Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet

På trods af en stigende interesse for at opretholde et sundt indeklima viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, at mange husholdninger vælger at begrænse brugen af deres emhætter på grund af støjgener. Dette kan have sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, og derfor har Instituttet udarbejdet gode råd, som skal mindske den sundhedsskadelige partikelforurening fra køkkenet.
- Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau. Det er ekstreme værdier, som er langt over verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger. Korrekt brug af emhætten er især aktuelt i juletiden, hvor mange mennesker er samlet og der samtidig er travlt i køkkenet, siger konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut.
Slukker ofte emhætten
Tendensen er blevet konstateret gennem projektet Fremtidens Grønne Emhætter støttet af EUDP, der omfattede videooptagelser, interviews og en spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 300 deltagere fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige. Resultaterne viser, at otte procent af respondenterne slet ikke bruger deres emhætte, mens 53 procent nogle gange skruer ned og 17 procent ofte helt slukker for emhætten på grund af støj.
- Vores undersøgelse afslører et paradoks, siger energiantropolog Maria Louise Bønnelykke, Teknologisk Institut.
– Folk ønsker et sundt indeklima, men slukker ofte for emhætten på grund af støj. De vælger altså den umiddelbare komfort frem for at beskytte sig mod usynlig partikelforurening. Det viser, hvor komplekst forholdet er mellem vores adfærd og sundhed i hjemmet.
Minimere partikelforurening
Teknologisk Institut anbefaler derfor, at danskerne bruger deres emhætte korrekt for at minimere partikelforurening fra madlavningen. Det drejer sig særligt om at tænde emhætten, lade emhætten køre i 30 minutter efter madlavning, huske også at brugen emhætten når man bruger ovnen, og åbne et vindue, for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis man ikke har anden frisklufttilførsel.
- Selvom mange emhætter har energimærkning, er det ikke en garanti for, at de er effektive til at opfange de skadelige partikler fra madlavningen. Effektiviteten kan variere, og det er vigtigt at sikre, at ens emhætte er god til at fjerne forureningen, så man kan beskytte sig mod usynlige sundhedsrisici, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at forbedre grundlaget for, hvordan emhætter vurderes i EU’s Energimærkning. Formålet er at sikre at emhætter er klassificeret på den rigtige måde, så forbrugerne bedre kan træffe et oplyste valg ud fra hvor effektiv den er både energi og indeklimamæssigt, fx ved at tilføje evnen til at fjerne mados til Energimærket.
Markedet kan være jungle
Ifølge bygningsreglementet skal en emhætte kunne fjerne 75 procent af den generede mados. For hver liter luft der fjernes, skal ny luft varmes op af radiatorer eller gulvvarme, og derfor skal emhætten overholde bygningsreglementet ved at suge den lavest mulige mængde luft ud, for at forbrugeren får den mest energirigtige løsning.
- Men denne information er ikke nem for forbrugeren at finde, når de står i butikken og skal vælge en emhætte. De færreste er måske opmærksom på, at det er muligt at købe emhætter i forretninger i Danmark, som ikke lever op til Bygningsreglementet krav om at den udsugede luft skal føres til det fri. Disse emhætter er ikke lovlige at montere i sit hjem, men dette fremgår ikke af produktet. Derfor kan markedet for emhætter virke som lidt af en jungle, siger Christian Grønborg Nicolaisen.
Emhættens primære formål er, at fjerne fugt, lugt og partikler fra madlavningen, men det fremgår altså ikke af energimærket, hvor god den er til dette. Som forbruger skal man derfor undersøge sin kommende emhætte ret nøje, for at finde ud af, hvor god den egentlig er til sit primære formål. Det er derfor vigtigt, at man stiller sig kritisk over for et potentielt emhættekøb. Vælg derfor en emhætte med god dokumentation, og undersøg mulighederne hjemmefra på producentens hjemmeside, før du tager i en forretning, for at købe.
FAKTA:
Fem gode råd til at mindske partikelforureningen fra madlavning
- Tænd emhætten og gerne 10 minutter før madlavningen begynder
- Hvis du kan lugte maden, skal du skrue op for emhætten
- Lad emhætten køre i 30 minutter efter madlavningen
- Brug emhætten, når ovnen er i brug til f.eks. flæskesteg og and
- Åbn et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten
Se Teknologisk Instituts video med gode råd: https://youtu.be/MFoGlFOvqOg
Fremtidens Grønne Emhætte:
Flere hundrede test af emhætter hos Teknologisk Institut viser, at en nøje designet emhætte, nemt kan være meget effektiv, men monteringshøjden over kogepladen har også en stor indflydelse. I udviklingsprojektet Fremtidens Grønne Emhætte er der i samarbejde mellem Teknologisk Institut, EXHAUSTO og DTU, blevet udviklet en ny emhætte, som via et gennemtestet design, kan sikre det sunde indeklima i hjemmet, ved udsugning ned under 130 m3/t, sammenlignet med en effektiv bordemhætte på 300 m3/t. I projektet arbejdes der også med smarte og automatiske funktioner, så hjemmets sunde indeklima bliver mindre afhængig af om brugeren anvender emhættens funktioner korrekt. Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, under Energistyrelsen. Projektet slutter i 2025.
https://eudp.dk/nyheder/fremtidens-emhaetter-bliver-groennere
Om fine partikler i hjemmet og dets skade på helbredet:
Tidligere studier fra Nottingham University har fremhævet, at fine partikler i hjemmet er blandt de mest skadelige forureninger for menneskers helbred. Disse partikler, der er mindre end 2,5 mikrometer i diameter (PM2.5), udgør 66 procent af den forventede kroniske skade på mennesker i indeklimaet. Det er ifølge undersøgelsen af 45 forskellige forureningskilder i hjemmet. Madlavning er identificeret som en af de primære kilder til disse fine partikler, og koncentrationerne overstiger ofte Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalinger for indendørs luftkvalitet. Dette understreger vigtigheden af effektiv ventilation og andre strategier for at reducere eksponeringen for fine partikler i hjemmet.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14733315.2023.2198800#abstract
https://www.aivc.org/system/files/01-02-04%20Benjamin%20Jones_230518%20for%20AIVC.pdf
Nøgleord
Kontakter
Konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1937, mail: andn@teknologisk.dk eller sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2534, mail: cgl@teknologisk.dk
Billeder
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
ROBOTBRAG 2025: Robotberedskab kan fremtidssikre danske virksomheder6.2.2025 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan kan danske virksomheder fremtidssikre sig ved hjælp af robotberedskab og kunstig Intelligens? Det er temaet ved ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny rapport afslører barrierer for bæredygtig vandhåndtering i fødevareindustrien31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut offentliggør i dag en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.
Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend
Ny europæisk standard skal hjælpe virksomheder med at reducere metalforbruget22.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har ledet udviklingen af en ny europæisk standard, der kan hjælpe virksomheder med at mindske metalforbruget med op til 15 procent. Med metoden kan virksomheder måle såkaldte restspændinger i metalstrukturer, hvilket kan give både økonomiske og miljømæssige fordele.
Mikroalger på rumrejse: Kan astronauter dyrke protein i vægtløs tilstand?21.1.2025 09:41:45 CET | Pressemeddelelse
Til april sender Teknologisk Institut mikroalger på rumrejse for at undersøge, om de kan dyrkes under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Lykkes det, kan astronauter i fremtiden dyrke protein i rummet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum