Nu falmer marker trindt om land…
… og det er slet ikke naturens gang, tværtimod.

Mange landmænd har atter været ude med sprøjtebommene på høstens efterladte stubmarker. I sprøjten er der glyphosat, aktivstoffet i Round-Up, der nedvisner arealerne og efterlader dem giftigt fosforgule og døde. Hvad der måtte være af naturligt forekommende plantevækst har fået én på kassen.
Den gammelkendte høstsangs gode og rimelige princip om, at ”rev vi marken let, det er gammel ret/fuglen og den fattige skal også være mæt” er noget, som det industrielle landbrug og dets uhellige alliance med de agrokemiske giganter rent ud sagt skider hul i, til fordel for måske en procent mere i udbytte ved næste års produktion. Fugle og alt andet liv kan bare pakke sig.
Med de store regnmængder, der er blevet normen i vinterhalvåret finder den miljøfremmede kemi hurtigt vej ned gennem jordlagene, gennem drænene til vores vandløb eller videre ned mod vores grundvandsressourcer.
Og ja – glyphosat ER konstateret i grundvandet og endda over grænseværdien. Det påviste Aarhus Universitet allerede i 2020, men landmændene sprøjter bare videre med det stads. Og Miljøstyrelsen? De vender bare det blinde øje til.
De døde marker er selve sindbilledet på et dansk landbrug, som er på stadig større kollisionskurs med sit eget – og vores alles naturgrundlag, og som spiller højt spil med samfundets ”license to produce”.
Efterhånden er det et stort flertal af befolkningen, der er stærkt utilfreds med, at resterne af den danske natur bliver holdt som gidsel af et erhverv, som har tiltaget sig retten til at råde over mere end halvdelen af det danske land, uanset hvad Den Grønne Trepart måtte formå at forbedre ad åre.
Foruroligende nok synes Miljøstyrelsen ikke at være på miljøets side, endsige på befolkningens. Skandalen med de PFAS-forurenende sprøjtegifte afslører styrelsen som medvidende i flere år uden at gribe ind. Vi skal først se, hvor slemt det er, forsvarer de sig – og blæser højt og flot på forsigtighedsprincippet, der eller har været lov i EU siden 2006.
Hvor længe kan dette misregimente, som gerne forsvares med bl.a. den private ejendomsret mon blive ved? Den vilde fauna, svampelivet og floraen udgør en umistelig naturkapital, som tilhører os alle. Den bør også have sit eksistensgrundlag spredt ud over det danske agerland, til glæde og opbyggelse for de mange. Naturen skal ikke kun overleve i de private fondes reservater (hjerteligt tak for dem!) og i de kommende naturnationalparker.
Nøgleord
Kontakter
Ian HeilmannOrganist og atomfysiker
Tlf:25891732ianutke@post.tele.dkBilleder

Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum