WWF: Drop truet torsk til nytår
Torsken er for mange en traditionel spise til nytår, men fisken er hårdt presset i de danske farvande. Derfor anbefaler WWF Verdensnaturfonden, at danskerne springer torsken over til årets sidste måltid og vælger bæredygtige alternativer.
Årets sidste måltid er i mange danske hjem forbundet med torsk. Men torsken er én af de arter, der er allerhårdest presset i vores farvande. I Østersøen er torskens tilstand faktisk så kritisk, at det er forbudt at fiske efter så meget som en enkelt torsk selv for lystfiskere.
Derfor bør danskerne springe torsken over til nytårsmiddagen og i stedet gå efter andre fisk til fejringen af det nye år, mener WWF Verdensnaturfonden.
”Torsken har det ikke godt i Danmark, og det skyldes flere forskellige faktorer, men særligt fiskeri med bundslæbende redskaber. Indtil torskebestandene får mere ro til at genoprette sig, skal vi vænne os til at spise noget andet, og heldigvis har vores farvande faktisk en hel del at byde på stadigvæk,” siger Henrike Semmler Le, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
Hun anbefaler, at man med fordel kan servere østers, muslinger og blæksprutte i stedet for torsken.
Brug Fiskeguiden
Man bør dog altid spørge sin lokale fiskemand efter fisk i sæson og fisk, der er fanget med skånsomme redskaber, hvis man skal have fisk på bordet. Og WWF's egen Fiskeguide kan også være en hjælp til at vælge fisk fra bæredygtige bestande.
Hvis torsken skal have en chance for at genetablere sig i de danske farvande, kræver det ifølge havbiolog Henrike Semmler Le blandt andet, at vi fisker færre torsk og kraftigt begrænser fiskeri med bundslæbende redskaber samt reducerer kvælstoftilførsel.
Ét af redskaberne til at få torsken på ret køl er desuden områder, hvor naturen kan forskånes for menneskelige presfaktorer.
Spis gerne:
- Østers
- Muslinger - dyrket på line
- Blæksprutter
- Pighvar - opdræt eller garnfanget
Undgå helst:
- Torsk
- Jomfruhummer - medmindre de er fanget med tejner
- Stenbiderrogn
- Ål
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rev udgjort af truede arter kan bane vejen for mere liv i havet12.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nordsøregionen var engang fyldt af biogene rev, men i takt med at intensiv udnyttelse har forværret havmiljøet, er også de fleste af de oprindelige biogene rev forsvundet. Derfor vil WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sætte et rev fyldt med hestemuslinger og oprindelige østers ud og har netop valgt Hirsholmene tæt på Frederikshavn som lokation.
Ny rapport: Den private sektor er altafgørende for at nå globale biodiversitetsmål3.12.2024 12:29:38 CET | Pressemeddelelse
Mens tabet af biodiversitet er på et kritisk niveau, slår ny rapport fra svenske Milkywire og WWF Verdensnaturfonden fast, at vi ikke kan nå de globale biodiversitetsmål uden en stor indsats fra virksomheder. Rapporten fremhæver til inspiration Klarna og VELUX Gruppen, der begge investerer i natur- og biodiversitetsprojekter uden for deres egen produktion og værdikæde.
Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov3.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.
Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet27.11.2024 07:19:18 CET | Pressemeddelelse
Biodiversiteten i Københavns Havn får endnu et løft af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der sammen har etableret det største stenrev i havnen. Overborgmester Lars Weiss (S) lagde den sidste sten på revet tirsdag den 26. november.
Plastik er én af naturens største trusler: Det skal ny global aftale stoppe25.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
I dag begynder sidste runde forhandlinger af verdens første globale plastikaftale. Danmark arbejder for en ambitiøs og bindende aftale, og det er helt afgørende, hvis vi skal bekæmpe plastikforurening i naturen, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede under forhandlingerne i Sydkorea.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum