkohol, tobaks- og nikotinprodukter til mindreårige, markedsføring af ulovlige produkter og ineffektive alderskontrolsystemer online. Det betyder fx, at en bøde for ulovligt salg af alkohol til mindreårige stiger fra et udgangspunkt på 10.000 kr. til et udgangspunkt på 50.000 kr.
I særligt grove tilfælde og ved gentagne overtrædelser, får domstolene mulighed for at fratage den erhvervsdrivende retten til salg af tobak- og nikotinprodukter i en afgrænset periode. Domstolene kan ikke fratage retten til salg af alkohol.
- Beslaglæggelser: Sikkerhedsstyrelsen begynder nu at beslaglægge ulovlige produkter, som styrelsens tilsynsførende finder på tilsyn for at forhindre, at produkterne fortsat er til salg i butikken.
Initiativer gældende fra 1. april 2025
- Ny alkoholgrænse: Alkoholgrænsen for 16-17-årige falder fra 16,5 procent til 6 procent. Sikkerhedsstyrelsen vil føre tilsyn med overholdelsen af den nye alkoholgrænse i fysiske butikker og på webshops – samt at der skiltes korrekt med den nye aldersgrænse.
- Forbud mod nattesalg af alkohol til unge under 18: I nattelivszoner – udpeget af politiet – bliver det forbudt at sælge alkohol til personer under 18 år i tidsrummet fra kl. 22:00 til kl. 8:00. Sikkerhedsstyrelsen vil føre tilsyn med, at dette forbud overholdes.
- Administrative bødeforlæg: Sikkerhedsstyrelsen begynder at udstede administrative bødeforlæg på lovovertrædelser, der er generelt ensartede, ukomplicerede og uden bevismæssigt tvivlsspørgsmål, samt når der ikke er tvivl om bødestørrelsen for overtrædelsen. Områderne er endnu ikke fastlagt.
Initiativer gældende fra 1. juli 2025
- Nye krav til nikotin- og tobaksprodukter: Der kommer nye produktkrav til nikotin- og tobaksprodukter. For tobakssurrogater gælder det eksempelvis fremover, at produkterne ikke må indeholde kendetegnende aroma af andet end tobak og mentol. Endvidere må produkterne ikke indeholde visse tilsætningsstoffer, de må ikke overskride den nye grænse for maksimalt indhold af nikotin, og der kommer standardiseringskrav for emballagen. Desuden træder nye standardiseringskrav i kraft for udformningen af selve cigaretten, udstyr til rulletobak og tobakssurrogater. Derudover gælder fremover et nyt mængdekrav for indholdet i æsker med tobakssurrogater og tyggetobak. Alle disse nye krav indføres med en overgangsperiode, der starter den 1. juli 2025.
Nøgleord
Kontaktoplysninger
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt
Tlf.: 2238 4451
Mail: presse@sik.dk
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen dumper ni ud af ti produkter fra onlinemarkedspladser16.12.2024 14:12:50 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret 100 produkter fra ti onlinemarkedspladser, og kontrollen har vist, at mere end 90 procent af produkterne er ulovlige eller decideret farlige. Sikkerhedsstyrelsen vil nu udfordre onlinemarkedspladsernes rolle og udnytte alle paragraffer i både dansk lovgivning og EU-lovgivning for at gøre onlinemarkedspladserne ansvarlige for de produkter, der er til salg hos dem.
Din Nye Virkelighed - Ny kampagne sætter fokus på fyrværkerisikkerhed16.12.2024 08:58:46 CET | Pressemeddelelse
I dette års fyrværkerikampagne lader Sikkerhedsstyrelsen dig kigge ind i, hvad der kan blive din nye virkelighed, hvis du skulle være ude for et uheld med fyrværkeri. Kampagnen har særligt fokus på at nå ud til unge mænd og drenge, da de er overrepræsenteret i skadesstatistikkerne.
Fra den 15. december må du købe fyrværkeri – men du skal vente med at fyre det af13.12.2024 10:30:36 CET | Pressemeddelelse
Dette års fyrværkerisæson begynder den 15. december, når salget af fyrværkeri starter. Selvom du har mulighed for at købe raketter, batterier og andet krudt, skal du være opmærksom på, at der fra i år af først må fyres af den 31. december.
24 farlige produkter fundet i dette års test af fyrværkeri12.12.2024 13:20:57 CET | Pressemeddelelse
Lavtflyvende raketter, brændende batterier og for høje knald. I Sikkerhedsstyrelsens årlige test af fyrværkeri var der så alvorlige fejl på 24 produkter, at de er blevet kategoriseret som farlige.
Et billigt køb på nettet kan blive dyrt for din sikkerhed19.11.2024 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Vi møder dagligt masser af tilbud og attraktive rabatter, når vi handler online. Særligt på de store online-markedspladser, der i stigende grad dominerer markedet og hvor man kan købe næsten hvad som helst. Men samtidig kan der følge risici og problemer med, hvis fabrikanten ikke har haft styr på produktsikkerhedsreglerne under fremstillingen. Derfor sætter Sikkerhedsstyrelsen nu gang i en kampagne, der skal få forbrugere til i højere grad at overveje sikkerheden, før de køber.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum