Aarhus Universitet: Arts

Ny forskningsoversigt: AI kan understøtte læring – men ikke erstatte underviseren

Del

Med lanceringen af Chat GPT i 2022 blev generativ AI allemandseje på rekordtid, og den nye teknologi er allerede i gang med at vende op og ned på vores uddannelser.

En ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet i e-bogsserien Pædagogisk indblik har gennemgået 141 internationale forskningsstudier fra årene 2018-2024 om brugen af Chat GPT og andre AI-chatbots på videregående uddannelser og giver indblik i både pædagogiske muligheder og udfordringer i den nye teknologi.

Studerende ved pc
Foto: Mikal Schlosser

Kan maskinen erstatte mennesket?

Forskningsoversigten viser bl.a., at en stor del af forskningen på området har været optaget af, hvordan teknologien i form af bl.a. t-bots (teacherbots eller lærerrobotter) kan erstatte lærere og undervisere.

Men ifølge forfatterne bag den nye forskningsoversigt er det urealistisk - og heller ikke ønskværdigt - at tage menneskeunderviseren ud af ligningen.

Maja Hojer Bruun, lektor ved DPU, Aarhus Universitet siger:

”Menneskeunderviserens opgave er at ”forstyrre” de studerende. Hendes rolle er at bringe noget ind i læringssituationen, som de studerende ikke kendte til i forvejen, og at understøtte deres læreprocesser. I kraft af sin erfaring og sit personlige kendskab til dem kan hun improvisere og tilpasse undervisning og vejledning til den enkelte studerendes situation.”

Cathrine Hasse, professor ved DPU, Aarhus Universitet supplerer:

”I dialogen med Chat GPT bliver det hele overladt til den enkelte studerendes egne tanker og forestillinger om tingene, hvor den fælles, faglige kontekst er fraværende. Men hvis man kan udvikle de rigtige pædagogiske greb, kan teknologien til gengæld blive et rigtig godt og relevant supplement til lærere og undervisere.”

Pædagogisk forskning mangler

Forskningsoversigtens titel er ’Store sprogmodeller og AI-chatbots på videregående uddannelser’. Den giver et indblik i de muligheder og udfordringer, som brugen af generative AI-teknologier fører med sig, og den omhandler især de humanistiske og samfundsvidenskabelige videregående uddannelser.

Mange af pointerne og problemstillingerne er dog principielle og derfor relevante for hele uddannelsesområdet, forklarer Maja Hojer Bruun.

Forskningen i udvikling og brug af AI-chatbots har primært været drevet af datalogiske og tekniske interesser i, hvordan man fx kan optimere deres performance.

Maja Hojer Bruun siger:

”Det er stadig sparsomt med pædagogisk forskning i disse teknologier, der tager afsæt i, hvordan læring foregår, og hvordan undervisere og studerende faktisk arbejder. Og det er en udfordring, fordi teknologien breder sig med rivende hast i uddannelsessystemet. Der er brug for mere forskning i sammenhængen mellem generativ AI og læring og de pædagogiske muligheder og udforinger i at bruge den nye teknologi.”

Fakta

’Store sprogmodeller og AI-chatbots på videregående uddannelser’ er skrevet af Maja Hojer Bruun, Cathrine Hasse og Jakob Krause-Jensen, lektor ved DPU, Aarhus Universitet.

Det er den 26. forskningsoversigt i DPU, Aarhus Universitets e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’.

Den henvender sig især til undervisere, undervisningsudviklere og beslutningstagere på de videregående uddannelser.

Forskningsoversigten behandler og diskuterer fem overordnede temaer i relation til brugen af store sprogmodeller og AI-chatbots:

  • Perspektiver på læringsteori og pædagogiske processer
  • Lærerbotter/teknologiske undervisningsassistenter i relation til formålet med uddannelse
  • De studerendes erfaringer og engagement
  • AI literacy, akademiske færdigheder og akademisk integritet
  • Etik og ulighed

'Pædagogisk indblik’ udgives i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag.

Kontakter

Maja Hojer Bruun, T: 21 24 27 30 - E: mhbruun@edu.au.dk
Cathrine Hasse, T: 23 23 36 31 - E: caha@edu.au.dk
Jakob Krause-Jensen, T: 41 59 94 15, E: jakj@edu.au.dk

Links

Om DPU

DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse) er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet. 

DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye