Du får masser af sprøjtegifte i det daglige måltid
Hvis du vil undgå pesticidrester i din mad, så er det en god idé at vælge økologiske produkter. Produkter som gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede har nemlig stadig lige så mange pesticidrester som de sidste fem år. Øko er vejen frem, hvis du vil undgå sprøjtegifte fra landbruget!

Køber du æbler, pærer, jordbær og anden frugt, der er dyrket konventionelt med sprøjtegifte, så er der giftrester i 4 ud af hver 5 frugter (80 pct.). Taler vi om grøntsager som kartofler, porrer, peberfrugter osv., så er det 2 ud af hver 5 indkøb (42 pct.), hvor du får sprøjtegifte med i købet.
Så galt står det til med pesticider i din mad, hvis ikke du vælger økologisk. Det viser årets rapport ”Pesticidrester i fødevarer 2023” fra Fødevarestyrelsen.
Der er, som i de foregående år, fundet flere pesticidrester i frugt end i grøntsager. Ligeledes er der også i 2023 hyppigere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager.
I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.
To procent er direkte giftige
Som en ringe trøst viser rapporten, at indholdet af pesticider holdt sig under maksimalgrænseværdien i 98 pct. af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og korn. Det vil sige, at ”kun” to pct. af prøverne var direkte giftige.
I økologiske produkter blev der fundet pesticidrester under grænseværdierne i fem prøver, svarende til 2,3 procent af de undersøgte prøver. Enkelte af disse pesticider er tilladt i økologisk produktion.
Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad.
På basis af ovenstående og ud fra den nuværende viden vurderer Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet på dine vegne, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko. Indholdet af pesticidrester påvirker derfor ikke kostrådet om at indtage frugt og grønt, men alligevel tilføjer Fødevarestyrelsen, at ”hvis man vil minimere sit indtag af pesticidrester via fødevarer, kan man vælge danske eller økologiske fødevarer.”
Ingen forbrugervejledning om sprøjtegifte
For den forbruger, der gerne vil indtage så få rester af sprøjtegifte som muligt, er det et problem, at producenterne af frugt og grøntsager ikke har pligt til at varedeklarere deres forbrug af kemikalier. De kan sprøjte løs uden at fortælle det til kunderne.
Kartofler er f.eks. en af de afgrøder, der sprøjtes allermest, nemlig op til 18 gange, men hverken Lammefjordskartofler eller nye kartofler fra Samsø deklareres, hvad angår anvendelsen af sprøjtegifte. Tværtimod får man ofte det indtryk, at der næsten er tale om sprøjtefri produkter, når man læser reklamer som ”Smag på Samsø – du bliver begejstret”.
Det gælder netop i høj grad produkter fra Samsø-virksomheden Brdr. Kjeldahl, der er hovedleverandør af frugt og grønt til supermarkedskæden Netto. Kæden foretager sine egne analyser for pesticidrester i Samsø-produkterne, men de vil ikke ud med resultaterne. De er til intern brug, siger man.
Slår man derimod op i registret over sprøjteindberetninger fra danske landbrug, så træder Brdr. Kjeldahl I/S frem som den landbrugsindustri i Danmark, der anvender flest forskellige sprøjtegifte.
Ud af de 16.335 konventionelle landbrug, der har indberettet brug af sprøjtegifte i 2021-2022, besatte Brdr. Kjeldahl I/S førstepladsen. Hele 67 forskellige gifte spredte de driftige landmænd over deres 750 hektar på den ”grønne” ø, og det gør dem til Danmarksmestre. Blandt de stærkt giftige midler var der en håndfuld af de forkætrede PFAS-midler.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder



Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum