Rev udgjort af truede arter kan bane vejen for mere liv i havet
Nordsøregionen var engang fyldt af biogene rev, men i takt med at intensiv udnyttelse har forværret havmiljøet, er også de fleste af de oprindelige biogene rev forsvundet. Derfor vil WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sætte et rev fyldt med hestemuslinger og oprindelige østers ud og har netop valgt Hirsholmene tæt på Frederikshavn som lokation.

Biogene rev – rev bygget af levende organismer – er et vigtigt levested for mange danske havdyr. Desværre er både antallet og kvaliteten af vores oprindelige biogene rev faldet markant i løbet af de sidste hundrede år, og i særdeleshed i Nordsøen. Særligt hårdt er det gået ud over banker af europæiske fladøsters og hestemuslinger. Derfor igangsatte WWF Verdensnaturfonden og Ørsted med DTU Aqua som videnskabelig partner i 2022 et stort projekt, der sigter mod at producere østers og hestemuslinger med henblik på at genoprette biogene rev i den danske del af Nordsøregionen, som også inkluderer det nordlige Kattegat.
Adskillige lokationer i de danske have, bl.a. Anholt Vindmøllepark og Thyborøn Stenvolde, har været overvejet som lokation for projektet. Valget endte på Hirsholmene ved Frederikshavn, der er ideelt, fordi der tidligere har været europæiske fladøsters i området lige nord for, og der fortsat er spredte forekomster af hestemuslinger i området – et vigtigt kriterie for at maksimere chancerne for revets overlevelse.
Ingrid Reumert, SVP og direktør for kommunikation og bæredygtighed hos Ørsted, siger:
"Det her er et vigtigt projekt, der vil gavne havmiljøet, øge biodiversiteten og forbedre vandkvaliteten lokalt i Nordsøen – og derfor at det glædeligt, at vi nu har rundet en vigtig milepæl ved at vælge en lokation for projektet, så vi kan bevæge det fremad. I samarbejde med WWF Verdensnaturfonden ønsker vi at sætte nye standarder for biodiversitetsfremmende arbejde i forbindelse med udviklingen af havvind, og derfor er der brug for innovative projekter som BioReef, der kan gøre os klogere på mulighederne."
Mikkel Aarø-Hansen, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden, siger:
"Vi er midt i en biodiversitetskrise, som vi kun kan løse med stærke samarbejder og gennem nye, innovative løsninger. Det er projektet om biogene rev et godt eksempel på. Revene giver føde og ly til små fisk og andre havdyr. Det er vores mål, at erfaringer fra BioReef-projektet i Nordsøregionen skal kunne anvendes internationalt, så vi skalerer indsatsen og vil dele viden fra vores fælles naturgenopretningsprojekt med resten af verden."
Pernille Nielsen, projektleder og seniorforsker på Sektion for Kystøkologi hos DTU Aqua, siger:
"Det er første gang, man forsøger at etablere banker af hestemuslinger i stor skala og genetablere østersbanker i danske farvande. Der skal produceres levedygtig yngel af østers og hestemuslinger af en vis størrelse for at nå den kritiske masse, der er nødvendig for at realisere projektet. DTU Aqua har indgående viden og erfaring inden for både klækkeri og distribution af bl.a. muslinger og østers i indre danske farvande, hvilket er afgørende for at kunne etablere det biogene rev i BioReef-projektet."
Etableringen af et biogent rev ved Hirsholmene kræver en myndighedsgodkendelse, der først skal indhentes, og den konkrete udlægning af østers og hestemuslinger kan derfor tidligst gå i gang i 2027. Men allerede nu planlægges der forsøg med udsætninger tæt på DTU Aquas faciliteter ved Dansk Skaldyrscenter i Limfjorden, hvor der løbende kan holdes øje med forsøgene. Forsøgene foretages i første omgang med den art, der er længst fremme i arbejdet, nemlig europæiske fladøsters, og forsøgene har til formål at teste materialer og forskellige udformninger, som skal sikre god vækst og beskytte de unge østers mod rovdyr såsom krabber og søstjerner.
Etableringen af biogene rev ved Hirsholmene skal medvirke til at udvikle nye innovative metoder til etableringen af lignende rev, der kan bruges i forbindelse med genopretningsprojekter mange andre steder i verden.
Om biogene rev
I danske farvande bliver biogene rev skabt af bl.a. muslinger og østers, der danner substrat og skjul for andre dyr og opfylder mange økosystemfunktioner. Disse arter kan danne biogene rev bestående af levende dyr og tomme skaller fra disse dyr. Derfor er der siden projektets start indsamlet og dyrket østers- og muslingeyngel, som skal være en del af det biogene rev.
Når de er etableret, fungerer biogene rev som fødegrundlag og skjulesteder for andre havdyr og som grobund for makroalger og organismer som koraller og havsvampe, der har brug for hårde overflader at hæfte sig fast på. Alle biogene rev er en afgørende del af havets økosystemer.
Om valg af lokation til BioReef-projektet
-
Placeringen af det biogene rev er vigtigt, og derfor har WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sammen med et team af forskere fra DTU Aqua undersøgt, hvor der tidligere har været rev af østers og hestemuslinger i de danske have. En af projektets største udfordringer er at finde et område, der både historisk har været hjemsted for en banke og forsat er egnet til biogent rev, og som er beskyttet mod aktiviteter, der kan true de nye revs eksistens.
-
Det valgte område ved Hirsholmene ved Frederikshavn er udpeget som et marint beskyttelsesområde, et såkaldt Natura 2000-område. Der er særligt strenge regler for planer og projekter i området, og der bundtrawles kun i begrænset omfang.
-
Etableringen af et biogent rev ved Hirsholmene kræver en myndighedsgodkendelse, der først skal indhentes, og den konkrete udlægning af østers og hestemuslinger kan derfor tidligst gå i gang i 2027
Projektets milepæle
2023: Indsamling af moderdyr og screening af historiske lokationer med biogene rev i danske farvande.
2024: Udvælgelse af placeringen af det eller de biogene rev i den danske del af Nordsøregionen. Udvikling af protokoller for produktion af europæiske fladøsters og hestemuslinger og test af mindre revs levedygtighed i kystnære områder.
2025-26: Yderligere testning i klækkeriet og på kystnære lokationer.
2027: Etablering af rev i den danske del af Nordsøen påbegyndes.
Ørsted og WWF Verdensnaturfonden
Det marine genopretningsprojekt, BioReef, bygger videre på et samarbejde fra 2018, hvor WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sammen etablerede 3D-printede rev i Anholt Havmøllepark. De marine genopretningsprojekter understøtter både Ørsteds ambition om senest i 2030 at sikre, at alle nye energiprojekter, der sættes i drift, skal have en netto-positiv biodiversitetspåvirkning, og WWF’s opfordring til at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030.
Du kan læse mere på www.orsted.com/WWF og www.wwf.dk/Orsted.
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum