Entreprenørstop skal stoppe grov og hensynsløs social dumping i byggebranchen
Alt arbejde hos en entreprenør og dens underleverandører på en byggeplads skal lukkes ned, hvis der gentagne gange bliver begået alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, uden at virksomheden eller entreprenøren retter op på det. Et nyt lovforslag om entreprenørstop styrker Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe omfattende social dumping i byggebranchen.
Det skal være slut med byggepladser, hvor virksomheder gang på gang overtræder arbejdsmiljøloven og udsætter arbejderne for livsfare og ufortrødent fortsætter arbejdet også efter gentagne alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet.
Onsdag fremsætter regeringen et lovforslag om entreprenørstop, der giver Arbejdstilsynet et nyt vigtigt redskab til at sætte ind over for social dumping. Hvis entreprenørstoppet ikke bliver efterlevet kan det give en bøde på 100.000 kroner.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Det gør mig virkelig gal, når virksomheder igen og igen ignorerer alvorlige påbud og udsætter medarbejderne for fare i jagten på profit. Derfor ønsker vi at give Arbejdstilsynet en endnu større hammer, som kan mærkes på hele byggepladsen, hvis de efter flere advarsler ikke har rettet op på tingene.
- Det er gift for det danske arbejdsmarked, at nogle få virksomheder ikke spiller efter de samme regler som alle andre. Der skal være fair konkurrence, og det er der ikke, når størstedelen af virksomhederne med orden i papirerne bliver underbudt af dem, der sætter de ansattes liv og lemmer på spil for at tjene endnu flere penge.
Entreprenørstoppet betyder, at Arbejdstilsynet får mulighed for at stoppe arbejdet på dele af byggepladsen, hvis en underleverandør eller hovedentreprenøren efter gentagne advarsler, påbud og bøder ikke har rettet op på overtrædelserne. Entreprenørstoppet gælder kun indtil, der er rettet op på arbejdsmiljøet.
Entreprenørstoppet er et af tiltagene fra maj måned, hvor regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet indgik en aftale om at begrænse social dumping på danske arbejdspladser.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Et nyt og mere enkelt kontanthjælpssystem gør det mere attraktivt at arbejde17.12.2024 13:58:01 CET | Pressemeddelelse
Et mere gennemskueligt og enkelt ydelsessystem træder i kraft næste sommer. Der vil blandt andet være en markant større økonomisk gevinst ved at tage et arbejde, og børnefamilierne får en hjælpende hånd.
Arbejdspligt er en realitet17.12.2024 13:54:51 CET | Pressemeddelelse
Til næste år skal borgere på den nye mindstesats i kontanthjælpssystemet bidrage for deres ydelse gennem en ny arbejdspligt.
Ny direktør i Arbejdstilsynet16.12.2024 15:16:26 CET | Pressemeddelelse
Marianne Sørensen bliver ny direktør i Arbejdstilsynet og tiltræder jobbet den 20. januar 2025.
112,7 mio. kroner skal i 2024-2026 styrke indsatser for bedre arbejdsmiljø13.12.2024 10:18:19 CET | Pressemeddelelse
Partierne bag seniorpensionsaftalen har besluttet, at der i alt skal afsættes 112,7 mio. kroner for perioden 2024-2026 til det forebyggende arbejdsmiljøarbejde, som bliver varetaget af BrancheFællesskaberne for Arbejdsmiljø.
Nyt tilsyn skal sikre ansatte ordentlige boligforhold30.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget to lovforslag, der giver myndighederne endnu stærkere værktøjer i kampen mod social dumping.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum