Fra lyskæder til hjemmebag: Sådan undgår du en stor elregning i julen
Julen er fyldt med hyggebelysning og hjemmebag, som kan øge elforbruget. NRGi’s energiekspert giver dig syv gode råd til at spare energi og penge – uden at gå på kompromis med julestemningen.

“Julen varer længe, koster mange penge"
Sådan slutter en af de mest kendte julesange, som klinger i mange hjem juleaften. Og der kan være noget om snakken.
Foruden udgifter til gaver er elregningen en af de poster, der kan gøre julen til en dyrere fornøjelse end forventet. Julens mange lys, masser af madlavning og de mørke vinteraftener, hvor vi opholder os mere indenfor, kan ofte få elforbruget til at stige.
Men heldigvis findes der gode råd til at holde elforbruget i juledagene i skak. Bo Halm Andersen, der er energikonsulent hos energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi, giver her sine syv bedste tips til at reducere strømforbruget og samtidig bevare den gode julestemning.
"Julen er uden tvivl en tid, hvor hyggen ofte går hånd i hånd med et højere elforbrug. Mange danskere tænder ekstra lys, bruger mere tid i køkkenet og tænder oftere for elektronik som fjernsyn, computere og spilkonsoller. Men med enkle tiltag og god planlægning kan man være med til at holde elforbruget nede, så julen ikke fører til en unødig høj elregning," siger Bo Halm Andersen.
1. Tilpas madlavning til de billigste timer
Julen byder på mange timers madlavning, hvor ovnen ofte er i brug. Har du en variabel elaftale, der følger timepriserne, kan du planlægge dele af madlavningen til de billigste timer – f.eks. forberedelse af småkager eller enkelte retter – typisk sent om aftenen eller tidligt om morgenen. På den måde kan du både bage småkager og forberede julefrokosten uden at belaste elregningen unødigt.
2. Lys op med LED og omtanke
Skab hyggelig julebelysning uden store omkostninger ved at skifte til LED-lyskæder, der bruger op til 80% mindre strøm og holder længere. Kombinér dem med en timer, så de kun lyser i de mørke timer. Tænk også over, om én velplaceret lyskæde kan skabe samme julestemning som flere. Hvis du har en variabel elaftale, kan du tænde lysene, når strømmen er billigst. Ifølge Sparenergi kan du reducere eludgifterne med op til 70% ved kun at have lyset tændt fra kl. 16 til 23.
3. Udnyt eftervarmen
Når ovnen kører på fuldt tryk til julemiddagen, kan du spare energi ved at slukke den lidt før tid. Ovnen holder varmen længe nok til at færdiggøre maden, og det reducerer strømforbruget uden at gå på kompromis med smagen. Det samme gælder, hvis du har gang i gryderne på komfuret. Du kan også se, om du kan lave flere retter på én gang og dermed forkorte tiden, hvorpå din ovn er tændt.
4. Tænk koldt til julefrokosten
Julefrokosten behøver ikke altid kræve ovn eller komfur. Retter som sild, røget laks og salater er nemme at forberede uden brug af strøm. Hvis vintervejret tillader det, kan du også opbevare mad udenfor og aflaste køleskabet eller fryseren – en helt enkel måde at spare energi på.
5. Husk at slukke
Julen kan være en tid, hvor vi bruger mere elektronik end normalt – alt fra fjernsyn til spillekonsoller. Overvej at tage en pause fra elektronikken og i stedet samles om brætspil, hyggelige samtaler eller en gåtur i de julepyntede gader. Sluk for elektronikken helt, når den ikke bruges – det mindsker standby-forbruget og gavner både elregningen og julestemningen.
6. Brug små apparater til små opgaver
Skal du klare små opgaver i køkkenet, så overvej at bruge mere energieffektive alternativer. Brug brødristeren til at varme brød i stedet for ovnen, og varm vand i elkedlen fremfor på komfuret. Skal leverpostejen varmes, eller har du andre småretter, der skal tilberedes, kan du give ovnen en pause og bruge en mikrobølgeovn eller airfryer for at spare strøm.
7. Fyld maskinerne helt op
Vent med at starte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, til de er helt fyldt – det sparer både strøm og vand. Vælg økoprogrammer, og tjek elpriserne for at starte maskinerne, når prisen er lav, hvis din elaftale følger timepriserne. Det kan hurtigt mærkes på elregningen.
Kontakter
Lars PedersenPR & Content Manager
lped@nrgi.dkOm NRGi
NRGi er en landsdækkende energi- og rådgivningskoncern. Vi er også et forbrugerejet andelsselskab, der er ejet af 235.000 andelshavere, og består af 1.600 kompetente og engagerede medarbejdere, som med både hænder og viden bidrager til et grønnere og et mere velfungerende Danmark - på kort og på lang sigt.
Følg pressemeddelelser fra NRGi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra NRGi
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
Er dit hjem klar til skybrud? Ekspert deler 3 råd til at beskytte din bolig27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom sommeren forbindes med feriestemning og høj sol, er det også højsæson for skybrud og kraftige regnskyl. Derfor opfordrer en ekspert nu landets boligejere til at klimasikre deres hjem i tide.
Over 485 timer med negative elpriser: Første halv-år slår tidligere rekorder24.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har i årets første seks måneder oplevet et historisk højt antal timer med negative elpriser. Det skyldes især de mange solskinstimer i løbet af foråret.
Danskerne glemmer vigtig sommerrutine i boligen – og det kan koste dyrt3.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En glemt detalje i sommerforberedelserne kan føre til unødvendigt energiforbrug og slid på varmeanlægget. Mange boligejere husker at skrue ned for varmen, men glemmer at slukke for husets cirkulationspumpe – og det kan mærkes både på elregningen og varmeanlæggets levetid.
Første strøm sendt ud fra ny solcellepark ved Kolind: ”cPPA-aftalerne har spillet en vigtig rolle”2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
cPPA-aftaler med danske virksomheder har bidraget til realiseringen af Østjyllands største solcelleanlæg. Flere af aftalerne er nu trådt i kraft, og interessen for de langsigtede elaftaler vokser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum