Arbejdspligt er en realitet
Til næste år skal borgere på den nye mindstesats i kontanthjælpssystemet bidrage for deres ydelse gennem en ny arbejdspligt.
Et flertal i Folketinget har tirsdag vedtaget, at der fra årsskiftet bliver indført en arbejdspligt på op til 37 timer om ugen for personer, som modtager ydelser i kontanthjælpssystemet, og som ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet.
Arbejdspligten betyder, at man skal bidrage for sin ydelse. Efter nytår vil den gælde for personer på den nuværende selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, og fra 1. juli 2025 vil alle på den nye mindstesats blive omfattet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Arbejdspligten har en markant og principiel betydning for regeringen. Det er et tydeligt signal om, at vi stiller krav til, at dem, der kan, skal bidrage til arbejdsfællesskabet. Med arbejdspligten sikrer vi en endnu tættere kobling mellem ret og pligt i ydelsessystemet for en gruppe af borgere, som i alt for mange tilfælde har gået hjemme og modtaget en offentlig ydelse uden at være en del af det arbejdende fællesskab.
Arbejdspligten skal bidrage til, at flere indvandrere, især kvinder med ikke-vestlig baggrund, vil blive en del af det danske arbejdsmarked i stedet for at være på langvarig offentlig forsørgelse.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Vores velfærdssamfund er bygget på, at alle, der kan, også skal bidrage, så vi kan skabe et sikkerhedsnet for dem, som reelt har brug det for. Det gælder både dem, som er født og opvokset i landet, og det gælder nytilkomne og herboende indvandrere. Det er også et vigtigt signal til børnene, at deres forældre går på arbejde og bidrager til samfundet. Det bedste for børnene er, at forældrene er i arbejde. Det næstbedste er, at forældrene gør nytte for ydelsen.
Indsatsen i arbejdspligten kan både være nytteindsats, men det kan også være andre beskæftigelsesrettede indsatser som fx virksomhedspraktik og job med løntilskud. Hvis borgeren har ordinære løntimer, vil det nedsætte det antal timer, som borgeren skal være i arbejdspligt. Derudover kan danskundervisning, forberedelsestid, jobsøgning og transport mellem aktiviteterne også indgå i arbejdspligten.
Det er kommunens ansvar at sammensætte indsatsen ud fra en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers forudsætninger og helbred.
Hvis borgere i arbejdspligten har fravær uden en rimelig grund, vil vedkommende blive trukket i ydelse.
Aftalen om en arbejdspligt blev indgået i november sidste år af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Entreprenørstop skal stoppe grov og hensynsløs social dumping i byggebranchen18.12.2024 11:32:27 CET | Pressemeddelelse
Alt arbejde hos en entreprenør og dens underleverandører på en byggeplads skal lukkes ned, hvis der gentagne gange bliver begået alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, uden at virksomheden eller entreprenøren retter op på det. Et nyt lovforslag om entreprenørstop styrker Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe omfattende social dumping i byggebranchen.
Et nyt og mere enkelt kontanthjælpssystem gør det mere attraktivt at arbejde17.12.2024 13:58:01 CET | Pressemeddelelse
Et mere gennemskueligt og enkelt ydelsessystem træder i kraft næste sommer. Der vil blandt andet være en markant større økonomisk gevinst ved at tage et arbejde, og børnefamilierne får en hjælpende hånd.
Ny direktør i Arbejdstilsynet16.12.2024 15:16:26 CET | Pressemeddelelse
Marianne Sørensen bliver ny direktør i Arbejdstilsynet og tiltræder jobbet den 20. januar 2025.
112,7 mio. kroner skal i 2024-2026 styrke indsatser for bedre arbejdsmiljø13.12.2024 10:18:19 CET | Pressemeddelelse
Partierne bag seniorpensionsaftalen har besluttet, at der i alt skal afsættes 112,7 mio. kroner for perioden 2024-2026 til det forebyggende arbejdsmiljøarbejde, som bliver varetaget af BrancheFællesskaberne for Arbejdsmiljø.
Nyt tilsyn skal sikre ansatte ordentlige boligforhold30.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget to lovforslag, der giver myndighederne endnu stærkere værktøjer i kampen mod social dumping.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum