Nu falmer marker trindt om land…
… og det er slet ikke naturens gang, tværtimod.
Mange landmænd har atter været ude med sprøjtebommene på høstens efterladte stubmarker. I sprøjten er der glyphosat, aktivstoffet i Round-Up, der nedvisner arealerne og efterlader dem giftigt fosforgule og døde. Hvad der måtte være af naturligt forekommende plantevækst har fået én på kassen.
Den gammelkendte høstsangs gode og rimelige princip om, at ”rev vi marken let, det er gammel ret/fuglen og den fattige skal også være mæt” er noget, som det industrielle landbrug og dets uhellige alliance med de agrokemiske giganter rent ud sagt skider hul i, til fordel for måske en procent mere i udbytte ved næste års produktion. Fugle og alt andet liv kan bare pakke sig.
Med de store regnmængder, der er blevet normen i vinterhalvåret finder den miljøfremmede kemi hurtigt vej ned gennem jordlagene, gennem drænene til vores vandløb eller videre ned mod vores grundvandsressourcer.
Og ja – glyphosat ER konstateret i grundvandet og endda over grænseværdien. Det påviste Aarhus Universitet allerede i 2020, men landmændene sprøjter bare videre med det stads. Og Miljøstyrelsen? De vender bare det blinde øje til.
De døde marker er selve sindbilledet på et dansk landbrug, som er på stadig større kollisionskurs med sit eget – og vores alles naturgrundlag, og som spiller højt spil med samfundets ”license to produce”.
Efterhånden er det et stort flertal af befolkningen, der er stærkt utilfreds med, at resterne af den danske natur bliver holdt som gidsel af et erhverv, som har tiltaget sig retten til at råde over mere end halvdelen af det danske land, uanset hvad Den Grønne Trepart måtte formå at forbedre ad åre.
Foruroligende nok synes Miljøstyrelsen ikke at være på miljøets side, endsige på befolkningens. Skandalen med de PFAS-forurenende sprøjtegifte afslører styrelsen som medvidende i flere år uden at gribe ind. Vi skal først se, hvor slemt det er, forsvarer de sig – og blæser højt og flot på forsigtighedsprincippet, der eller har været lov i EU siden 2006.
Hvor længe kan dette misregimente, som gerne forsvares med bl.a. den private ejendomsret mon blive ved? Den vilde fauna, svampelivet og floraen udgør en umistelig naturkapital, som tilhører os alle. Den bør også have sit eksistensgrundlag spredt ud over det danske agerland, til glæde og opbyggelse for de mange. Naturen skal ikke kun overleve i de private fondes reservater (hjerteligt tak for dem!) og i de kommende naturnationalparker.
Nøgleord
Kontakter
Ian HeilmannOrganist og atomfysiker
Tlf:25891732ianutke@post.tele.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Uden hjælp dur naturen ikke20.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 125 år med landbrugsdrift på øen Hjelm ud for Djurslands østkyst har naturen tilbageerobret markerne på den 62 ha store ø. Det har medført, at biodiversiteten har ændret sig radikalt – men ikke til det bedre
Natur er kultur19.12.2024 05:55:00 CET | Aktuelt
Det svundne er ingen drøm, men kan tjene som skabelonen for en strålende fremtid. Fortidens natur er ganske vist tabt for evigt, men vi kan genskabe en helt ny natur i fremtiden, hvis bare vi accepterer menneskets medvirken. Under bygmarken danser brushønsene stadig, men uden menneskets hjælp kommer der aldrig fest igen på dansepladserne.
Du får masser af sprøjtegifte i det daglige måltid18.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis du vil undgå pesticidrester i din mad, så er det en god idé at vælge økologiske produkter. Produkter som gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede har nemlig stadig lige så mange pesticidrester som de sidste fem år. Øko er vejen frem, hvis du vil undgå sprøjtegifte fra landbruget!
Din billige flæskesteg produceres med kunstige kønshormoner og regulering af ornens testosteron16.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det er vildt, men i december kan du tit få en flæskesteg til under 10 kroner for et halv kilo i flere butikker. Men hvordan kan det overhovedet hænge sammen? Jo, det sker med nogle sære tricks fra svinekødsproducenternes værktøjskasse – eller rettere sagt medicinskab – hvor de bruger kunstige kønshormoner til sopolte og ting til at styre ornernes testosteron. Det bli'r mere og mere almindeligt.
Godkendte sprøjtegifte gør insekterne syge selv i små doser – og især i varmt vejr13.12.2024 05:55:00 CET | Nyhed
I de sidste 70 år er vi bare blevet ved med at bruge flere og flere sprøjtegifte, og det har ført til en masse problemer: Tænk bare på ting som DDT, parathion, paraquat og så videre. Mange pesticider, som man troede var sikre for både mennesker og miljø, viser sig at ramme helt forkert og ender med at skade, f.eks. bierne, så de må forbydes. Og hvert eneste år dukker der nye skader op fra de sprøjtegifte, vi allerede har godkendt. Det er et klart tegn på, at vores reguleringssystem ikke er godt nok.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum